CTPark Prága logisztikai park
Ingatlan

Mikor jön az e-kereskedelem kánaánja?

Portfolio
Ahhoz, hogy Budapest és a magyar nagyvárosok az e-kereskedelem térnyeréséből igazán profitálhassanak több tényező is szükséges. Ezek egyike mindenképpen a jól kiépített infrastruktúra, ami elősegíti az online vásárlókat is kiszolgáló, nagyobb, de valójában bármilyen iparágban tevékenykedő cégek idetelepülését és növekedését. Másfelől ezeknek a cégeknek óriási helyigényük is van a raktározás és az üzemi tevékenységek ellátása miatt, amiben jelenleg nem áll jól a magyar piac, elnézve az üresen álló ipari ingatlanállomány rendkívül alacsony, Budapest környékén például 2 százalékos szintjét. Az e-kereskedelem térnyerése számtalan új, egy adott csomóponthoz közeli raktárépületet igényel, nemcsak itthon, de az egész világon is, ami felértékeli az ipari ingatlanfejlesztések jelentőségét. A müncheni Expo Realon jártunk, ahol többek között a CTP ipari ingatlanfejlesztő képviselőit is megkérdeztük a magyar piacon látott lehetőségekről és tervekről.

Európa legjelentősebb ingatlanos eseményeként tartják számon a müncheni Expo Real-t, ahol 2000 kiállító és körülbelül 40 ezer látogató gyűlik össze, többek között a szakmai előadások miatt, üzletkötések, kapcsolatépítés céljából és természetesen, hogy megvitassák az ingatlanpiac minden szegmensének legnagyobb kihívásait, legaktuálisabb kérdéseit, és a jövőbeli várakozásokat. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Budapest-standon a hotelpiac növekedése, illetve az irodapiac volt leginkább fókuszban, míg a kiállítás más részein az e-kereskedelem ingatlanpiacra gyakorolt hatásairól beszélgettek a szakértők.

Jöhet az e-kereskedelem kánaánja

Nagyon dinamikus növekedésen ment keresztül az ipari ingatlanpiac a régióban, illetve Magyarországon egyaránt, ami többek között az ipari szektornak, illetve az e-kereskedelem térnyerésének köszönhető. Bert Hesselnik, (Group Business Development Director, CTP Invest Prága) elmondta, hogy hat országban vannak jelen, amiből Magyarország az egyik fő piac és általánosságban elmondható, hogy a növekedésük 70 százaléka a meglévő bérlőik növekedéséből ered. A kisebb, vagy közepes vállalkozások készen állnak arra, hogy a régebbi épületekből egy nagyobb és modernebb helyre költözzenek.

Property Investment Forum 2019
A november 21-i Property Investment Forum konferenciákon az e-kereskedelem és logisztika panelbeszélgetés egyik szakértője a CTP országmenedzsere, Nemes Rudolf lesz.

A költözéshez és a bővüléshez azonban megfelelő ingatlanállomány is szükséges, amiben jelenleg a magyar piac nem igazán bővelkedik. A cégek növekedése, illetve az internetes vásárlás berobbanása így az ipari ingatlanfejlesztésre is nyomást gyakorol, nemcsak itthon, de a régió többi országában is. Remon Vos-sal, a CTP alapítójával és igazgatójával beszélgettünk többek között arról, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve és látna-e bármilyen kockázatot most a világban, ami kihathat az ingatlanpiacra is. 

A célunk, hogy 2023-ig meglegyen a 10 millió négyzetméternyi ingatlan, amíg át nem lépjük ezt a határt, nem is nagyon tervezzük értékesíteni a megépített ipari létesítményeket, egyetlen kivétel volt, tavaly Prágában.

Ramon Vos elmondta azt is, hogy eddig 5 millió négyzetméter valósult meg a 10-ből, így a következő években dinamikusan növelik a fejlesztési aktivitást, Magyarországon például 20 százalékkal. Megtudtuk azt is, hogy egyenlőre nem kívánnak nyitni a nyugati piacok felé, a jelenlegi hat országban lévő tevékenységükre szeretnének koncentrálni. Arra a kérdésre, hogy az autóipar válsága mennyiben érinti a bérlőkön keresztül a kiadott raktáraikat és logisztikai ingatlanjaikat, az igazgató azt válaszolta, hogy:

Igyekszünk diverzifikálni a bérlői összetételt. A bérlőink csupán 13 százaléka tevékenykedik az autóiparban, és ezek a cégek olyan általánosabb autóalkatrészeket gyártanak, amelyekre alacsonyabb gyártási kibocsátás mellett is lehet igény.

150 ezer négyzetméter csak Magyarországon

A BRF legfrissebb adatai alapján Budapest környékén már 2 százalékra csökkent az üresedési ráta az ipari ingatlanok piacán. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs üres raktár, vagyis nincs lehetősége bővülni a cégeknek, nem is beszélve az újabb és nagyobb helyre való költözésről. Nemes Rudolf a CTP országmenedzsere az Expo Real-on elmondta, hogy Magyarországon idén még 80 ezer, jövőre pedig 150 ezer négyzetméternyi ipari ingatlan fejlesztését tervezik. A budapesti agglomeráció mellett, a Győr környéki területek is célpontok lehetnek. 

Nemes Rudolf

CTP Management Hungary Kft., országmenedzser

 Tovább

Zöld minősítés a raktáraknál is

Az ingatlanos kiállítás egyik előadása során arról is beszámoltak, hogy a CTP Invest, a BRE-vel való együttműködési megállapodás keretében, az egész ipari létesítményekből álló portfóliójánál a BREEAM minősítés megszerzésére vállalkozott. A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében, a tervek szerint 2020-ig minden meglévő épületre megszerzik a környezeti szempontokon alapuló minősítést, az új létesítmények pedig már eleve ennek megfelelően fognak megépülni. Ez hat országban összesen 300 ingatlan minősítését jelenti.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
CTPark Budapest East - ULL5

CTPark Budapest East - ULL5

2225 Üllő, Ilona út
Kiadó terület: 37364 m2
Bérleti díj: 4.75 – 4.75 EUR
Átadás:
2020 Q2

Ajánlatot kérek
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hullám, óceán, tengerparti lakások