rozsdaövezet, barnamező, getty
Ingatlan

Így segítheti a rozsdaövezeti lakásáfa a kerületek lakásállományának megújulását

Portfolio
Több lakásvásárlást és lakásfejlesztést támogató programot is beharangoztak az elmúlt hónapokban Magyarországon, melyek közül kétségkívül a rozsdaövezeti lakásáfa részleteit várják leginkább a piac szereplői. A pontos helyszínek még mindig nem ismertek, azonban ahogy a Portfolio legutóbbi lakáskonferenciáján is elhangzott, vélhetően nagy átfedés lesz az általunk is barnamezősnek gondolt területekkel. Az alábbiakban a program lehetséges hatásait vizsgáltuk meg az MNB és az Eltinga elemzésének segítségével.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 2019. év végével lezárult a 2016 óta tartó, ideiglenes, kedvezményes, 5 százalékos újlakás áfakulcs időszaka. 2023. december 31-ig azon lakásprojekteket lehet még 5 százalékos áfakulccsal értékesíteni, amelyek esetén a végleges építési engedély 2018. november 1-ig rendelkezésre állt. Az elmúlt években a lakáspiaci áremelkedéssel párhuzamosan az új építésű lakások ára is jelentősen megemelkedett, aminek hatására már 2019-ben is csökkent az új lakások iránti kereslet, 2018-hoz képest 16,4 százalékkal kevesebb új lakás kelt el Budapesten.

A visszaemelkedő, 27 százalékos áfakulcs összességében visszafogja a fejlesztési aktivitást, mivel a magasabb áfa vevőkre történő áthárítása miatt a kereslet túlzottan lecsökkenhet.

Az értékesítési ár szinten tartása mellett viszont a fejlesztői profit apadhat el.

A hazai újlakáspiaccal kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A kormány 2020. áprilisi bejelentése alapján, 27 százalék helyett 5 százalékos lesz az áfakulcs barnamezős övezetekben új lakások értékesítése és bérbeadása esetén ami pozitív hatást gyakorolhat az elkövetkező években az új építésű lakások piacára. Barnamezős területnek általában a városok jellemzően belterületein található korábban hasznosítás alatt álló, jelenleg azonban elhagyatott vagy alulhasznosított, sok esetben ipari vagy építési hulladékkal erősen szennyezett területeket hívjuk. A barnamezős övezetek területei jellemzően már kiépített közlekedési infrastruktúrával rendelkeznek, azonban a fejlesztések elindulását gátolja a költséges kármentesítés. A kedvezményes áfakulcs alkalmazási lehetősége így versenyképessé teheti ezeket a területeket is a zöldmezős beruházásokhoz képest. A barnamezős lakásfejlesztések előnye, hogy az adott város a már meglévő területén tud fejlődni, nincs szükség olyan mértékű infrastrukturális beruházásra, és a város kifelé terjeszkedésével ellentétben nem nő a lakosság utazási, ingázási ideje.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Összességében a barnamezős övezetekben alkalmazható kedvezményes áfakulcs bevezetése két oldalról is támogathatja az újlakás-piacot. Egyrészt a koronavírus-járvány elterjedésével és az általános makrogazdasági környezet romlásával a már előkészítés alatt álló projektek 27 százalékos áfakulcs melletti elindítása kérdéses lehet, ezek megvalósításában a kedvezményes áfakulcs segíthet. Másrészt előretekintve több új fejlesztés indulhat el, mint 27 százalékos áfakulcs mellett. A barnamezős övezetekben felépült lakások bérbeadása esetén is alkalmazható kedvezményes kulcs emellett bérházak építését is elősegítheti.

Budapesten a barnamezős és belvárosi alulhasznosított területek 2018-as felmérés szerint összesen 2945 hektárnyi területet tesznek ki, ez 3507 telekből, illetve – az egy egységet képező telkeket csoportosítva –323 telekcsoportból áll. A legtöbb barnamezős terület a budapesti állomány 16 százaléka a XXI. kerületben (467 hektár) található, de a X. (346 hektár) és IX. (329 hektár) kerületekben is jelentős területet foglalnak el a barnamezős területek.

Barnamezős területek és újlakás-fejlesztési aktivitás a fővárosi kerületekben, Forrás: ELTINGA – Lakásriport, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft., KSH, MNB

A folyamatban lévő budapesti újlakás-fejlesztéseket tekintve éppen

a legnagyobb barnamezős területtel rendelkező Csepelen a legalacsonyabb a lakásállomány megújulási aránya.

Itt a meglévő lakásállomány mindössze 0,06 százalékának megfelelő új lakás átadása várható a következő 2–3 évben. Az élénk lakásépítési aktivitással rendelkező XIII., XI., IX., XIV. és VIII. kerületekben a következő időszakokban átadásra kerülő lakások a meglévő lakásállomány több mint 2 százalékát teszi ki. Az itt található barnamezős területek kedvezményes lakásáfa melletti fejlesztése a megújulási mutatók drasztikus csökkenésének elkerülését és jövőbeli kedvező szinten való tartását segíti.

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
spar