STA_6559
Ingatlan

Egy vállalat fenntartható küldetése már a tőzsdei árfolyamokon is látszik

Portfolio
Melyek a válságkezelés első lépései egy túlélő, fenntartható vállalatnál? Mit jelent ma a fenntarthatóság a vállalat üzletfejlesztése szempontjából? Vajon a covid hatására csökkent vagy nőtt a fenntarthatósági igény? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a legnagyobb vállalatok vezetői, Bán Zoltán, a Portfolio vezérigazgatójának moderálásában a Sustainable World 2020 konferencián.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A konferencia részvevőinek többsége szerint vállalati szempontból a fenntarthatóság a ma már valós üzletfejlesztési kérdés, emellett az ügyfél és dolgozói igényeknek való megfelelés. Bár a covid hatására a fenntarthatóság iránti igény sokak szerint lelassult, de az óra ketyeg, előbb utóbb pótolni kell a lassulást, bizonyos szemszögből azonban pont a járvány gyorsíthatja fel a korábbi folyamatok átalakulását. Noha a fenntarthatóságba fektetett pénz az aktuális profitra nem biztos, hogy azonnal pozitívan hat, hosszabb távon a cég értékét mindenképpen növeli, ami idővel a profitban is meg fog mutatkozni. Éppen ezért érdemes az ESG-k (Társadalmilag felelős Befektetések és Szabályozásuk) kérdése egyre fontosabbá válik.

A fenntarthatóság természetesen az üzletfejlesztés szempontjából is fontos, de ez jelenleg inkább értékrend kérdése, a fenntarthatóság egyelőre inkább pénzbe kerül, mint pénzt hoz. Az ingatlanoknál ez az energiakibocsátásban és a hulladéktermelésben mutatkozik meg.

Egy olyan tudatos jövőképre van szükség, ami arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy fenntartható módon tudják a mostani környezetet átadni a jövőnek,

de a fejlesztők mellett az épületeket használókat, a bérlőket is ilyen irányba kell motiválni – mondta el Gereben Mátyás, országmenedzser, CPI Hungary.

A szakértő szerint minden mindennel összefügg, és a fenntarthatóság be fog épülni vállalati szinten is a vezetésbe, noha most valóban van egy óvatosság az extra kiadások miatt. A következő másfél évben lehet ebben egy lassulás, annak ellenére, hogy ez fontos.

A CPI által kibocsátott zöld kötvényekből befolyó pénzt egy keretrendszer figyelembevételével olyan beruházásokra fordítjuk, ahol a fenntarthatóság meghatározott feltétel. Ezáltal mi is előnyös finanszírozási formához jutottunk, de megvannak a fenntarthatóságot ösztönző követelmények – tette hozzá. A társadalmi célok és a gazdasági elvárás nem mindig van párhuzamban. Mivel a profit növelése szinte mindig szembe megy a fenntarthatósággal, ezért kellenek a szabályozások. Ahhoz, hogy az ESG finanszírozás be legyen építve a cégek életébe, a fenntarthatóságnak a legmagasabb szintű menedzsment kérdése kell, hogy legyen.

STA_6581
Sustainable World 2020 konferencia, Forrás: Stiller Ákos

Egy felelős vezető szeretné, hogy a Földet úgy adjuk tovább, ahogy örököltük, de a fenntarthatóság természetesen az üzlet szempontjából is fontos. Egy cégnek csak úgy lehet ma megmaradnia, ha ezt első prioritásként kezeli. A covid valóban csökkentette az ilyen irányú figyelmet, de a fenntarthatóság megértése növekedett is.

A csomagolóanyagaink 87 százaléka már most újrahasznosítható, de a jövőben további 2 milliárd svájci frankot fektetünk fenntartható kezdeményezésekbe.

Ennek eredményeként 2025-re minden csomagolóanyagunk újrahasznosítható lesz, 2050-re pedig teljesen semlegesek szeretnénk lenni az üvegházhatású gázok kibocsátásában – mondta el Noszek Péter, ügyvezető igazgató, Nestlé Hungária Kft.

Rövidtávon a fenntarthatóságba fektetett pénz, a bevezetett új dolgok szinte mindig többe kerülnek, amit hosszú távon a technológia tud kompenzálni. A cég értékét, a részvények értékét ez egyértelműen növeli, így hosszútávon a profittal sem lesz probléma. Vége azoknak az időknek, amikor a cégek csak a befektetőkért dolgoznak, a fenntarthatóság globálisan is napirendre került – hangsúlyozta a szakértő.

A gyógyszeriparban ezt a kérdést üzletfejlesztésként felfogni még úgy gondolom, nem lehet, de ettől még kellenek az elvárások. Ezek ma elsősorban a hatóságok felől érkeznek, a tőkepiacok felől érkező ilyen trendek még csak néhány éve vannak jelen – emelte ki Orbán Gábor, vezérigazgató, Richter Gedeon. Bár a covid a figyelmet eléggé elterelte a kérdésről, de rámutatott a globális gazdaság összefüggéseire, így hosszabb távon még inkább megerősödött az, hogy a fenntarthatósággal globálisan foglalkozni kell. A zöldítést segítő, fenntartható irányba mutató akciók és beruházások nem lassultak.

A befektetők előre tekintése a tőzsdén ugyanakkor nem az az időtáv, ahol az ilyen beruházások hatása érvényesülni tud, ezért a cég értékére ez közvetlenül nem tud hatni, de

hosszútávon az a cég, aki kizsigereli a környezetét nem tud fennmaradni, és ez a cég értékében is meg fog látszódni.

Ma már az alapkezelők is keresik az ESG minősítésű cégeket, tehát a tőkepiacról is felerősödtek ezek a hangok.

A fenntarthatóság nagyon összetett terület, de mindenképpen pozitív, hogy a cégek ezt az egyik legfontosabb rizikónak tekintik. A covid érzékenyítő hatását ki kell emelni, ami a fenntarthatósággal kapcsolatos változásokat vállalati és egész társadalmi szinten meg fogja változtatni – hívta fel a figyelmet Rózsai Rezső, vezérigazgató, KPMG Magyarország, aki szerint a covid hatására nem háttérbe, hanem előtérbe került a fenntarthatóság, csak egy dimenzióval feljebbről kell néznünk. A jövőben nem lesz fenntarthatóság nélküli hosszútávú vállalati stratégia. Noha most valóban van egyfajta költségcsökkentési igény, ami rövidtávon fenntartható, az nem biztos, hogy hosszútávon is az. Itt jön be a kormányzat szerepe abban, hogy amikor a gazdaság jelentős része támogatásra szorul, mennyire tudják beépíteni a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat.

A cégek aktuális eredményeinél fontosabbá vált a küldetésük, ami a tőzsdei árfolyamokban is megmutatkozik.

Ezek nélkül összeomlott volna a piac, de nem ez történt, annak ellenére, hogy a rövid távú számok továbbra sem jók.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
új lakások