Előfizetői tartalom

Meredeken zuhannak a számok a lakáspiacon - Várható volt, nincs is min meglepődni

Portfolio
Ahogy folynak be az újabb és újabb lakáspiaci adatok, úgy rajzolódik ki egyre tisztábban a kedvezményes áfa (egyelőre nem minden projektet érintő) kivezetésének a hatása. A 2019-es évet elnézve értékben már csak kétharmad annyi lakást kezdenek el építeni, mint amekkora értékben még 2018-ban épültek. Ha pedig 2019 utolsó három hónapját nézzük, még durvábbak a számok, az eddigi (2018 utolsó negyedéve) 100 milliárd helyett már csak 50 milliárd forint volt a fejlesztők által elindított lakóprojektek összértéke - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az idei év január 1-től jelentős változást hozott a hazai társasházi lakásépítési piacra a korábbi 5 százalékosról 27 százalékosra ugró áfakulcs. A 2018. november 1-je után engedélyezett projektek lakásai ugyanis az idéntől a nettó árakon felül csak a magasabb áfaösszeg mellett értékesíthetőek. A tavalyi évben a közeledő december végi határidő egyre jobban éreztette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés