új lakások
Ingatlan

Nem ámítás: pár hónap alatt durván bezuhant néhány új lakás ára

Portfolio
Az 5 és 27 százalékos újlakás-áfa egy igen érdekes árazási helyzetet teremtett a hazai újlakás-piacon. Egyszerre voltak és még vannak is jelen a két különböző mértékű áfával értékesített lakások, ami eddig a gyorsuló árnövekedéses környezetben inkább azt eredményezte, hogy a relatíve olcsó 5 százalékos áfás projekteket árazták fel a 27 százalékosokhoz. Most azonban fordult a kocka. A lakásár-emelkedés megtorpanása ismét átárazásokat eredményezett, ám most már egyre több lakóprojektben nem felfelé, hanem lefelé korrigálják az árat a fejlesztők. Van, ahol az akciók miatt lett kisebb az ár, máshol konkrétan más árcédulát kaptak egyik hónapról a másikra a lakások. Utána jártunk, hogy hol volt a legtöbb átárazás és mi állhat a háttérben.

Többféle aspektusból is bemutattuk már a legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport eredményeit, volt szó a budapesti és kerületi átlagárakról, az eladott új lakások számáról, a legdrágább és legolcsóbb otthonokról. Most annak jártunk utána, hogy az eddigi szinte már megszokott, a negyedéves adatokban jól látszódó átárazások (főként felfelé) hogyan változtak és még mindig a felfelé árazás a tipikus jelenség, vagy már túlsúlyba kerültek a lefelé mutató árkorrekción átesett lakások. 

Mindent az új rozsdaövezeti lakásprogramról!

2020 tavaszán az új építésű budapesti lakások drágulása megállt (ebben és a korábbi negyedéveben is 946 ezer forint lett az átlagos négyzetméterár), de az áremelkedés éves szintje még így is 9 százalékos volt, ami azonban lényegesen kevesebb, mint a 2018 és 2019 tavasza között mért 22 százalékos drágulás.

A stagnálás nem véletlen: 

A lakások harmadát árazták át a fejlesztők, akik az 5%-os projekteknél leggyakrabban lefelé, a 27%-os projekteknél pedig felfelé korrigálták az árakat, kisebb (kevesebb mint 2,5 millió forinttal) mértékben.

A legtöbb 5%-os áfával terhelt lakás esetében tehát kevesebb mint 2,5 millió forinttal csökkentették a fejlesztők az árat, de körülbelül 180 olyan új lakás is akadt, ahol több mint 5 millió forinttal korrigálódott a korábbi negyedévben meghirdetett ár. Főleg a több száz millióba kerülő új lakásoknál fordult elő, hogy akár 50 millió forinttal is kisebb összeg lett az árcédulán 2020 február és május között. 

A teljes átárazás az árral ellátott még szabad lakásoknál összesen -560 millió forint volt, vagyis mindent egyben számolva többnyire faragtak az árakból.

Mi állhat a csökkentés és az emelés hátterében?

Az átárazások kapcsán megkérdeztük Sápi Zoltánt, az Eltinga ingatlanpiaci elemzőjét.

Töltsük újra az ingatlanpiacot élettel! Mi történt eddig és mi vár ránk a jövőben?

A szakértő szerint az árcsökkentés hátterében az alábbi okok állhatnak: 

  • "Mivel az egész piacon korábban egy gyors árnövekedés ment végbe, egyes projekteknél a fejlesztők túlságosan felárazták a múltban a lakásokat, de időközben kiderült, hogy ennyiért nem találnak rá vevőt."
  • "A projektet átadták, de a várakozások ellenére nem sikerült az exkluzív lokációjú lakásokat ennyire magas áron értékesíteni és szükség lett a csökkentésre."
  • "Az egyik nagy fejlesztő „áfa elengedős akciót” tartott, több, már átadás közeli projektjénél."
  • "Az újonnan indult külvárosi projektet túláraztak, emiatt az előértékesítés nagyon gyengére sikerült. A banki hitelfelvétel szigorodott, nehezebb lett gyenge előértékesítéssel projekthitelhez jutni."
  • "Vannak több száz milliós exkluzív lakások, ahol egy ekkora árváltoztatás arányaiban nem számít jelentősnek."
Az új irány! A világnak változnia kell, amihez mindenkire szükség van.

A felfelé árazott lakásokra is igaz, hogy a nagyobb, 40-60 milliós drágulás olyan luxuslakásoknál következett be, ahol az eredeti ár is több száz millió, így a változás 10-15 százalékot tesz ki. Ezeknél több esetben az erősödő kereslet vezethetett a felárazásra. Sápi Zoltán szerint az árnövekedés mögött az alábbi okok állhatnak:

  • "Néhány 27%-os projekt még csak most vezette át az új árakat a honlapjára, ezért azt a februári frissítéskor még nem lehetett rögzíteni."
  • "Saját forrásból építtető fejlesztő maradéklakásai is idetartozhatnak, aki ráér kivárni, amíg elkelnek a piachoz mérten most drága lakások."
  • "Luxusprojektek, ahol az árváltoztatás arányaiban nem számít jelentősnek."
  • "Volt két projekt, ahol 1 évvel kitolták a befejezési dátumot, és több lakás is újra elérhetővé vált. Itt valószínűsíthető, hogy „nem jött ki a matek” a fejlesztőnél, ezért kellett jelentősen drágítani és kitolni a befejezés dátumát is."

Kíváncsi vagy mit gondol az ingatlanos szakma a járványhelyzetről és a jövőről? Harmadik online eseményünk részletes videós összefoglalóját most megnézheted!

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
getty, nyaraló, balaton, ház, tihany