budapest gellért hegy
Ingatlan

Döntött a kormány: támogatja a Gellért-hegyi sikló megépítését

Portfolio
Egy hete írtunk arról, hogy újabb lökést kaphat a Gellért-hegyi siklóprojekt. A pénteki Magyar Közlönyből viszont már egyértelműen kiderül, hogy a kormány támogatja a Tabánból induló, a Gellért-hegy új kötöttpályás megközelítését lehetővé tevő, a turistabuszok forgalmát kiváltó, környezetbarát és akadálymentes közlekedést biztosító sikló megépítését. Emellett a Gellért-hegyi városi park átfogó közterületi megújításával is egyetért, melyek előkészítésére összesen 1,5 milliárd forintot biztosít.

Támogatja a kormány a Gellért-hegyi sikló megépítését. A projekt a Gellért-hegyi városi park átfogó közterületi megújítása és szabadidős pihenőparkként történő fejlesztésének részeként valósulna meg. A Gellért-hegyi beruházások előkészítésének kormányzati felelőseként a miniszterelnökséget vezető minisztert jelöli ki.

A miniszter feladata, hogy 2020. június 30-ig a BFK NZrt. útján a Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködve készítsen beruházási, üzemeltetési szakmai koncepciót és megvalósíthatósági tanulmányt a szükséges intézkedésekre és várható költségekre vonatkozóan. A finanszírozás kapcsán az Európai Beruházási Bank vagy kereskedelmi bank által nyújtott hitel lehetőségét is meg kell vizsgálni, a fenntartási költségek és a működtetésből származó nyereség figyelembe vétele mellett.

A Gellért-hegyi sikló megépítésének és a Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújításának előkészítési határideje 2021. szeptember 30.

Budapest fejlődési lehetőségeivel kiemelten foglalkozunk a november 19-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A kormány felhívja a  miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy Budapest főpolgármesterével együttműködve kezdjen tárgyalásokat a Gellért-hegyi beruházások megvalósítása, valamint a  megújuló Gellért-hegyi közpark fenntartása intézményi kereteinek kialakítása érdekében, melynek határideje 2021. november 30.  

Az előkészítő feladatokra mindösszesen legfeljebb 1,5 milliárd forint költségvetési támogatás biztosítható.

A Gellért-hegyi siklóval korábban a Portfolio is foglalkozott, először 2018-ban merült fel az ötlete egy a Hegyalja út elejétől induló és a Citadella sétányhoz érkező sikló megépítésének. Az akkori tervek alapján egy pálya lenne, középen egy kitérővel és az Orom utca vonaláig a föld alatt futna, onnantól pedig a földfelszín felett. A hegy aljában a megállónál egy buszparkolót is kialakítanának. Az akkori tervek két kocsi megvásárlásáról szóltak, amelybe egyszerre 40 ember fér be és a menetidő 72 másodperc lenne. Kíváncsian várjuk a folytatást.

A cikk megjelenését a Budapest Fejlesztési Központ támogatta

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
németország gyár erőmű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
getty, iroda, budapest, office,