budapest turizmus
Ingatlan

Megszólalt az MNB: a várakozás alapján óriási bedőlések jöhetnek a hotelpiacon

Portfolio
A hotelpiac jelenlegi számait, illetve a jövőbeli visszaépülési várakozásokat elnézve, a várakozások szerint szinte elkerülhetetlen, hogy bedőlések is elérjék a hotelpiacot. Ismerve a piaci dinamikát - ami az egyiknek rossz, az a másiknak jó - vélhetően lesznek olyan nagyobb likviditással rendelkező nagybefektetők, akik hosszabb távon tudnak gondolkodni és bízni a turizmusban, így jó lehetőségeik lehetnek majd a vásárlásra. A turizmus nehéz helyzete mellett, az irodapiac, a bevásárlóközpontok és üzletek, valamint a logisztikai ingatlanok kilátásait, és az eddigi változásokat is összefoglalták az MNB elemzői a legfrissebb kereskedelmi-ingatlanpiaci jelentésben.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A kereskedelmi-ingatlanpiac többnyire szorosan leköveti a gazdasági ciklusokat, de némi csúszással reagál, így ez a szegmens még jobb teljesítményt mutat, miközben a gazdaságban már erősebb visszaesést lehet látni. Jelenleg abban a szakaszba vagyunk, amikor nagyobb a veszélye, hogy elcsúszik a kereslet és a kínálat, és túlfűtötté válik az ingatlanpiac. Most látható először a kínálat túlfutása a kereskedelmi ingatlanok piacán, amihez többek között a koronavírus miatt megváltozott munkahelyi, irodahasználati és vásárlási szokások is hozzájárultak.

November 19-én ismét együtt a hazai ingatlanpiac. A legfontosabb témákkal, a legaktuálisabb problémákkal és a lehetséges megoldásokkal fognak foglalkozni a PIF meghívott előadói.

Hatalmas visszaesés volt nyáron vendégéjszakák számában

Magyarországon az idei első féléves 6 százalékos GDP visszaesés szoros kapcsolatban van elsősorban a keresleti oldalon az ingatlanpiaccal, illetve az kilábalás elhúzódása is negatívan hat erre a szektorra. A szeptemberi inflációs adatok egy elnyújtott kilábalást jeleznek előre, az eddig gondolt gyorsabb visszapattanással ellentétben, így várhatóan ennek a negatív hatását többek között az ingatlanpiac egy része, a feldolgozóipar, az építőipar is meg fogja érezni. Az irodapiac tekintetében szintén fontos, hogy a nagy keresletet generáló IT és pénzügyi szektorban azonban nem volt érdemi negatív hatása a járványhelyzetnek. Nem úgy, mint a turizmus terén, ahol például idén júliusban országszerte visszaesett a vendégéjszakák száma. Budapesten különösen nagy mértékben, a KSH adatai alapján 84 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szállodákban a vendégek idén júliusban.  

A legkisebb visszaesés (9 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol vélhetően azért volt kisebb hatása a turizmus visszaesésének, mert itt nem a nagyobb szállodák jellemzőek, hanem a kisebb szálláshelyek, apartmanok, amit a jelenlegi helyzetben szívesebben látogattak a belföldi utazók.

Forrás: MNB

A szállodapiac erős fejlesztésbe kezdett az elmúlt időszakban, ezek a projektek a következő években készülnének el. Mintegy 7000 szállodai szoba átadása van tervben a következő 3 évben, ami a 2019 év végi teljes kapacitás 12,4 százaléka. Ebből 4000 szoba Budapesten épül, a másik nagy részt Balaton és térsége teszi ki. Ezek a fejlesztések most mind lelassultak, csúsznak, vagy felfüggesztették őket.

A turizmus 2019-es szintre való visszarendeződését 2023-2024-re várják az MNB szakértői.

Forrás: MNB

A ruhavásárlás befagyott, de a csomagküldők taroltak

A nagyobb arányú otthoni tartózkodással egyértelműen megváltoztak a vásárlási szokások és a napi szükségletek. Összességében a költések, vagyis a kiskereskedelmi volumen a tavalyi szinten tudott maradni, azonban egészen eltérő volt az egyes üzleteknél a bevétel alakulása.

Az online forgalom például kétszeresére nőtt a tavalyihoz képes.

Áprilisban a ruházati termékek és a vendéglátás volt a legnagyobb bajban a kiskereskedelmi szektoron belül, ugyanakkor a nyár közepére ezeken a részpiacokon is javult a forgalom.

Forrás: MNB

A munkavégzés módja is megváltozott, Budapest esetében a teljes foglalkoztatás 40%-a átkerült otthoni munkavégzésre májusban, és ugyan nyáron csökkent ennek az aránya, most ősszel ismét közeledik a tavaszi értékhez. Kérdéses, hogy ezek az arányok a járványhelyzet végeztével, mennyire fognak megmaradni.

Forrás: MNB

Szeptemberben 8 százalékra nőtt a modern irodák kihasználatlansága, köszönhetően a visszaeső kereslet és az újonnan piacra került irodaterületeknek. Az idei évben így összesen 200 ezer négyzetméter új iroda kerülhet a piacra, 2021-2022 között pedig 16 százalékos kínálatbővülés várható. Mindeközben 2020 első félévében közel 40 százalékkal esett vissza bérlői kereslet, ez valamennyi szerződéskategóriára igaz. Előre tekintve a negyedik negyedévben érdemi fordulatot az MNB nem vár, inkább mérsékelten növekvő üresedési rátára számít.

Forrás: MNB

A legellenállóbb szektor

A legellenállóbb szegmensnek az ipari és logisztikai ingatlanpiac bizonyult, jelenleg is nagyon alacsony kihasználatlansági ráta, és lassan reagáló új kínálat jellemzi. Emiatt a még át sem adott új ipari ingatlanoknál is magas az előbérletek aránya.

Míg az irodáknál 40 százalékos visszaesés volt, addig a raktáraknál és logisztikai ingatlanoknál 50 százalékos keresletnövekedés volt a bérleti szerződésekben.

Mennyi üzlet kapott kedvezményt?

A kiskereskedelmi szektorban a szerződések újratárgyalásában volt mozgástér, az irodaházak esetében valamivel szerényebb, a retail piacon azonban szinte mindenhol. Az MNB által bemutatott felmérés szerint:

  • volt tárgyalás az irodabérlések 47%-ában, a kiskereskedelemben 98%-ban
  • Kaptak kedvezményt a bérlők az irodák esetében 34%-ban, a kiskereskedelmi bérlők pedig 92%-ban
  • Azok aránya, akik elégedettek voltak a kapott kedvezménnyel az irodabérléseknél 4% volt, a kiskereskedelmi bérleteknél 8%.

A legtöbb esetben a kedvezmények között az ideiglenes csökkentett bérleti díj, vagy ideiglenes nem fizetés volt, míg a bérbeadók cserébe szerződés-meghosszabbítást kértek.

Forrás: MNB

A bevásárlóközpontok esetében Budapesten a korábbi 1% körüli kihasználatlansági ráta 2 százalékra nőtt, míg vidéken a korábbi 3 százalékról 4 százalékra emelkedett. Bár a bevásárlóközpontok szerepváltási nyomása nőtt a járványhelyzet miatt, a következő 1 évben még biztosan nem kell funkcióváltásra számítani.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - RoseVille

Atenor - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Nem tűntek el a befektetők

Befektetők jelenléte: a befektetők érdeklődése nem tűnt el, de a kivárás és az árkeresés egy jellemző viselkedéssé vált. A befektetések 61 százalékban magyar, 29 százalékban németországi szereplőktől érkezett. A finanszírozás tekintetében elmondható, hogy élénkült az elmúlt években a kereskedelmiingatlan-hitelezés, de nem öltött mostanra kockázatos méretet. A bankok 60 százaléka érzékelt csökkenést, miközben az egyéb vállalati hitelek esetében már növekedést tapasztaltak. A szállodák vásárlásra nyújtott projekt-hitelek állománya 92 százaléka volt moratóriumban.

Mire számít az MNB? Mi lesz az építőiparban és az irodapiacon?

  • Építőipar: a szerződésállomány csökkenő pályán van, a szektor 90-95% körüli kihasználtsággal működik és újra valódi verseny alakul ki, aminek köszönhetően a 15-20 százalékkal alacsonyabb kivitelezési árakkal lehet számolni, tavaly év végéhez képest. Az ellátási láncok sok építőanyag esetében hosszúak, a beszerzési források felülvizsgálatával lehetne ezen javítani.
  • Irodapiac: most őszre az MNB már 50-60 százalékra becsüli az otthonról dolgozók arányát és a várakozásaik szerint ennek olyan erős hatása lehet, hogy az irodapiacon akár 5 évre is szükség lehet, hogy a kereslet pótolja a kieső igényeket. Egy minimum 10 négyzetméter/fős terület-előírás jelentősen támogatná az egészségvédelmet és a piacot is, de hosszabb távon a nemzetközi cégek idevonzásában nem segítene.
Portfolio Ingatlan Irodakereső
Gizella Loft

Gizella Loft

1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Kiadó terület: 8200 m2
Bérleti díj: 11 – 13 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek
korona_vilag
Hamarosan begyújthatja a rakétákat az EKB
thxgiving
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

property investment forum 2020