iroda tárgyalás befektető
Ingatlan

Új szokások jönnek, amik teljesen felforgatják az irodapiacot

Portfolio
A koronavírus-járvány hirtelen csapott le a világra és megrengette a világgazdaságot. A munkavállalók védelme érdekében, ahol a vállalat profilja megengedte a home office egyik napról a másikra vált hétköznapi jelenséggé. Az otthoni munkavégzés tartóssá válásával szerte a világon felmerült a kérdés, hogy mi lesz az irodakultúra és ezzel együtt az irodabérleti piac sorsa. A járvány terjedésével járó bizonytalanság világszerte sorra rengette meg a bérbeadási statisztikákat, mind bérlői és bérbeadói oldalról olyan kérdések és igények kerültek előtérbe, amire még nem volt precedens. Az elmúlt hónapok tapasztalatait a Robertson Hungary tanácsadói segítségével gyűjtöttük össze.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A budapesti irodapiacot a kimagaslóan erős évek után hidegzuhanyként érte a koronavírus-járvány miatt visszaeső bérbeadási aktivitás. A világméretűvé váló járvány hatására 2020 második negyedévében az érdeklődések jelentősen csökkentek, szinte eltűntek az új igények, a folyamatban lévő akvizíciók nagy részét felfüggesztették. Augusztusban úgy látszott újra indult az élet, de a 3. negyedéves bérbeadási statisztikák még mindig kedvezőtlen képet festenek, akárcsak az újonnan indított irodafejlesztések, amiről az alábbi cikkünkben írtunk:

2020 első három negyedévében a nettó bérbeadás 46 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához viszonyítva.

A járvány terjedése általános bizonytalanságot és feszült légkört eredményezett, de a különböző profilú cégeket más-más módon érintette, így mindenki más-más válságmegoldást látott célravezetőnek. A bérbeadók megfelelve az előírásoknak, de gyakran csökkentett módban üzemeltették az irodaházakat. Hogy ez megjelenik-e a 2021-es üzemeltetési költség előlegben pár hónap múlva kiderül. Több bérlő kért mentességet a fizetési kötelezettség alól, vagy javasolt fizetési átütemezést, de a bérbeadói kedvezmény nem vált általánossá. A szerződések lejáratával azonban számíthatunk arra, hogy a vállalatok átgondolják szervezeti struktúrájukat, operációval kapcsolatos elképzeléseiket és egészségügyi, gazdasági, vagy egyéb operációs megfontolásból csökkentik a bérelt területek nagyságát.” – mondta el Szapáry Zsolt, a Robertson Hungary, irodabérbeadási részlegének vezetője.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728 m2
Bérleti díj: 14 – 16 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Számos vállalatot az irodával kapcsolatos döntés idején ért a koronavírus-járvány kirobbanása. Ebben a helyzetben érthető volt, hogy minden cég a biztonságos operáció megoldását sorolta előtérbe, és felfüggesztett minden egyéb projektet. Aki megtehette próbált még időt nyerni az irodával kapcsolatos döntések meghozatalára, a szerződések közelgő fix lejárati időpontja azonban nem teszi lehetővé a végtelenségig történő halogatást. Nagyon sok vállalatnak olyan pillanatban kellett kijelölnie a következő évek irányvonalát, amikor a vírus már megjelent, de rövid és hosszútávú gazdasági hatásai még nem voltak ismertek.

Több ügyfél esetében is azt tapasztaltuk, hogy a kezdeti igények gyökeresen átalakultak a járvány elhúzódásával

– hangsúlyozta Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezetője. Ahogy a vállalatok egyre több tapasztalatot szereztek a vírus által teremtett új környezetben, egyre többen ismerték fel, hogy a home office és irodai munkavégzés kombinációja lehet a jövő. Az operáció átgondolásával, új típusú irodaterek kialakításával nemcsak a munkavállalók biztonsága teremthető meg, hanem csökkenthető a bérbe vett irodaterület mérete is. A távolságtartás biztosítása és az úgynevezett egészségügyi terek kialakítása  fontos szerepet kapott az irodák tervezése során. Jelen helyzetben azonban a gazdasági megfontolások kiemelt szerepet játszanak, nem egy ügyfél esetében azt tapasztaltuk, hogy az új koncepció kialakítása során legalább 20-30 százalékos területmegtakarítást tudtak elérni – tette hozzá a szakértő.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - Aréna Business Campus

Atenor - Aréna Business Campus

1087 Budapest, Hungária körút 30.
Kiadó terület: 69072 m2
Bérleti díj: 15 – 16 EUR
Átadás:
2020 Q2

Ajánlatot kérek

A Mazars HR igazgatója, Nyerges Dóra is hasonló tapasztalatokról számolt be.

A járvány felgyorsította és támogatta azokat az átalakulási folyamatokat, amelyek körvonalai már a koronavírus-krízis kitörése előtt is állandóan napirenden voltak, mind HR oldalról, mind a napi operáció oldaláról.

Az iroda, mint a cég központja nem fog megszűnni, a vállalati identitás fontos eleme marad, de az új irodánkban már hibrid rendszert fogunk kialakítani, ahol általánosan elfogadott lesz a heti két nap otthoni munkavégzés. Az új irodánkban a felsővezetők kivételével a teljes operáció shared desk rendszerben fog működni, dedikált munkaállomások nélkül." 

Irányvonalak már látszanak az irodapiacon, de a járvány irodapiacra gyakorolt hosszabbtávú hatásairól leghamarabb jövő tavasszal lesz pontosabb képünk. Az előre gondolkodó cégek már a COVID utáni időszakra készülnek, nagyon sokan vannak, akik a járvány alatti tapasztalatokat hamar beépítették mindennapi operációjukba. Sok olyan cég van, akiket a járvány negatívan érintett és a költségcsökkentés az elsődleges. Az azonban biztos, hogy az irodai munkakultúra gyökeres átalakulása várható a következő években, ami a bérelt irodaterületek nagyságára is hatással lesz.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart GATE

BudaPart GATE

1117 Budapest, Buda-part tér 2.
Kiadó terület: 4521 m2
Bérleti díj: 15.5 – 18.5 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

dunaferr dunaújváros kohó
bear
SzájerJózsef
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

pif 2020 építőipar