Előfizetői tartalom

Reálisak-e a budapesti lakásárak? (Zsiday Viktor)

Portfolio
A Goldman Sachs nagyobb amerikai és világvárosokat összehasonlító elemzése nyomán érdemes lehet végiggondolni a hazai, pontosabban a budapesti helyzetet is. Sajnálatos módon idehaza sokkal kevesebb adat áll rendelkezésre, és azok megbízhatósága is kérdéses. Az egyik komoly probléma, hogy a hazai hivatalos GDP-adatokat sokan kétkedéssel fogadják, és azt mondják, hogy mivel a gazdaság 20-30%-a a nem adózó, nem nyilvántartott szférában van, ezzel érdemesnek tűnik módosítani a hivatalos GDP adatokat. Mi is ezt tettük. Itt természetesen nem a magyarországi, hanem csak a budapesti GDP adatokat szerepeltettük, amelyeket szerencsére megad a KSH - nyilvánvalóan a budapesti lakásárakat csak ezzel lehet összehasonlítani, nem az egész országra jellemző GDP adattal. 2005.08.22 09:55 Mikor pukkan ki a buborék a lakáspiacon? - A válasz megérkezett!

Az ingatlanárakat a www.ingatlan-online.com átlagos budapesti lakás négyzetméterár adatokból, és saját becslésekből készítettük el. Ezek alapján készült el az első diagramm, amelyen az átlagos budapesti lakásár és a budapesti egy főre jutó GDP hányadosa látható. A becslések miatt ez a szám természetesen nem pontos, és valószínűleg nem tökéletesen összevethető...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái