CÉH_BIM_modell_2020
Ingatlan

A régióban elsőként szerzett BIM ISO minősítést egy hazai cégcsoport

Portfolio
A régióban elsőként, minden üzletágára kiterjedő BIM ISO 19650 minősítést szerzett a CÉH cégcsoport a British Standards Institute-tól, amivel nemzetközi BIM minősítés szerint tudja a generáltervezési, projektmenedzsment és tanácsadási szolgáltatásait nyújtani.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetést is kiszolgáló BIM módszertan Amerikában a logisztikai szervezést csúcsrajárató, az időveszteséget és készlettárolást minimalizáló „Just In Time” kivitelezésben kapott jelentős szerepet. Európában a sztenderdizált minősítés szerinti BIM tervezés az Egyesült Királyságban minden közbeszerzésen kötelező a tervezőirodák számára. Ez az, ami most már a CÉH-nél hazánkban is elérhető.

A BIM ISO 19650 egy nemzetközi szabvány, amely az építmény teljes életciklusa során létrejött információk kezelésére ad iránymutatást, az egész BIM folyamatról tartalmaz módszertani ajánlásokat és tartalmi, formai követelményeket. A szabvány szabályozza a szerepeket, az azokhoz tartozó felelősségi köröket, a kommunikációs folyamatokat és tartalmukat, a struktúrát, valamint a dokumentálás folyamatát.

Az építőipar minősítési rendszerével kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

Egy projekt során a változtatások lehetősége az idő előrehaladtával egyre csak csökken, míg azok költségvonzata egyre csak nő. Szemben a tradicionális módszerrel, a BIM metódus esetén nagyobb erőforrás összpontosul a tervezési fázisra. Ennek köszönhetően a jól megtervezett és előkészített projekt a megvalósítás során sokkal kevesebb magas költséggel járó változtatást igényel, ezzel jelentősen csökkentve a beruházás megvalósításának kockázatait.

Az építőipari beruházás egy csapatmunka, ami akkor hatékony, ha a szereplők között a kommunikáció és az adatcsere folyamatos, és minden információ strukturáltan rögzített és visszakereshető. Ezt biztosítja a BIM munkamódszerben meghatározott modellépítési struktúra és a folyamatos visszacsatolás, valamint a rendszeresen megtartott koordinációs egyeztetések. Az egyetlen központi, közös 3D modell használata lehetővé teszi, hogy a változtatások azonnal megjelenjenek és átvezethetők legyenek mind a tervező építészek, mind pedig az összes szakág számára. Kiemelten érdekesek azok a területek, ahol egyszerre 7-8 szakág tervezési munkája is összefut, folyamatosan naprakészen tartva az egyes szakágak munkarészeit.

A megrendelőnek egyértelmű megtakarítást jelent mind költség, mind átfutási idő szempontjából, a teljes építési projektre vetítve sokkal nagyobb hatékonyságot eredményez, az ilyen munkamódszerrel tervezett épületekben minden későbbi beavatkozás (pl. átépítés, felújítás) könnyebben és gyorsabban megterveztethető, kivitelezhető. A kivitelező számára összességében kontrolláltabbá és ezáltal hatékonyabbá válik az építés, csökken az élőmunka-igény. Az üzemeltető pedig olyan részletességű digitális modellhez jut, amelyben könnyedén mérhetővé és kalkulálhatóvá, valamint ütemezhetővé válik az üzemeltetés és a karbantartási igény hiszen még az eltakart szerkezetek mögötti berendezések pontos elhelyezkedése és adatai is ismertek számára.

Címlapkép forrása: CÉH cégcsoport

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Négy év alatt megduplázódott az agglomeráció ingatlanforgalma