STA_0480
Ingatlan

A happiness managereké és a születésnapi szabadságé a jövő?

Portfolio
A Portfolio Big Office Day Konferencia 2019 második szekciója a wellbeing, a tudástranszfer,  az employee journey köré épült, de középpontjában mégis inkább az iroda és a munkahelyi környezet állt. De az is kiderült, mi áll a külföldi HR konferenciák fókuszában az idei évben.

Miből érdemes kiindulni egy iroda tervezési folyamatainál?  - erre kérdésre kereste a választ Racskó Balázs, az Origameo by HB Reavis Workplace Consultant-ja. Az előadását hallgatói az  irodák evolúciójával ismerkedhettek meg 1920 és 2020 között, és kiderült, hogy az éppen zajló 4. ipari forradalomban már egészen másfajta igényeknek kell megfelelnünk. Mivel rengeteg inger éri a dolgozót, olyan tereket kell megalkotni köré, amely irányítja a figyelmét, és engedi, hogy a valóban fontos és hasznos információk eljuthassanak hozzá.

A 4. ipari forradalomban nagy igény lesz a gyors átképzésre, kreatív, nagy hozzáadott értéket biztosító csapatjátékos lesz a tökéletes munkaerő.

Így ennek értelmében a tervezés folyamatában rengeteg olyan szempontot is figyelembe kell venni, amelyek eddig nem tűntek fontosnak, például az ergonómia vagy a speciális igények. Az igényfelmérés, a kreatív ötletelés, a tesztelés és a kivitelezés folyamatainak gördülékeny lebonyolítása mellett, azonban tisztában kell lenni azzal is, hogy a folyamat soha nem érhet véget: azaz egy iroda sosem lesz kész.

Property Investment Forum 2019
Az irodapiac jövője kiemelt témája lesz a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferenciának.

Részeredményeket, részsikereket azonban el lehet érni, például a különféle minősítések megszerzésével. Épületminősítés az employer branding szolgálatában címmel tartott előadást  Vértesy Mónika, a TSPC Csoport épületminősítési tanácsadója, aki a WELL és a LEED szabványokt mutatta be, és kiderült, hogy érdemes áldozni az optimális munkakörnyezetre, mely nem csak a dolgozók elégedettségét növeli, de adott esetben az épület értékét is növelheti hosszú távon. A minősítés nem csak z új munkavállalók bevonzását, de a jelenlegiek megtartását is nagyban segítheti, csökkentheti a fluktuáció mértékét, és nem utolsó sorban az ott dolgozók közérzete és egyben hatékonysága is megnövekedhet. Ráadásként megtudhattuk, hogy nem csak épületeket, irodákat, de kisebb tereket, vagy éppen oktatási intézmények tantermeit, kórházakat is minősíttethetünk.

Központi tér, központi kérdés: az iroda

Az előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői a wellbeing programot, mint vállalati stratégiát elemezték.  Arra a kérdésre, hogy mit jelent a wellbeing, Tóth Zsuzsa, a CIB Bank HR-igazgatója azt válaszolta, hogy szerinte minden beletartozik, amitől a munkavállaló jól érzi magát. Telekesi-Csuhay Borbála, a Property Market Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatója persze teljesen más aspektusból vizsgálja a kérdést, hiszen számára az épített környezet, az elérhető szolgáltatások színvonala jelenti a wellbeinget – azokat alalappkat érti alatta, amire aztán a HR-esek felépíthetik a vállalati stratégiáikat.

STA_0480

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet Barathi Tamás, a Colibri HR Solutions alapítója és ügyvezetője, szerinte ugyanis a wellbeing egyre inkább beépül az emloyer brandingbe:

Azt látjuk, hogy egyre inkább elmosódnak a határok, mi tartozik bele és mi nem, de az biztos, hogy sok esetben toborzás helyett a megtartás eszköze lett.

Külföldi trendek: a feedback ma a legforróbb téma

Hogy külföldön mi a helyzet, azzal kapcsolatban Barathi Tamás megjegyezte, hogy nemzetközi konferenciákon szerzett tapasztalatai szerint idén a feedback a legforróbb téma, ami valahol szintén része a wellbeingnek. Csákvári Róbert,  Work Force Kft.ügyvezető-tulajdonosa pedig mostanában  egyre több happiness managerrel találkozik,  akiknek az a feladatuk, hogy az ott dolgozó munkatársak életét tegyék szebbé.

A beszélgetés második felében már csak szinte a munkakörnyezetről, az irodai terekről szólt, ez volt az a téma, amiről a legtöbb mondanivalójuk volt a kerekasztal részvevőinek. Telekesi-Csuhay Borbála szerint egyre több itthon is a jó gyakorlat: ma már nem ritka, hogy egy költözés alkalmával a menedzsment saját maga helyett a dolgozóknak kedvez, például őket engedik be az impozánsabb terekbe.

Abban mind egyetértettek, hogy ma már elengedhetetlen, hogy a dolgozókat is bevonják az újonnan kialakított terek létrehozásába, okosan kell egyensúlyozni az egyéni és a közös érdekek között. Fontos tudni, hogy borzalmas nagy trauma minden költözés.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lakások kisutca