Elképesztő képek! Ez vár Budapest milliárdosaira

Portfolio
Hétfőn derült ki, hogy a CIB Csoport megválna a Rózsadombon lévő, városképet romboló ingatlanától, az egykori SZOT-üdülőtől. A Portfolio.hu már megtudta az ingatlan értékesítésével megbízott Cushman & Wakefieldtől, hogy az ország egyik legexkluzívabb telkén lévő ingatlan kínálati ára 16 millió euró, azaz közel 5 milliárd forint, ma pedig lehetőségünk volt bejárni az épületet. A betonváz állapota mellett megtekinthettük Budapest legkülönlegesebb panorámáját, amihez foghatót - úgy gondoljuk - semelyik budai kilátó nem tud nyújtani. (Már csak azért is különleges, mert ez az egyetlen pont a környéken, ahonnan nem látni a SZOT-üdülőt.) Elképesztő felvételek következnek!

A SZOT-üdülő A Belvárosból látható, városképet rontó épületek közül talán a leginkább szemet szúró a SZOT szállóként ismert betonváz, mely évtizedek óta csúfítja el a budai hegyek panorámáját. Az épületet 1971 óta láthatjuk a Rózsadomb Pest felé néző oldalán, a nyolcvanas évek végéig működött benne a SZOT-üdülő, majd fel akarták újítani, de csak a szerkezet visszabontásáig jutottak el. A rendszerváltás után a kultikus épület többször gazdát váltott, a legutolsó tulajdonosváltás 2009-ben történt, akkor került a CIB Csoport birtokába. 2014.06.03 16:29 Kiderült, mennyibe kerül a rózsadombi luxustorzó 2014.05.29 06:23 Melyik lepusztult budapesti épületre mutasson rá Orbán?



Az épületet, melyhez ezen az eklektikus kapun keresztül lehet bejutni, folyamatosan őrzik a belógni vágyó fiatalok miatt.


Közelről cseppet sem olyan ijesztő a betonmonstrum, mint mondjuk a Margit hídról nézve.


A szigorúan őrzött kapun belépve elsőként a tervezett élményfürdő részleget nézhettük meg közelebbről.




A medencék alatt komoly méretű mélygarázs, illetve üzemeltető helyiségek helyezkednek el, amiket jelenleg csak az esővíz látogat.


A természet is betört a régóta elhanyagolt épületbe.


Ezt a téglarészt építették hozzá a legutóbb tervezett luxuslakópark-fejlesztés részeként.




Már a "wellness-részleg" feletti első emeletről ilyen kilátás nyílik. Ahogy haladunk feljebb, csak még lenyűgözőbb lesz.




A panoráma különlegességét az adja, hogy az épület közel van a Dunához, ráadásul egy olyan helyen, ahonnan jól be lehet látni Óbudától a Gellért-hegyig, illetve a Marina-parttól a Bálnáig mindent.


Erre ébredhetnek minden reggel Budapest leggazdagabbjai - ha luxuslakások épülnek a SZOT-üdülő helyén. Budán biztosan nem találni még egy olyan helyet, ahonnan egyszerre nyílik kilátás a budai Várra, a Citadellaára és a Parlamentre.








A betonszerkezet nincs teljesen használhatatlan állapotban, de több helyen hiányos, illetve megerősítésre került, így átépítése komoly munka lenne. Ráadásul mivel többsége még a 70-es évekből való, ha a későbbi vevő esetleg szálloda vagy luxuslakások kialakítása mellett dönt, a magasabb minőség (és négyzetméterárak) elérése érdekében kénytelen lenne jelentősen modernizálni azt. Persze az is lehet, hogy költséghatékonyabb az egész épület lebontása - akárhogy is, komoly dilemma elé néz a potenciális fejlesztő.






A végső felhasználásról és a betonszerkezet sorsáról való döntés bármennyire is nehéz lesz a leendő vevő számára, ez a kilátás határozottan azt sugallja, hogy megéri mérlegelni.


A tetőn több borosüveget is találtunk, nem meglepő, hogy gyakran próbálnak belógni a betonszarkofághoz.




A második kerület és Óbuda felé is remek kilátás nyílik.


A félbehagyott autós lejáróval zárjuk képriportunkat, amely remekül szimbolizálja a SZOT-üdülő történetét.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF