új lakás
Ingatlan

Így szerezhetsz sok pénzt, ha késve adják át az új lakásodat

Portfolio
Akár sok száz ezer vagy több millió forintot is lehet szerezni akkor, ha körültekintően kötjük meg a szerződést az új lakást építő és azt eladó céggel. Jogi érvek jönnek.

„A fővárosban a fejlesztés alatt álló új lakások 55 százaléka van csúszásban.”- állítja az MNB legutóbbi Lakáspiaci jelentése. A drámai számok több ezer vevőt érintenek és várhatóan a most szerződő vevők jelentős részének lakása sem készül el időben. A csúszásokat vevői oldalról megakadályozni többnyire lehetetlen, de észszerű mederben tartani és szankcionálni már lehetséges.

CSOK, babaváró, lakáspiac - Getty

Az eladó, ha a szerződésben vállalt határidőben nem teljesíti a lakásátadást, szerződésszegést követ el. Kevesen tudják, hogy a vevőnek ebben az esetben a Ptk. alapján joga van elállni a szerződéstől és a foglaló dupláját visszakapni akkor is, ha ezt a szerződés nem tartalmazza. Az esetek többségében az eladó egy cég, a vevő pedig magánszemély. Ezeket az ún. fogyasztói szerződéseket a törvény kiemelt védelemben részesíti - hívja fel a figyelmet dr. Nagy Barbara ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd.

A szakember azt mondta a Portfolionak nyilatkozva, hogy hiába létezik ez a védelem, tapasztalatai szerint a vevők többsége nem szeretné megszüntetni a szerződést, hanem kivár, még akkor is, ha hónapokig, évekig ezzel jelentős többletköltséget kell vállalnia (pl. bérleti díj).

Erre az esetre is kitűnő megoldást jelent a kötbér - emelte ki az ügyvéd.

A legtöbb beruházó alkalmazza is, azonban sajnos kiüresített tartalommal. Mire kell itt gondolni? Meghatároznak egy türelmi időt (3-6 hónap), amíg hiába múlt már el az átadási határidő, nem kötelesek kötbért fizetni. Aztán vállalják a fizetést, de maximalizálják általában 6 hónapban. Így előfordulhat, hogy egy 1 éves csúszás esetén csak a félidőre kell kötbért fizetniük, és nem nő az összeg pl. 2 éves csúszás esetén sem.

Dr. Nagy Barbara azzal folytatta, hogy az sem mindegy, hogy milyen összegű a kötbér. A legtöbb szerződés szerint havonta pár tízezer, esetleg 100 ezer forintra jön ki, ami biztosan nem elég arra, hogy fedezze a vevők késedelem miatti költségeit. Fontos tehát már szerződéskötés előtt figyelni erre.

Lehetőség szerint türelmi idő nélkül és az átadásig tartson a kötbérfizetés. A havi összege pedig annyi legyen, amennyiből megközelítőleg egy hasonló paraméterű ingatlan havi bérleti díja kijön.

A kötbérben az a nagyon praktikus, hogy nem kell bizonyítani, hogy mennyi kár érte a vevőt, attól függetlenül jár. Arra a kérdésre, hogy mit tehet a beruházó, ha az ő kivitelezője is késik, dr. Nagy Barbara rámutatott arra, hogy a beruházónak is lehetősége van egyéb biztosítékok mellett pl. kötbért kérni a kivitelezőjétől. A kivitelezési szerződésekben gyakran kérik is ezt az ügyvédtől, így a beruházó átháríthatja a kárt arra, aki azt ténylegesen okozta.

A gyakorlatra utalva emlékeztetett: előfordul, hogy a vevőt nagyobb kár éri a késedelem miatt, mint amennyi kötbérre jogosult. Ilyenkor kérheti a kötbért meghaladó kárát, ezt azonban az eladók a legritkább esetben fizetik ki önként. Egyre több olyan ítélet lát azonban napvilágot, amelyben megítélik a vevőket ért bizonyított károkat, ez a legtöbbször az évekig kényszerűségből fizetett bérleti díj. "Ezt látva remélhetőleg az eladók is nyitottabbak lesznek a tárgyalásra, pereskedés helyett. Ugyanígy kártérítés kérhető, ha nem alkalmaztak kötbért a szerződésben." - fűzte hozzá.

Nyilván nehéz a beruházóknak is reálisan megítélni, hogy mikor készül el az épület, de javasolt inkább a ráhagyás, mint a kecsegtető korai dátumok bevállalása, mert előteljesíteni lehet, de a késedelmet kimenteni már sokkal nehezebb - fejtette ki dr. Nagy Barbara ügyvéd.

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lego, bugatti chiron, mti,