eladó új lakások
Ingatlan

Amikor a "plázastop" törvény és a végtörlesztések időszakát éltük

Portfolio
Folytatva a 15 éves visszatekintésünket, elérkeztünk 2011-hez, ahhoz az évhez, ami sokak számára jelentett nagy csalódást és egyben rémálmot, nyoma sem volt ugyanis a válságból való kilábalásnak a korábbi várakozások ellenére. Sőt, be kellett látni, hogy van még lejjebb. A lakáspiac zuhanása, a hitelek további apadása, a "plázastop" törvény és az ország leminősítése mellett üde színfoltnak számítottak az újonnan átadott bevásárlóközpontok és irodaházak. Lássuk, mi minden történt 2011-ben a hazai ingatlanpiacon, illetve a hetedik alkalommal megrendezett Property Investment Forum konferencián!

Mi történt a 2011-es PIF-en?

2011-ben a korábbi negatív csúcsok után újabb rekordokat döntött a hazai piac, a történelmi mélypontok a lakáspiacot, az építőipart, és az új fejlesztési volument is érintették. Az ország gazdasági megítélése is romlott, amit a bankok még jobban szigorított finanszírozási hajlandósága követett, míg a "plázastop" törvény előterjesztése a bevásárlóközpontok jövőjére volt nagy kihatással. Az irodapiacon néhány átadást leszámítva nagy események nem történtek, a hetedik alkalommal megrendezett Property Investment Forum konferencián a szakértők elmondták, hogy semmilyen nagy változást nem tapasztaltak, a helyzet nem lett drámaian rosszabb, a lassú javulás azonban, amire egy évvel ezelőtt még többen számítottak, nem következett be. Az üresedési szint változatlan (25 százalék körüli), a bérleti díjak már stabilizálódni látszódtak. A nemzetközi trendek enyhe átgyűrűzése a zöld irodák iránti növekvő érdeklődésben azért megmutatkozott, ám zöld forradalomról akkor még egyáltalán nem lehetett beszélni. Az viszont már 8 évvel ezelőtt is látszódott, hogy a zöld irodaházak irányába való elmozdulás nem csak egy rövidtávú fellángolás lesz, hiszen a világon minden a fenntarthatóságra való törekvés irányába mozdul.

Property Investment Forum 2019
Idén egy kisebb jubileumot ünneplünk, hiszen immáron 15. alkalommal rendezzük meg a hazai ingatlanszakmával karöltve, a piac legfontosabb szakmai eseményét, a Property Investment Forumot.

A 2011-es Property Investment Forum néhány témája: 

  • Makrogazdasági várakozások - Adósságválság, recessziós félelmek
  • Zöld forradalom az irodapiacon - Milyen irodaházat lehet ma bérbe adni?
  • Bérlakások, bedőlt hitelek - Lesz kiút a lakáspiac számára?
  • Indul a hazai REIT-piac - Jogi szabályozás, adózási megfontolások
  • Ki alakul át REIT-té? - Hazai remények, külföldi példák

A konferencia egyik népszerű beszélgetése a nyáron bevezetett SZIT-ekről (Európa több országában REIT-ként ismert vállalkozási forma) szólt, a résztvevők akkor arról számoltak be, hogy mindössze pár darab SZIT megjelenését várják a tőzsdén a következő években. A várakozások úgy tűnik, hogy igazolódtak, jelenleg két cég van (Graphisoft Park és BIF), amely élt ezzel a vállalkozási formával, amelynek az egyik nyomós oka, hogy a 2011-ben bevezetett eredeti szabályozás olyan szigorú feltételeket szabott a SZIT-ek működésének, hogy 2017-ig egy ilyen társaság sem jött létre. Az induló tőkének legalább 10 milliárd forintosnak kellett lennie, a társaság számviteli beszámolójában kimutatott hitelek nem haladhatták meg a SZIT portfóliójában lévő ingatlanok értékének 70 százalékát, az osztalékot a számviteli beszámoló jóváhagyását követő 15 napon belül ki kellett fizetni.

Property Investment Forum konferencia 2011
Property Investment Forum konferencia 2011

Mi történt 2011-ben a lakáspiacon?

Három fontos jellemzője volt 2011-ben itthon a lakáspiacnak: az építési volumen történelmi mélypontja, a lakáskészlet stagnálása és az eladások növekedése. Körülbelül 370 értékesítés alatt álló projekt volt akkor folyamatban Budapesten (most 460 ezeknek a száma) amelyből év vége felé 3200 elkészült, vevő nélküli új lakás hevert parlagon. Ha ehhez hozzáadjuk a még eladatlan, de már építés alatt álló lakásokat, körülbelül 5 ezer új lakásból válogathattak a vásárlók. A tranzakciószám valamelyest javult, az első három negyedévben már annyi új építésű lakást értékesítettek, mint a teljes 2010-es évben. A kereslet élénkítését a kormány a szocpol és a kamattámogatási rendszer bevezetésével igyekezett elérni. Kamattámogatást új építésű lakás vásárlására lehetett igényelni, 30 milliós értékhatárig, míg a szocpol esetében a vissza nem térítendő támogatásnál a gyerekek számától függően minimális alapterületet is megállapítottak.

A teljes piacon - beleértve a használt lakásokat is országszerte - a tranzakciószám körülbelül 80 ezer volt, ami az öt évvel korábbi 230 ezres számhoz képest enyhén szólva is jelentős visszaesésnek számított. Az alacsony eladási számok és a fejlesztési kedv hanyatlása mellett szeptemberben szinte bombaként érintette az eladósodott devizahiteleseket a kormány kezdeményezése, miszerint 180 forintos svájci frank árfolyamon és 250 forintos euró árfolyamon lehet visszafizetni a jelzálogalapú devizakölcsönöket. Az elfogadott javaslat egyik veszélye az volt, hogy a spekulatív vásárlók megjelenésével, jelentősen esni kezdenek a lakásárak. A devizában eladósodott lakástulajdonosok azonban az augusztusban tapasztalt 270 forintos svájci frank csúcs fényében kihagyhatatlan lehetőségnek gondolták a kormány felvetését.

Végül 2012. január 30-ával lezárult a végtörlesztési lehetőség azon ingatlantulajdonosok számára is, akik az ehhez szükséges tőkét az ingatlanuk eladásából teremtették elő. A bankok 90,6 milliárdos veszteséget könyveltek el, Budapesten körülbelül 6 százalékkal kerültek kevesebbe az így eladott lakások, a tranzakciószámban viszont az előzetes várakozásoknak megfelelően növekedés látszódott. 

Mi minden történt még?

  • Előterjesztették a "plázastop" törvényt, amit érthető módon nagy riadalommal fogadtak az egyes szakmai szervezetek, leginkább az építőipar, a foglalkoztatás és a belső fogyasztás csökkenésének veszélye miatt. Egy bevásárlóközpont átlagosan ezer, egy hipermarket négy-ötszáz embernek ad munkát, így az akkor építés alatt álló körülbelül 300 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi egység több ezer ember munkahelyét jelentette. 
  • Átadták a 41 ezer négyzetméteres Árkád Szeged  bevásárlóközpontot, ami a 2011-es Property Investment Forumon az "Év projektje" díjat kapta meg a közönségszavazatok alapján. Illetve ugyanebben az évben októberben nyílt meg a 60 ezer négyzetméteres KöKi Terminál. Az ilyen ínséges időkben, két ekkora bevásárlóközpont megvalósulása mindenképpen az év legfontosabb eseményei közé tartozott. 
  • A Moody's leminősítése miatt Magyarország a befektetésre nem ajánlott kategóriába került, a legfőbb indok az államadósság-csökkentés középtávú elérésének bizonytalansága, valamint a külföldi befektetőknek való magas kitettség volt, ami erős finanszírozási igénnyel párosult. 
  • Gazdát cserélt a belvárosi Gresham Palace Hotel, de a 180 szobás, ötcsillagos szálloda továbbra is a Four Seasons portfóliójának részeként üzemelt.
  • Elkészült a Laurus irodaház és a K&H új székháza .

Cikksorozatunk folytatódik, hamarosan megnézzük, hogy hogyan alakult a lakáspiac a 2012-es mélypontban, és hogy miről szólt a nyolcadik alkalommal megrendezett PIF konferencia. Az eddig elkészült cikkek 2005-2010-es évekről: 

Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
vitézy dávid