iroda takarítás
Ingatlan

A cégek takarítás mániája pörgeti az ingatlanpiac egyik szegmensét

Portfolio
Több munkavállalóra, valamivel magasabb árbevételre számítanak a nyár utolsó hónapjára és a szeptemberre az üzemeltető cégek. Júniusban a várakozásoknál jobban teljesített a szektor, 2,2%-kal több lett az árbevételt, a nyereséget, a létszámot és a kintlévőségeket összesítő LVKVI index. Az újranyitást követően visszaálló épület kihasználtság jótékonyan hatott az üzemeltetési szektor bevételeire. A csökkentett szolgáltatások szinte mindenütt visszaálltak a vírus előtti szintre, sőt még annál is magasabbak lette köszönhetően a cégek megemelkedett takarítási igényeinek. A beruházási aktivitás élénkülése olyan új eszközök és szolgáltatásoknak is köszönhető, amit az újranyitást követően az irodaháztulajdonosok a védelem érdekében alkalmaztak: UV led lámpák telepítése a légcsatornákba, érintésmentes ajtó, fertőtlenítő állomások létesítése - derül ki a LEO által készített hangulatjelentésből.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) új kutatást indított a koronavírus hatásainak mérésére (LVKVI) és utólagos elemezésre. A LEO által 2014-ben elindított hangulat index (LVHI) kérdései alapján a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőit kérdezték meg az adott hónap tényadatairól.

Töltsük meg együtt élettel a hazai ingatlanpiacot szeptember 10-én a Property Market RELOADED konferencián.

LVHI és LVKVI index összetétele

A LEO minden évben elkészíti a vezetői hangulat indexet (LVHI), a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési cégvezetők bevonásával. Az eredményt egy számban összesítik, amely leírja, hogy az adott negyedévben várhatóan hogyan alakulnak a cégek bevételei, az EBITDA-juk (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a kinnlévőségeik és az ott dolgozó munkavállalóik száma.

Ez a szám az első negyedévre vonatkozóan 50 (nincs érdemi változás), második negyedévre 41,57 volt,(lefelé mutató változást várnak összességében), míg a harmadik negyedévre 50,49 volt ez az index.

Ehhez hasonló a koronavírus index (LVKVI) ám ez egy számban határozza meg a tényleges bevételben, eredményben és létszámban bekövetkezett változást. A bevétel 30%-os súlyt, az EBITDA 50%-ot, míg a létszám 20%-ot képvisel az indexben.

Ez a szám márciusban 45,22 volt (ténylegesen is csökkenést tapasztaltak), áprilisban 48,78 (tényleges csökkenés, ám jóval enyhébb mint a várakozások), míg májusban 48,13 (tényleges csökkenés, de továbbra is enyhébb mint a várakozások), júniusban pedig 51,1 (tényleges emelkedés, magasabb a vártnál). A felmérésben az 50 pont jelenti a semleges értéket.

Ismét együtt a hazai ingatlanszakma! Találkozunk november 19-én a PIF-en!

Az év első 3 hónapjában a cégvezetők összességében nem vártak érdemi változást a bevételeiket, a kintlévőségeiket, az eredményt és a munkavállalók számát tekintve, 2020 második negyedévére azonban mindezekben egy átlagos 17%-os visszaesésre készültek fel. Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a tényleges márciusi adatok alapján körülbelül 11%-os visszaesést tapasztaltak az FM cégvezetők a bevételeikben és eredményükben egyaránt. Áprilisban 5%-kal estek vissza a bevételek és 2%-kal a nyereség, míg májusban a tényleges adatok alapján a bevételekre az ügyféloldali többlet védekezés gyakorolt jótékony hatást, miközben a projektmunkák elmaradása negatív tényezőként jelentkezett, aminek hatására 6,5%-kal kisebb bevételeket és 3,6%-kal alacsonyabb nyereséget könyvelhettek el.

JÚNIUSBAN ÖSSZESSÉGÉBEN a bevételekben, a kintlévőségekben és a létszámban nem tapasztaltak érdemi változást, a nyereség azonban 4,3%-kal nőtt. 6,5%-KAL KISEBB BEVÉTELEKET ÉS 3,6%-KAL ALACSONYABB NYERESÉGET KÖNYVELHETTEK EL A MEGKÉRDEZETT FM CÉGEK MIKÖZBEN A LÉTSZÁM VÁLTOZATLAN MARADT.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - RoseVille

Atenor - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Enyhe növekedésre számítanak az üzemeltetők a harmadik negyedévre

Az LVHI értéke, vagyis a várakozásokat összesítő index a Q2-es drasztikus esés után (41,57 pont) látványosan visszapattant Q3-ban (50,49 pont), ráadásul meghaladja az a Q1-re mért várakozást is, amikor még senki sem sejtette, hogy a koronavírus milyen mértékben fogja felforgatni a gazdasági életet. A harmadik negyedéves index mögött lévő részletes adatok is visszatükrözik a pozitív várakozásokat: 

  • A harmadik negyedévben várhatóan 2,0 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások árbevétele.
  • Várhatóan 0,29 %-kal csökken a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások EBITDA összege.
  • Várhatóan 2,57 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya.
  • A következő negyedévben várhatóan 1,0 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások kintlévőség állománya.

Az üzemeltetők összességében stagnálásra számítanak és úgy látják, hogy kezd ismét kiegyensúlyozódni a piac, a bérlők és a bérbeadók is kezdenek megnyugodni, és ismét tudnak az üzletmenettel foglalkozni. Az új bérbeadások és hosszabbítások újra terítékre kerültek, ami óvatos optimizmusra enged következtetni.

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
új lakások