airbnb lakás
Ingatlan

Bréking: hivatalos lett, hogy brutálisan korlátoznák az airbnb-s lakáskiadást

Portfolio
Most kaptuk a hírt szakmai körökből, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Várhatóan ezt terjesztik a kormány elé, ami holnap dönthet is a kérdésben.

Ahogy korábban már írtunk róla benne volt a levegőben, hogy korlátozzák az airbnb-s lakáskiadást. Már hosszú ideje ment a lobbi, hogy valamilyen változtatás legyen a rövid távú kiadásoknál, most azonban felgyorsultak az események. A most elfogadott javaslat alapján:

éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátoznák a rövid távú lakáskiadást.

Részletszabályokat egyelőre nem tudunk, ez a kormány előtt fekvő erős javaslat, ami akkor lesz végleges, ha kihirdetik a közlönyben. 

Ami biztos, hogy a lakóingatlannal rendelkező befektetők, akik erre a kiadásra álltak rá, újragondolhatják az üzletmenetüket. Sokan átállhatnak hosszú távra, vagy eladják a direkt ilyen célra fenntartott lakásaikat, kiszállva a rövid távú piacról. 

A piacgazdaság egyik természetes velejárója, hogy az adott szegmensen belüli versenytársak egymásnak feszülnek és amellett lobbiznak, hogy a kormány beavatkozzon, vagy éppen ne avatkozzon be a piac működésébe. Ez zajlik most a szállodák és a magánszálláshelyek között is, a járványhelyzet ugyanis jócskán betett mindkét fél bevételeinek, így több kapacitás jut az érdekérvényesítésre, mint éppen a hatalmas mennyiségű ideérkező turista kiszolgálására.

A javaslatcsomag elfogadásával egy lépésnyire került Magyarország attól, hogy korlátozva legyen a turizmus egy jelentős része. Budapesten az AirDNA (airbnb adatbázis) adatai szerint 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben. Ebben azonban még nincsenek benne a más oldalakon, például booking.com-on keresztül létrejött foglalások. 

De nemcsak a turizmusról hanem a lakáspiacról is szó van, így a hadakozás végeredménye közvetetten még azokat is érinteni fogja, akik soha nem adtak ki semmilyen lakást. A lakásuk értékének, a fizetett bérleti díjaiknak, a munkahelyüknek és még az egész gazdaságnak sem mindegy, hogy az airbnb-s szabályozással mekkora külföldi, vagy akár belföldi réteg morzsolódik le, akik nem tudnak szállodai szolgáltatást igénybe venni. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy egy esetleges szabályozással mennyi lakás kerülne vissza a hosszú távú bérleti piacra, ami megkönnyítené a lakhatást. 

November 19. Groupama Aréna. Egy helyen az ingatlanpiac!
usa capitolium koronavirus
bullbear
koronavírus maszk ruha
ciprus
vakcina__koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
getty, kamion, raktár, logisztika, ipari ingatlan, csarnok