románia
Ingatlan

Románia a magyar ingatlanpiac új vetélytársa? - Már kopogtatnak a befektetők a keleti szomszédunknál

Portfolio
Még most is zajlik a Property Forum bukaresti konferenciája, ahol az egyik kerekasztal-beszélgetés során a román ingatlanpiacban rejlő befektetési potenciálról beszélgettek a résztvevők. Azzal mindenki egyetértett, hogy sokkal érettebbé vált mostanra a keleti szomszédunk ingatlanbefektetési szempontból, ugyanakkor a likviditása továbbra is fontos kérdés maradt. Az biztos, hogy nehéz most bármit is mondani a jövőbeli változásokról, a járványhelyzet elhúzódása és a korlátozások ugyanis bármerre mozgathatják a piacokat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A román piac sokkal érettebbé vált mostanra, a likviditása azonban még mindig kérdéses. A befektetők és a finanszírozók is óvatosabbak most a koronavírus miatti korlátozások és bizonytalanságok miatt, de alapvetően kedvező makro kilátásokat látnak a román ingatlanpiacon a befektetői kerekasztal-beszélgetés résztvevői. 

Kevesebb mint egy hónap múlva ismét összegyűlik a hazai ingatlanpiac. Találkozunk a PIF-en!

A résztvevők: 

A résztvevők abban mind egyetértettek, hogy a bankok most teljesen más helyzetben vannak, mint a 2008-as válság során, Victor Constantinescu szerint a piac érettebb, ezt pedig a nemzetközi befektetők is észrevették. Ugyanakkor lehetetlen most előre megmondani, hogy a bizonytalan ideig fennmaradó járványhelyzet milyen hatást gyakorol az országok ingatlanpiacára, vagy Románia piacára. David Hay szerint jelenleg Romániában a belső hatások kevésbé mozgatják a piacot, a külső erők és események, amik tudnak változásokat hozni, de az utóbbi most minden országra igaz. Hornok Krisztián hozzáette, hogy Románia most makro szinten jól teljesít, a likviditás és a koronavírus hatása okozza csak a nagy kérdőjeleket. Hedwig Höfler az európai és a román ingatlanpiac összehasonlítása során elmondta, hogy a hozamokban valóban van némi elmozdulás, de továbbra is erős a befektetők étvágya. Romániában nehezebb finanszírozáshoz jutni, mint más országokban, emiatt lehet, hogy óvatosabbak a befektetők.

A nehéz finanszírozás megteremtésére megoldást jelenthetnek más alternatívák, mint például a kötvénykibocsátás. Hornok Krisztián elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank is indított ilyen programot, ám az Indotek részéről ők egyelőre nem használták fel, mert elegendő a likviditásuk. Hedwig Höfler hozzátette, hogy a CA Immo részéről inkább Németországban látják ezt lehetséges megoldásnak, mintsem a román piacon.

A bérleti piacon, - legyen az iroda, vagy retail - továbbra sem egyszerű a helyzet. Ricardo Rodrigues beszámolt róla, hogy folyamatosan beszélnek a bérlőkkel, de egyelőre nem tisztázott, hogy több felmondott bérleti szerződés lesz, vagy a területbérlésnél lesznek átszervezések. A bevásárlóközpontoknál a bérleti konstrukciókban és a fizetésekben is egyeztetnek a bérlőkkel. A fő cél, hogy megmaradjanak az eladásaik és különböző eszközökkel segítsék őket a vásárlókat elérni. Sok bolt pick-up pontként működött az első hullám során is, az online platformokat is erősítették, van, hogy online sorszámhúzással biztosítanak időpontot a vevőknek, hogy minél kevesebb időt kelljen ott tölteniük. Az emberek továbbra is vásárolnak, csak éppen óvatosabban látogatják a helyeket, így tehát az üzletek és a vásárlók közötti kapcsolat létrejöttében tudnak a tulajdonosok segíteni. Hornok Krisztián hozzátette, hogy érdemes lehet egyes bérlők között is különbséget tenni és ennek megfelelően folytatni a tárgyalásokat, vannak ugyanis akiket nagyon hátrányosan érintett a járvány, vannak akik elboldogulnak, de olyanok is, például a gyógyszertárak, amit kifejezetten profitáltak a jelenlegi helyzetből. A tranzakciós igazgató a portfóliójukban lévő többi eszköz kapcsán hozzátette, hogy azt tapasztalják, hogy a most nagyon jól teljesítő logisztikai ingatlanpiacon már alacsonyabbak a hozamok, mint a bevásárlóközpontok esetében. 

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Canada Square

Canada Square

1027 Budapest, Ganz utca 16

Bérleti díj: 14.5 – 15 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

Sok a kérdőjel, de mire számíthatunk 2021-ben?

David Hay szerint a ár folyamatban lévő tranzakciók, átadások befejeződnek, de a következő évben Romániában nem várhatóak hatalmas bejelentések. Hedwig Höfler szerint is befejezik a jelenlegi fejlesztéseket, amik fenntartják az ingatlanpiaci aktivitást a román piacon, de esetükben a likvidebb, prágai, bécsi, varsói, vagy német piacok most több figyelmet kapnak.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Millennium Tower H

Millennium Tower H

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9
Kiadó terület: 1800 m2
Bérleti díj: 15.5 – 17 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek
huguesthotelaquasol
horvát-magyar határ
lengyel elnok koronavirus jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
proptech