arendas_gergely_meretezett_cmyk
Ingatlan

Itt épül Budapest legújabb városnegyede: az első lakók már beköltöztek

Portfolio
Nagy változások időszakát éljük most az ingatlanpiacon. Az olyan konkrét szabályok, mint a megváltozott lakásáfa biztosan hatással lesznek a következő évek lakáspiacára, de hosszabb távon az új technológiai megoldások és a fenntarthatósági kérdések is meghatározó tényezővé lépnek elő az egyes fejlesztéseknél. Az irodapiacon pedig az építőipari kihívások mellett a megváltozott bérlői igényeket is figyelembe kell venniük a fejlesztőknek. Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, arról a BudaPart városnegyed ingatlanfejlesztőjét, a Property Market Zrt. ügyvezető igazgatóját, Dr. Árendás Gergelyt kérdeztük.

A lakáspiac és az irodapiac csúcsokat döntött tavaly. Mit vár, merre halad tovább a piac?

Ami a lakópiacot illeti: nemcsak tavaly, hanem az elmúlt 3-4 évben folyamatosan megdöntötte saját rekordjait. Természetesen ebben döntő szerepe volt a kedvezményes áfakulcsnak. A nyár folyamán azonban az újlakáspiacon általánosságban lassulás volt érzékelhető, a megnövekedett árak és a változó áfa kombinációja, valamint az alternatív befektetési termékek kínálata visszavetette az addig nagyon erős keresletet. A közeljövőben az újlakáskínálat zömét a nagy tőkeerős fejlesztők városi projektjei fogják adni, a piacra kerülő új lakások száma csökkenni fog.

Az irodapiac növekedése szintén kitart, és ezzel a trenddel kapcsolatban jelentős változások előreláthatóan nem várhatók. A keresleti oldal töretlen, ezen csak egy globális gazdasági lassulás hozhat változást némi késéssel, de nem a közeljövőben. A befektetői piac átrendeződött, a magyar befektetési alapok nem aktívak az elszenvedett tőkekivonás miatt, de a nemzetközi befektetői érdeklődés kifejezetten erős. Sőt, ebben optimistábbak is lehetünk, mint egy éve, mert úgy tűnik, középtávon is fennmaradhat a globálisan alacsony kamatkörnyezet, ami a befektetői érdeklődést tovább fokozhatja.

arendas_gergely_meretezett_cmyk

A lakópiacon az áfa visszaállása milyen folyamatokat eredményezett? Önök érzik már a negatív hatását?

Hosszú távon azok a beruházások fognak a továbbiakban is sikereket elérni, melyek biztos befektetői és kivitelezői háttérrel rendelkeznek. A BudaPart projekt fejlesztőjeként a Market biztos hátteret jelent, és bár prognosztizálunk piaci átrendeződést, az eddigi minőségnek és színvonalnak megfelelő fejlesztést végzünk a továbbiakban is, hosszú távra tervezünk.

Árendás Gergely
Property Market, ügyvezető igazgató
Árendás Gergely a Property Market Kft ügyvezetője, annak 2015. májusi megalapítása óta. A Property Market Kft a Market Építő Zrt. leányvállalataként a BudaPart fejlesztője. Korábban a WING ingatlanfej
Tovább
Árendás Gergely a Property Market Kft ügyvezetője, annak 2015. májusi megalapítása óta. A Property Market Kft a Market Építő Zrt. leányvállalataként a BudaPart fejlesztője. Korábban a WING ingatlanfej Tovább

Az építőipar felől érkező ár- és időnyomás kezd enyhülni? Hogy látja a következő éveket?

Azt gondolom, a közszféra lassuló beruházási üteme, a német autóipari beruházásokhoz kapcsolódó beruházások visszaesése, a csökkenő lakásépítési volumen első körben a megvalósítás biztonságát fogja tudni növelni, és az árnövekedést mérsékelni. Érdemi árcsökkenéssel a kitartó bérkiáramlás mellett, a munkaerő szabad áramlására épülő európai piac részeként nem számolnék.

Az építőipar jövőjéről részletesebben a 2020. február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián beszélnek majd a szakértők.

Budapest ősszel új főpolgármestert választott, és a XI. kerületben is új a vezetés. Milyen hatással lehet ez a városra, a projektjükre, a fonódó villamos BudaPartig való meghosszabbítására?

A Budapart egy új városnegyed megépítése, hosszú távú projekt, amelynek megvalósítását a főváros és a kerületi Önkormányzat mindenkori vezetésével aktív párbeszédben kell megvalósítani. A BudaPart projekt továbbra is a megkötött településrendezési szerződésnek megfelelően, a fejlesztési tervek alapján folytatódik a meghatározott ütemek szerint, az infrastrukturális fejlesztések is változatlanul haladnak tovább. A Szent Gellért tértől a Budafoki út/ Dombóvári úti csomópontig tartó budai fonódó két villamosvonal teljes terveztetését finanszíroztuk, az engedély rendelkezésre áll. Ennek a villamosvonalnak a megvalósítását, úgy látjuk, pártállásra tekintet nélkül mindenki támogatja, ami nagyon jó hír Dél-Buda tömegközlekedésének fejlesztése, az itt lakók és az itt dolgozók szempontjából.

Egyre több a bizalmatlanságra okot adó egyedi jelenség egyes lakófejlesztők miatt. Önöknek is egyre többet kell tenniük a bizalom fenntartására? Érzékelik ezt a jelenséget?

Mi is hallunk olyan híreket, hogy egyes fejlesztők a kivitelezési költségek elszállása miatt jogi trükkökkel, inkorrekt módon elállnak az évekkel korábbi árszinten eladott lakások adásvételi szerződéseiből. A kivitelezés megvalósításának biztonsága, a fejlesztő korábban megvalósított projektjeinek tapasztalata egyre nagyobb súllyal fog latba esni a kiválasztáskor.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Vízpart utca
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Mik az irodapiac legnagyobb kihívásai a jövőben? Mesterséges intelligencia, önvezető autók, klímaváltozás, generációs szakadékok? Hogyan kezelik ezeket, hogyan készülnek fel?

Az irodapiac egyik legnagyobb kihívása, hogy mit tud nyújtani a bérlőknek és közvetetten a munkavállalóknak. A well-being megteremtése az elsődleges szempont a BudaParton is, emellett pedig figyelünk arra, hogy a jelen épületei a jövő követelményeinek is megfeleljenek. Az épületekben számos smart megoldás található, amik úgy épülnek, hogy bármikor fejleszthetők és bővíthetők legyenek az egyéni igények alapján. A technológiánál azonban fontosabb az Y és a Z generáció munkahely-választásánál a megközelíthetőség, az infrastruktúra és a zöld megoldások mellett pedig egyre kiemeltebb szerepet kap a munkavégzés környezete. Az új városnegyedben a fiatal munkavállalók egy teljes szolgáltatásmixet kapnak: reggel elmehetnek futni a rekortán futópályára, ebédidőben várja őket számos teraszos étterem a Duna-parton, délután lazításként sétálhatnak barátaikkal a Kopaszi-gáton, vagy akár napozhatnak a terveink szerint jövőre megnyíló BudaPart strandon.

Hogyan folytatódik a BudaPart projekt a következő 5 évben?

A BudaPart projekt összességében egy közel tízéves fejlesztés, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már átadtuk az első két lakóházunkat, a lakók egy része már itt él. Az első ütemben még két további lakóházat, illetve a Budapart GATE irodaházat is átadjuk 2020 első felében. Épül a BudaPart Otthonok „E” épülete és a Budapart CITY irodaházunk 2021-es átadással. A MOL Campus átadása 2022-ben várható.  Folyamatosan készítjük elő az új projektjeinket: szállodát, irodákat és otthonokat, évente legalább két új épület indítását tervezzük, jó ütemben halad a városnegyed megvalósítása.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart City

BudaPart City

1117 Budapest, Dombóvári út 26
Kiadó terület: 17220 m2
Bérleti díj: 15.5 – 18.5 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lego, bugatti chiron, mti,