építőipar - daru, földmérő
Ingatlan

Tizenöt éves lakásprogramot sürget az ÉVOSZ

A magánerős lakásépítés és felújítás sokkal jelentősebb támogatását, állami és önkormányzati ingatlanalapok létrehozását, hosszú távú bérlakás-és panel programot, a kivitelező cégek hatékonyságnövelő beruházásainak további segítését kéri az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ). A szakmai szervezet azt reméli, hogy a kormányban hangsúlyosabb szerephez jut az építésgazdasággal foglalkozó államtitkárság, s ez által hatékonyabb lehet az ágazatban rejlő energiák felhasználása.

Egy hét alatt immár a harmadik hangsúlyos megszólalás történt, amiben közvetlen vagy közvetett módon bírálták a lakásépítéssel kapcsolatos, az elmúlt öt-hat évre vonatkozó kormányzati és önkormányzati lépéseket vagy ezek elmaradását. Először Matolcsy György, az MNB elnöke hangoztatta, hogy 2014-től elhibázott volt a legtöbb intézkedés. Majd Fürjes Balázs, a fővárosi és agglomerációs fejlesztésekért felelős államtitkár - gyakorlatilag elismerve, hogy sürgős beavatkozásra van szükség - azt mondta, hogy az ágazat összes érintettjével, tehát a jegybankkal, az önkormányzatokkal és az üzleti szektor képviselőivel együtt záros határidőn belül át kell tekinteni a feladatokat. Most pedig a tervezésben és kivitelezésben érintett ÉVOSZ első embere sürgette egy átfogó program mielőbbi megvalósítását. 

Leporolta és aktualizálta tízpontos lakásgazdálkodási programját az ÉVOSZ, a szakmai szervezet az építésgazdálkodásban érintett minden szereplőtől (kormány, települési önkormányzatok, bankok) nagyobb rugalmasságot és a szakmai, társadalmi szempontok figyelembevételét kéri – mondta Koji László elnök a nem régiben alakult média tagozat által szervezett hétfői sajtóbeszélgetésen. A vezető szerint ezek a javaslatok régen a kormányzat asztalán vannak, a konkrét elemekről való konzultáció már tart a kabinet egyes részeivel, döntés azonban csak a valószínű kormányátalakítás után várható. A program kifejezetten a kapacitás növelésére és a jelenleg gyakorlatilag nem létező átgondolt lakásgazdálkodás megteremtésére irányul, ezzel fenntartható lenne a mostani lakáspiaci lendület.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Central Park

Central Park

1173 Budapest, Kaszáló utca 45
59 db lakás
34 – 83 m2 alapterület
20 – 70 M Ft
Átadás:
2019. okt

Ajánlatot kérek

Az ÉVOSZ lobbi erejére azzal utalt, hogy egyebek között a szervezet javasolta elsőként annak idején az új lakásokra vonatkozó kedvezményes 5 %-os áfa bevezetését, amit 2015-ben életbe léptettek. Most a tízpontos program egyik elemeként azt szeretné elérni a szervezet, hogy az új lakásoknál – függetlenül az építési engedély/bejelentés megszerzésének időpontjától és a megvalósítás módjáról – legfeljebb 7,7 millió forintnyi áfát lehessen visszaigényelni. A felújításoknál pedig az áfa-érték 50 százalékát lehessen visszaigényelni – max.3 millió forintig, természetesen számla alapján. Külön javasolják, hogy a felújításoknál azok is kapjanak enyhítést a közterhek alól, akik nem jogosultak CSOK-ra.

A munkaerő megtartás és az életkezdés szempontjából fontos lenne, ha az adó-és járuléktartozás nélküli vállalatok egy alkalommal, legfeljebb 6 millió forint erejéig adó-és járulékmentesen adhassanak munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást új lakás vásárlásánál és max. 3 millió forintot felújításra.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
GREENSIDE LAKÓPARK 1. ÜTEM

GREENSIDE LAKÓPARK 1. ÜTEM

1135 Budapest, Szegedi út 53
83 db lakás
35 – 89 m2 alapterület
28.2 – 57.6 M Ft
Átadás:
2020 Q2

Ajánlatot kérek

Az üzleti szereplők régóta szorgalmazzák, hogy az állam és a települési önkormányzatok (főleg a megyei jogú városok) hozzanak létre egy ingatlan alapot, amelyben összegyűjtenék és a rendelkezésre bocsátanák a tulajdonukban lévő telkeket, egyéb ingatlanokat a nagyobb volumenű bérlakás beruházások számára. Ezt most nagyon sürgetőnek tartja a szervezet is.

A Portfolio érdeklődésére Koji László és a média tagozat jelenlévő céges tagjai azt mondták, hogy a szakiskolákon kívül az egyetemekkel is szorosabb kapcsolatot akarnak kialakítani, mert néhány céges kivételtől eltekintve az építőiparnak sokat romlott a presztizse, csekély a megtartóereje a legfiatalabbak körében, s ezen változtatni akarnak. Ám ehhez állami és önkormányzati segítség kell. Például az, hogy a most 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulásból levonható legyen a közvetlenül az utánpótlásra fordított összeg, valamint az egyetemeken a hallgatók gyakorlati képzését kreditpontokkal ismerjék el, s ez által a hallgatók konkrét céges ismereteket is kapnak a képzési idő alatt.

Építőipar 2020
Az év legfontosabb építőipari konferenciájáig már csak pár hét van hátra. Nézd meg a részleteket, jelentkezz MOST!

„A legnagyobb, tőkeerős cégek saját érdekből saját képzési programokat működtetnek, ez üdvözlendő, ugyanakkor nem elég. A 103 ezer építőipari cég túlnyomó része ugyanis kisvállalat, a nagyoknak egyúttal felelősségük is van abban, hogy magukkal húzzák a sokkal kevesebb erőforrással bíró kisvállalati kört” – érvelt az elnök.

Túl sok a közvetítő az ellátási láncban

A hazai építőipari alapanyag beszerzési problémákat az építőipar alapvetően a környező országokból importtal kiegészíti, megoldja. Ennek a folyamatnak azonban pótlólagos költség- és időigénye van. A háttéripari termékek beszerzésénél a termékek 95%-ánál a kivitelező építőipar nem tud közvetlenül a gyártótól vásárolni. Kereskedőláncok kötik le kapacitáslekötési szerződésekkel a termékeket, 2-3 kereskedői lánc áttétel sem ritka, hogy a kivitelező hozzájusson a beépítendő anyagokhoz, szerelvényekhez. Ezt a „magyaros” helyzetet a szövetség szerint érdemes lenne alaposan kiértékelni, elemezni.

„A recesszió előtti lakáspiaci ciklusban kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a magán- és a vállalkozói lakásépítés aránya 60-40%-ban oszlott meg a magán lakásépítés javára, ahol a megrendelő közvetlenül az építőipartól rendelte az új építésű lakóingatlant. Kevésbé nyomta rá a bélyegét jelenlegihez képest, az ingatlanfejlesztők piaci érdekeltsége, eredményelvárásai. Az építőipar közvetlen lakossági megrendelésre történő kivitelezése esetén 25-30%-kal olcsóbb négyzetméterárak jönnek ki, mint ha ingatlanfejlesztőtől vásárol a vevő. Az ingatlanfejlesztők részéről azonban sokrétű kiszolgálásban részesül” – írták a szervezet szakértői a lakásgazdálkodási háttér anyagban.

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
B1013953