Krematórium Ausztriában
Ingatlan

Biztos befektetést keresel? - "A halálba is fektethetsz"

Portfolio
Minél kockázatosabb egy ingatlanpiaci befektetés, annál nagyobb hozammal kell, hogy kecsegtesse a befektetőket. Aki biztosra akar menni, az általában ragaszkodik a prémium lokációjú irodaházakhoz, aki viszont többre vágyik az 5 százalékos hozamnál, annak is bőven van még miből válogatnia. Befektetheti a pénzét akár valamely alternatív ingatlanpiaci termékbe, például egy temetőbe és krematóriumba.

Egész Európa szerte látjuk a gazdasági növekedést, a folyamatosan fejlődő munkaerőpiacot, aminek a legnagyobb kihívása, hogy mindenhol egyre több dolgozóra lenne szükség. A befektetési volumen is egyre dagad és az ingatlanpiacon is inkább a termékek hiánya okoz problémát, mintsem az alacsony kereslet. Természetesen vannak rizikófaktorok is a rendszerben, ezekről, illetve a régiós irodapiaci és alternatív ingatlanpiaci lehetőségről tartott előadást Mike Atwell, Head of Capital Markets Czech Republic and Lead Director CEE, JLL, a bécsi CEE Property Forum konferencián.

Atwell Mike

JLL, Head of Capital Markets Czech Republic and Lead Director CEE

 Tovább

A könnyen elérhető és olcsó kölcsönök a hozamcsökkenés ellenére is vonzóvá teszik az irodapiacot

Európában az irodapiaci hozamok tekintetében az első háromban van Magyarország, az 5,75 százalékos átlagot csupán Pozsony (6%-os irodapiaci hozamszint) és Bukarest (7,25%) előzi meg. A legérettebb piacokon, mint pl. Berlin vagy Párizs már 2,9-3 százalékra csökkentek ezek az értékek. A legtöbb nyugat-európai piacon a hozamok 2013 óta csökkennek és már messze a korábbi csúcs alá értek, ennek ellenére a kötvények hozamához képest is még vonzó befektetési terméknek számítanak.

Property Investment Forum 2019
Idén egy kisebb jubileumot ünneplünk, hiszen immáron 15. alkalommal rendezzük meg a hazai ingatlanszakmával karöltve, a piac legfontosabb szakmai eseményét, a Property Investment Forumot.

„A ragyogó új csillag”

„Az ipari és logisztikai ingatlanok iránt különösen magas a kereslet - Európában főként a koreai befektetők élénkek-, ami a hozamszintek relatíve gyors csökkenésében is meglátszik. A másik tényező, ami szintén lefelé nyomja a hozamokat, az úgynevezett Amazon—faktor, vagyis az e-kereskedelem növekvő raktárigénye. A kelet-európai piacon még van hova nőnie a bérleti díjaknak, ha a nyugati országok átlagaival hasonlítjuk össze” – mondta el Mike Atwell.

A növekvő alternatív szektor - Egyetem, kórház, vagy temető?

A hotel, iroda, retail és az ipari piacon többnyire biztos és stabil befektetési termékek vannak, az alternatív piacokon azonban elérhetőek olyan termékek is, amelyek jóval magasabb kockázattal, de magasabb hozamszinteket igérve várják a befektetőket. A JLL rangsorolása alapján az alternatív piacokon belül alacsonyabb kockázatú ingatlan például a magánkollégium, vagy egy adatközpont épülete. Ezután következik például az idősek otthona, vagy a co-living alapokra épülő lakóház (itthon ezekre még nem igazán van példa), a legelrugaszkodottabb, de mégis létező ingatlanpiaci befektetési formák között pedig lehet egy egyetem, egy kórház, egy bőlcsöde, vagy akár egy temető és krematórium is. 

alternatív befektetések
Forrás: JLL/Mike Atwell

Mitől kell tartanunk?

A szakértő előadásában azokat a tényezőket is kiemelte, amelyek a leginkább veszélyeztethetik a gazdaságot: 

  • Brexit és a brit miniszterelnök
  • Németország lassulása
  • Az autóipar
  • Munkanélküliség
  • Egy igazi, vagy kereskedelmi háború

Mindezek mellett a régiós ingatlanpiacok még mindig jól teljesítenek, Lengyelorsázgban, Romániában és Csehországban is erős félévet tudhat maga mögött az ingatlanszektor. Magyarországon némi lassulás már erződőtt az első félévben, aminek hatására a befektetési volumen várhatóan elmarad a 2018-as szinttől. Ugyanakkor a kersleti oldalon továbbra is érződik a nemzetközi befektetők bizalma és természetesen a hazai szereplők dominanciája is. 

CEE Property Forum Bécs, 2019 - Mike Atwell, JLL
CEE Property Forum 2019
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
építőipar - daru, földmérő