Tovább csúszhatnak az építkezések? - Bekeményített az egyik budai kerület
Ingatlan

Scheer Sándor: az építőiparnak le kell szállnia a magas lóról

Portfolio
Nem mondunk újat azzal, hogy az építőiparban az utóbbi évek együttes folyamatainak hatására rendkívül nagyot emelkedtek az árak. A járvány okozta fejlemények azonban sok mindenben változást hozhatnak. Mennyit csúszhatnak a folyamatban lévő projektek? Hány és milyen típusú fejlesztés kerülhet befagyasztásra, akár végleges leállításra? Milyen szakipari tevékenységek váltak szinte elérhetetlenné, vagy épp ellenkezőleg, lett belőlük hirtelen túlkínálat? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakértők a Portfolio Ingatlan második, építőiparról szóló online konferenciáján.

Ilyen rövid idő alatt ekkora változás egyikünk életében sem volt még, mint most. Az építőiparban viszont még most is 300 ezer ember dolgozik, így inkább a hosszabb távú beruházási kedv visszaesésétől tartok - emelte ki Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

A bérlők és a bérbeadók helyzetéről fog szólni a május 27-i, harmadik online ingatlanpiaci konferenciánk.

Az építőanyagárakban egy kettős mozgás volt megfigyelhető: a forint árfolyamának romlása emelni kezdte az árakat, ami az építőipari szereplőknek problémát okozott, a termelés visszaesése viszont az alapanyagárakban is kezd már látszani. A betonacél ára például 6 éves mélyponton van, de a cement és a többi termék ára is csökkenni kezdett. Az eddigi, évente mért 3-5 százalékos áremelések elmaradnak, inkább 10-20 százalékos csökkenésre számítunk. Kizárólag az egyedi termékekkel foglalkozók diktálhatják az árakat, a többieknek csökkenteniük kell.

Scheer Sándor
Market Építő Zrt., vezérigazgató
Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. Több mint 600 építkezés fűződik cége nevéhez, Magyarország legjelentősebb beruházásainak kivitelezője. Több
Tovább
Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. Több mint 600 építkezés fűződik cége nevéhez, Magyarország legjelentősebb beruházásainak kivitelezője. Több Tovább

Az áraknál az építőiparnak jelentősen vissza kell vennie ez eddigi elképzeléseiből, 15-20 százalékos csökkenés nélkül az ingatlanfejlesztők nem mernek majd belevágni új projektekbe. A legutóbbi áremelkedések már indokolatlanok voltak.

Az itt dolgozó főleg ukrán és erdélyi vendégmunkások nagyjából kétharmada itt maradt, mert fontosabbnak érezte az egzisztenciáját, Nyugat-Európából viszont hazajöttek a magyar munkások. Közülük valamennyien várhatóan a járvány után is itthon fognak maradni, ami nem is baj, ugyanis a mostani enyhítések hatására az ukrán és erdélyi vendégmunkások egy része is várhatóan hazamegy majd.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart GATE

BudaPart GATE

1117 Budapest, Dombóvári út 27.
Kiadó terület: 3854 m2
Bérleti díj: 15.5 – 17.5 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

A likviditásban nem a mostani helyzet okoz problémát, hanem az, ha hosszabb távon nem indulnak el új feladatok. Most van némi lassulás, ami a túlfűtött építőipart helyreállítja, visszatér a verseny, nem a kivitelező diktál.

Az építőiparnak le kell szállnia a magas lóról, vissza kell hoznia az alázatot, vissza kell szereznie a beruházók és a vevők bizalmát, ki kell szolgálnia az ingatlanfejlesztőket, hogy továbbra is legyenek fejlesztések és mindenki megnyugodjon.

A szakcégek számára már nem lehet elvárás a 25-30 százalékos profit. Ahhoz viszont, hogy ez hosszú távon is fennmaradjon, kellene látnunk az új megrendeléseket. Ha ez nem történik meg, akkor jobban beszakadhat az ágazat.

Sok a nyitott kérdés

A járvány hatásaként a fejlesztési költségek csökkenésével kalkulálunk. Az elmúlt 3 évben nagyon gyakran túlárazott, rossz minőségű, határidőket átlépő produkciókat kaptunk az építőipartól, ezt kompenzálta a relatíve olcsó finanszírozás - mondta el Tatár Tibor MRICS, a Futureal vezérigazgatója.

Tatár Tibor
Futureal, vezérigazgató
Tatár Tibor a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója, 2005 óta irányítja a Magyarországon és Romániában megvalósított kereskedelmi és városrehabilitációs projektek fejlesztési tevékenységeit. Tatár
Tovább
Tatár Tibor a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója, 2005 óta irányítja a Magyarországon és Romániában megvalósított kereskedelmi és városrehabilitációs projektek fejlesztési tevékenységeit. Tatár Tovább

A bérlők most elhalasztják a döntéseket, kisebb irodákat keresnek, a kereslet csökkenni fog, ami ahhoz vezet, hogy a fejlesztők nem tudják kifizetni az eddigi építőipari árakat. Míg 2008-ban elsősorban likviditási válság volt - a pre lease, vagy az equity aránya növekedett - most az MNB tett lépéseket, hogy ne legyenek finanszírozási problémák.

A mostani helyzetben inkább a keresleti oldalról lehet egyfajta nyomás: mennyi lakást tudunk eladni, ha rázúdult egy csomó Airbnb-s lakás a piacra, mennyi irodára lesz szükség, ha mindenki hozzászokik a home office-hoz. Ezeket a kérdéseket kell most végiggondolni, összességében viszont újra a minőségé és a szakmaiságé lehet a terep.

Nagyon örülünk a lakásáfa kapcsán a rozsdaövezetes elképzelésnek, de az talán még jobb lett volna, ha általánosan 5 százalékra megy vissza a lakásáfa. Már korábban is azon a véleményen voltunk, hogy az államnak kontraciklikusan kellene nagyberuházásokat csinálni, meglátjuk, most erre lesz-e pénz. Az IFK-nál több munkacsoport is alakult, aki próbál ösztönző gondolatokat a kormány asztalára tenni, ezek közül az egyik a shared service centerek megsegítése. Mivel Ázsiában nincs backup szcenárió, ott nincs meg a home officehoz szükséges technológia, ezért ez egy lehetőség Európában a kereslet bevonzásához, ami 1-2 éves időtávon az irodapiacot is nagyon megdobhatná - tette hozzá.

A technológiai fejlesztéseké a jövő

Mi eddig is a jövő tanulmányozásával foglalkoztunk, már 10 éve is felhőalapban gondolkodtunk a közösségi tervezőcsapatok kapcsán, így a Graphisoftot a mostani helyzetben semmilyen meglepetés nem érte. A cégek közti különbség abban van, hogy ki az, aki már korábban elkezdte ezeket a technológiákat alkalmazni, és ki az aki csak most, kapkodva kezdett fejleszteni. A webinárok iránt például most nagyon megnőtt az igény, ezért sokan érdeklődnek a BIM menedzser tanfolyamok iránt is - mondta el Reicher Péter, a Graphisoft SE régióigazgatója.

Reicher Péter
GRAPHISOFT SE, régió igazgató
Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban – többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolg
Tovább
Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban – többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolg Tovább

A közönségben ülő több mint 120 szakmai résztvevő az építőipar digitalizációja kapcsán az alábbi véleményen volt.

Átértékelődtek a kockázatok

Németországban és Ausztriában már látjuk a nyitást, Magyarországon ez kicsit később fog megtörténni. A kérdés, hogy közép és hosszútávon milyen hatások várhatók: 1 éve például egy budapesti city hotel alacsonyabb kockázatot jelentett finanszírozási szempontból, mint egy vidéki wellness szálloda, ez mostanra teljesen megfordult, a visszatérés itt ráadásul teljesen kiszámíthatatlan, a külföldi turisták várhatóan később térnek vissza - világított rá Morvai Zsolt, a Takarék Csoport, Takarékbank Zrt. vállalati üzletág igazgatója.

Morvai Zsolt
Takarék Csoport, Takarékbank Zrt., vállalati üzletág igazgató
Morvai Zsolt a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése óta 24 éves kereskedelmi banki tapasztalattal rendelkezik. Pályája elején különböző nemzetközi bankoknál dolgozott vállalati területen.
Tovább
Morvai Zsolt a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése óta 24 éves kereskedelmi banki tapasztalattal rendelkezik. Pályája elején különböző nemzetközi bankoknál dolgozott vállalati területen. Tovább

A cégek és a projektek finanszírozásának kérdéséről a közönségben ülők az alábbiak szerint vélekedtek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
budapest lakás