budai vár
Ingatlan

Külföldi turistáknak adják ki az önkormányzati bérlakásokat a budai Várban

Portfolio
Rendszeres ellenőrzést tart a budavári önkormányzat, hogy a Várban kiadott önkormányzati bérlakásokat rendeltetésszerűen használják-e a bérlők. Elterjedt ugyanis, hogy többen, turistáknak adják ki rövid távra ezeket a kedvezményes bérleti díj mellett, az önkormányzattól bérelt lakásokat. Ezúttal egy Donáti utcai és egy Országház utcai ingatlan bérlői buktak le, a véletlenszerű ellenőrzés során két turistát találtak az önkormányzat emberei - írja a hvg.hu.

A Halászbástyától alig 100 méterre található az a lakás, amit az eredeti bérlője a booking.com hirdetőoldalon keresztül adott ki rövid távra az ideérkező turistáknak. "Budavári apartman kiadó pazar helyen, két hálószobával, terasszal és folyóra néző pihenősarokkal a Vár nevezetességeinek közelében – olvasható a hirdetésben. A Donáti utcában éppen megszálló turisták most egy önkormányzati razziába csöppentek, az önkormányzat ugyanis egy ideje véletlenszerűen ellenőrzi a rendeltetésszerű használatot. Az önkormányzati bérlakás eredeti bérlőjét nem találták az ingatlanban, a lap szerint pedig hiába érték el telefonon, nem volt hajlandó a lakáshoz jönni a helyzet tisztázása érdekében. 

Szeptemberben jönnek az újabb részletek a kormány élhető rozsdaövezeti lakásprogramjáról.

A szálláshelyre azóta kikerült a „sajnos jelenleg nem foglalható” megjegyzés, így a rövid távú bérlés költségét már nem lehet tudni. A hvg által megkeresett I. kerületi önkormányzat viszont elmondta, hogy a 80 négyzetméteres lakás havi bérleti díja a víz és szemétszállítási költséggel együtt 32 ezer forint volt. Ez 1-2 ezer forintos éjszakánkénti díjra jönne ki (még ha egyéb rezsi költségeket is hozzáveszünk), aminél biztosan többet kért el a turistáktól az eredeti bérlő. 

Egy tavalyi cikkünkben már részletesen beszámoltunk róla, hogy milyen bérleti díjakon lehet a Várban önkormányzati lakást bérelni, az akkori (2019. áprilisi) adatok alapján: 

"A Budavári Önkormányzatnak 1431 bérlakása van, ebből 800 ingatlan a Budai Várban található. A kerületben - a Lakástörvénynek megfelelően - három féle bérleti díj konstrukció létezik: szociális, költségelvű és piaci" - válaszolta a kérdésünkre az Önkormányzat.A jelenleg hatályos 2/2017. (11.23.) önkormányzati rendelet értelmében egy összkomfortos lakás:

  • szociális bérleti díja: 254 Ft/négyzetméter/hó+áfa, 1042 db lakás az I. kerületben, ebből 595 db található a Várban
  • költségelvű bérleti díja: 425 Ft/négyzetméter/hó+áfa, 190 db lakás, ebből 140 db található a Várban
  • piaci bérleti díj induló összege a szociális bérleti díj összegének háromszorosa, 126 db lakás, ebből 55 db található a Várban.

Ezek alapján az adott, körülbelül 80 négyzetméteres lakáshoz vélhetően szociális jellegű bérleti díjat állapítottak meg. A történtek után az önkormányzat azonnal felmondta a szerződést. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Pár nappal később újabb razzia

Alig pár nap különbséggel egy másik bérlakásnál is ugyanilyen ellenőrzést tartottak, amit szintén illegálisan adtak ki turistáknak az Airbnb-n keresztül. Ez a 43 négyzetméteres ingatlan is az egyik legfrekventáltabb részen, az Országház utcában található, Az ott talált két turista elmondása szerint azért csak 13 óra után foglalhatták el az ingatlant, mert még aznap takarították az előző turnus után. Ennek az ingatlannak is a piaci alapú díjaknál jóval alacsonyabb, havi 27 851 forint volt a bérleti díja és a lap információi alapján csere útján került a bérlőhöz. 

Aki a Várnegyedben nem jutott örökbérleti joghoz (öröklés útján sem), vagy saját lakáshoz a rendszerváltást követően és mégis a Várban szeretne lakni, a szabályok értelmében két dolgot tehet: elcseréli a saját ingatlanát egy önkormányzati bérlakásra, vagy ha épp megüresedik egy, akkor arra licitál, a későbbiekben pedig fizeti a havi díjakat. A határozatlan idejű bérleti jog a Lakástörvény szerint lakás tulajdonjogára vagy bérleti jogára cserélhető. Ilyen esetben a cserélő felek magánforgalomban találkoznak, ügyvéd által ellenjegyzett csereszerződést nyújtanak be az Önkormányzathoz tulajdonosi hozzájárulást kérve. Amennyiben a jogszabályban felsorolt valamennyi szükséges dokumentumot csatolják, akkor az Önkormányzat nem tagadhatja meg a hozzájárulást.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Harsánylejtő Lakópark

Harsánylejtő Lakópark

1037 Budapest, Csillagánizs utca 1
20 db lakás
59 – 75 m2 alapterület
59.9 – 92.9 M Ft
Átadás:
2020. dec

Ajánlatot kérek
Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
bet