Budapest duna lakások irodák
Ingatlan

Brutálisat zuhanhatnak a bérleti díjak a lakáspiacon

Portfolio
Nemrég tettük közzé az Ingatlan.com elemzését arról, hogy a hazai piacon az elmúlt két hétben mennyivel csökkentek a kiadó lakások bérleti díjai elsősorban a kínáltat növekedésének köszönhetően. A Rentingo.com elemzése viszont egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet, ami miatt még nagyobb lehet a visszaesés, ez pedig a kínálat növekedésével párhuzamosan bekövetkező keresletcsökkenés.

Egészen ritka piaci jelenséget figyelhetünk meg Budapesten a hosszú távú lakáskiadásnál, a szemünk előtt kibontakozó válság hatására egyidejűleg nő a kínálat és csökken a kereslet is, ami a bérleti díjak drasztikus esését eredményezheti.

Megfordult a világ, az albérlők talán soha nem látott kedvező helyzetbe kerülnek, idén ők diktálják a feltételeket.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
32.7 – 92 M Ft
Átadás:
2021 Q3

Ajánlatot kérek

A válság ingatlanpiaci hatásait egyre többen elemzik, de a lakáspiacon általában az eladásra koncentrálódik a figyelem, pedig most igazán a budapesti bérlakáspiacon van a látnivaló. Jelenleg még csak becsülni sem merjük, hogy a koronavírus hatására kibontakozó válság hány munkahelyet szüntet meg az idegenforgalmi szektorban, valamint a hozzá kapcsolódó iparágakban. Havi fix jövedelem hiányában hányan kénytelenek felmondani az albérleti szerződésüket már most rövid távon? Általánosságban is kevés olyan céget találunk, akiknek az üzletmenetét pozitívan érinti az országos leállás, ezért gyökeresen új munkaerőpiaci helyzet várható, alacsonyabb jövedelmekkel és ezáltal alacsonyabb fizetőképes kereslettel a bérlakáspiacon. Mindezen túl a középtávú kilátások sem jók:

  • Meg lehet-e szervezni úgy az érettségi vizsgákat, hogy az elsősök szeptemberben el tudják kezdeni az egyetemet?
  • Újra tud-e indulni egyáltalán normál módon majd az egyetemi tanév?
  • Az egy-egy félévre érkező külföldi diákok jönnek-e majd ősszel?
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Vízpart utca
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Amíg a keresleti oldalon rövid és középtávon nincs olyan tényező, ami akár egy kicsit is pozitív lenne a bérbeadóknak, addig a kínálati oldalon legalább olyan rossz a helyzet. A turizmus és így az Airbnb-n keresztüli rövid távú lakáskiadás teljes összeomlása miatt ma 15 ezer, többnyire belvárosi lakás áll üresen Budapesten. A tulajdonosok egy része még reménykedik, de a leggyorsabban reagálók már meg is jelentek a hosszú távú bérleti piacon, a Rentingo.com közösségi oldalra a márciusban felkerült lakások közel 60%-a az Airbnb platformról jött vissza. Ők gyorsan felmérték a helyzetet: a turizmusban a szünet hossza ugyan bizonytalan (legalább 6 hónapig a nulla forint bevétel garantált), viszont az biztos, hogy a turisták újraindulásával öldöklő árverseny veszi majd kezdetét, mert a szállodai szobáknak nincs „menekülő útja” a bérlakáspiac felé, az a kínálat fixen ott marad, sőt az új fejlesztések átadásával a szállodai kínálat még bővülni is fog. Ezért a rövid távú kiadással a turizmus majdani újraindulása esetén sem lesz elérhető az a bevételi szint, amit az elmúlt pár évben megszoktak. Erre a következő 2-3-4 hónapban egyre többen jönnek majd rá, így a kínálat akár 500-1000 lakással is bővülhet minden hónapban. Középtávon az sem segít, hogy idén 11 ezer új lakás átadása várható Budapesten, és ezeknek több mint 40%-át befektetési céllal vásárolták meg.

Ritka piaci jelenség, amikor egy termék iránt csökken a kereslet és közben a kínálat nem csökken, hanem éppen ellenkezőleg: jelentősen nő. A bérlakáspiac pedig mint láttuk, kellően speciális terület ehhez és az idei évben a csökkenő kereslettel szemben akár 10 ezernél is több bérlakás jöhet a budapesti albérleti piacra.

Bár még valóban nem látjuk a járvány végét, a turizmus kapcsán említett 6 hónapnyi teljes szünet a pesszimistább forgatókönyveket jelenti. Az elhalasztott utazásokat, amint ismét biztonságos lesz utazni, részben pótolni fogják az emberek, ennek ellenére az idei év biztosan a bérlők éve lesz, ami hosszabb távon a lakásárakra is rányomhatja a bélyegét.

Címlapkép forrása: Getty Images 

fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
tesla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
getty, budapest, panoráma, lakás, vár, duna