Ingatlan

MNB-alapítványtól jegybanki leányvállalathoz került egy műemlék épület

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank Igazgatóságának döntése értelmében a jegybank 100%-os leányvállalatának tulajdonába kerül a felújított régi budai városháza épülete.

A közlemény szerint a most nettó 8,7 milliárd forintért megvásárolt műemlék épület az MNB oktatási tevékenységének és kiemelt presztízsű rendezvényeinek is hosszú távon otthont adó, ideális helyszíneként szolgálhat a jövőben. Az ingatlan értékesítésével az alapítványok nemrég megváltozott statisztikai elszámolása kis mértékben javítja az államháztartás hiányát - írták.    

Az MNB közleményében kifejtette: a jegybank törvényi feladatával és a társadalmi felelősségvállalási programjával összhangban feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését. Ezeket a célokat szem előtt tartva az elmúlt években számos oktatási és képzési programot indított útjára, melyek keretében nyári egyetemeket, szakmai előadásokat, könyvbemutatókat valamint oktatási kurzusokat és konferenciákat rendeztek.    

Az elmúlt időszak tapasztalatai ugyanakkor megmutatták, hogy a jegybank meglévő épületei már nem tudják kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az oktatási programokat, így a igazgatóság a Bölcs Várnak helyet adó, régi budai városháza épületének leányvállalata útján történő megvásárlásáról döntött - tették hozzá.    

Az épület eddig a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdonában volt.

A mostani bejelentés összefügghet azzal a néhány nappal ezelőtt megjelent hírrel, miszerint bíróság megsemmisítette az MNB-alapítvány budai Várban működő épületének használatbavételi engedélyét. A másodfokon eljáró kormányhivatal az engedély kiadásakor nem kereste meg a zajszint beméréséhez a megfelelő szakhatóságot, ami súlyos szabálysértésnek minősül. A bíróság szerint ez új engedélyeztetési eljárást tesz indokolttá. A 24.hu akkor azt is megírta, hogy a pert a szomszédos társasház indította.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hullám, óceán, tengerparti lakások