GettyImages-530887945
Ingatlan

Csökkenést mért a Duna House a panellakások árában

Portfolio
Hosszú évek óta először mutat csökkenést a Duna House lakásárindexeinek többsége. A 2019-es utolsó negyedéves adatok alapján a fővárosban, valamint a keleti és nyugati országrészben egyaránt esett a panellakások ára 2019 harmadik negyedévéhez képest, országosan mintegy 5,5 százalékkal. A budapesti téglalakások árindexe azonban még mindig emelkedő fázisban van.

A használtlakáspiaci mutatók vizsgálatánál az árak mellett az értékesítési idő és az alku mértékének emelkedése, valamint a befektetői vásárlások csökkenése és a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési arányának növekedése is a változó piaci környezetet mutatják.

Építőipar 2020
A hazai építőipar legfontosabb kérdéseiről beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Az árváltozás érdekességeit decemberben az elmúlt három év leggyengébb kereslete is okozhatja, a kereslet index esetében az ideinél gyengébb adatot utoljára 2013-ban mért a cég. A lakáspiac külön szegmenseként érdemes vizsgálni az újlakás-piacot, amelynél az év végi áfaváltozás miatt is még mindig emelkedő árak és a használtlakáspiacnál jóval élénkebb érdeklődés tapasztalható.

Nem meglepő, hogy a panel- és a tégla lakások ára elkezdett szétválni egymástól. A 2014-es lakásáremelkedés kezdetén ugyanis a panelek kimondottan népszerűek lettek a befektetők körében, mivel azokkal magasabb hozamot lehetett elérni a téglalakásokhoz képest. A nagy érdeklődés hatására sok esetben irracionális mértékben indult meg a lakótelepi lakások áremelkedése, melynek köszönhetően egyes budapesti lakótelepeken öt év alatt háromszorosára mentek fel a négyzetméterárak. A bérleti díjak viszont mostanra úgy tűnik, megálltak és az újonnan piacra lépő befektetők száma is lecsökkent, aminek hatása most kezd először érződni a piacon. A lakótelepek hasonló alapterületű, minőségű és műszaki felszereltségű lakásai az egyik legátláthatóbb szegmensét jelentik a piacnak, így az érdeklődés csökkenése szinte azonnal kihat a lakások áraira is. A tégla és a panellakások közti presztízsbeli különbség feltehetően az árakban is mindig érződni fog. Ha a panelek alkalmanként meg is közelítik a tégla lakások árát, a piac idővel mindig korrigálja a különbséget, ami vagy a tégla lakások árának nagyobb ütemű emelkedésén, vagy a panelek árának a csökkenésén keresztül mehet végbe. A mostani piacon ez utóbbit látjuk.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
32.7 – 92 M Ft
Átadás:
2021 Q3

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
karacosny
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
vitézy dávid