Eldőlt a magyar Praktiker sorsa

Portfolio
Christopher Seagon, a Praktiker Holding csődgondnoka értékesítette az utolsó megmaradt külföldi leányvállalatot, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft.-t - derült ki a cég közleményéből.
A Praktiker áruházak eladásával a csődgondnok, Christopher Seagon mostanra valamennyi operatívan működő, Németországon kívüli leányvállalatot sikeresen értékesített. A magyarországi vevő a svájci Papag AG stratégiai befektető, ami 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert. A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven kívánja folytatni az üzleti tevékenységet. A tulajdonosváltással a hazai Praktiker a 19 áruházát, illetve az összes, csaknem 1100 munkahelyét biztonságban tudhatja.

A svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG a lengyelországi Praktiker áruházlánc után a konszern másik külföldi leányvállalatát, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t is átveszi. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést Christopher Seagon ügyvéd, a BM Praktiker International GmbH - hazai Praktiker anyacégének - csődgondnoka írta alá, a németországi csődkérelem benyújtását követően mintegy másfél évvel. A tranzakció gazdasági keretfeltételeit illetően a felek titoktartásban állapodtak meg. Az átvételhez még szokásos módon Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A csődgondnok a magyarországi értékesítéssel együtt mind a hét Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesítette, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM Praktiker International GmbH égisze alatt működtek. A magyarországi értékesítési folyamat nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadói részéről fenntartások voltak a Praktiker továbbértékesítése kapcsán.

Miután a Praktiker Németországban bő egy évvel ezelőtt beszüntette üzleti működését, Seagon mostanra már itt is pozitív eredményekről számolhat be a korábbi Praktiker üzletek átvételét illetően. A korábbi 230 telephely közül mintegy 130 mostanra új gazdát talált, túlnyomó többségében a barkácspiaci ágazatból. "Ez pozitív hatással van a Praktiker korábbi mintegy 11.000 alkalmazottjának nagyjából felére is“ - mondja Seagon.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF