zöld, budapest, fa, duna, vár
Ingatlan

Konkrét intézkedésekről beszélt Karácsony Gergely a klímaváltozás kapcsán

Portfolio
Tíz év múlva, vagyis 2030-tól lehet karbonsemleges város Budapest - mondta el Karácsony Gergely, az xforest-nek adott interjújában. A főpolgármester részletesen beszélt a klímavészhelyzettel kapcsolatos szükséges feladatokról.

Zöldebb Budapestet, kisebb autósforgalmat, tisztább levegőt ígér Budapest új főpolgármestere. Mostanra a különböző politikai közösségek, nagyvárosok, nemzetállamok, és az Európai Uniói is elismeri azt, hogy egy drámai társadalmi, ökológiai folyamat zajlik, aminek kapcsán amit lehet meg kell állítani, a már vissza nem fordítható fejleményekre pedig fel kell készíteni a közösségeket - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint Budapest legkorábban 2030-ra lehet klímasemleges város.

Energiahatékony épületek

Az épületek energetikai beruházása kapcsán olyan finanszírozási modellt szeretnénk, ami akár kamatmentes hitel formájában segíti a társas- és a családi házak tulajdonosait, hogy energiahatékonysági beruházásokat vigyenek végbe.

Budapest fejlődési irányaival kiemelten foglalkozunk a május 21-én megrendezésre kerülő Future City 2020 konferencián.

"A beruházások révén megtakarított energia fedezné a költségeket. Azt akarjuk, hogy a családok kevesebb rezsiköltséget fizessenek ki. Leginkább azokon segítenénk, akik energiaszegénységben élnek, őket húznánk ki a nehéz helyzetből. Már tárgyalunk erről az európai bankokkal." - tette hozzá.

Közösségi közlekedés

A főpolgármester a klímaváltozás elleni küzdelem másik területeként a közösségi közlekedés javítását említette, kiemelve, hogy a napokban új környezetbarát buszokat adtak át a budapestieknek, és örülnének, ha néhány év múlva csak ilyen buszok járnának a fővárosban. Új trolikat és villamosokat is forgalomba akarnak állítani, a városon belüli vasúti közlekedés pedig a legnagyobb ki nem használt lehetőség, amin változtatni kell.

A belvárosban vissza kell szorítani az autók számát, támogatni kell más közlekedési alternatívákat, például a közösségi közlekedésen túl a belvárosi kerékpárút-hálózat fejlesztését, de a közterületen való parkolás újraszabályozásán is gondolkodnak. A nagy autóutak felújítása során is meg fogják nézni, hova lehet fákat ültetni még és a Normafánál is azért küzdenek, hogy ne kelljen fákat kivágni az átalakítás során. 

Április 22-én rendezzük meg az első Sustainable World konferenciánkat, ahol kiemelten foglalkozunk a klímasemlegesség és a fenntarthatóság témakörével.

A behajtási díj bevezetése nélkül egyébként Magyarország nagyon komoly EU-s forrásoktól fog elesni, hiszen az éppen lezáruló költségvetési ciklusból 5 százalékot az Európai Bizottság visszatart mindaddig, amíg be nem vezetik. A klímaváltozás egyik legveszélyesebb jelenségét, a hőszigeteket pedig meg kell törni a városban, ezért, ahol tudunk, mindenképpen zöldítünk - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Vágóhíd-terv - Chapman_Taylor