raktarlogisztika
Ingatlan

A jövő sikerágazata - Mi várható a következő években a logisztikai ingatlanok piacán?

Portfolio
Mikor és mit rendeltél utoljára online? Többet vásárolsz ma interneten mint 3, 5 vagy 10 évvel ezelőtt? Az e-kereskedelem az idei év egyik legnagyobb nyertese, ami közvetetten hatással van az ingatlanpiac egy nagyon fontos ágazatára, a logisztikai ingatlanok piacára. Mi történt idén és mi várható a következő években? Az alábbiakban ezeket foglaltuk össze.

Ha a pandémiának lehet ingatlanpiaci nyertese, akkor egyértelműen a logisztikai szektor az. Az e-kereskedelem részaránya a teljes kiskereskedelmi volumenből mintegy 40 százalékkal nőtt egy év alatt, ráadásul a következő években is folytatódhat a trend, ami a logisztikai ingatlanok piacán is megmutatkozik, egyre nagyobb keresletet teremtve a raktárterületek iránt. A nettó felszívás kimagasló volt idén, a bérleti díjak magas szinten stabilizálódtak, aminek köszönhetően a fejlesztők is egyre nagyobb fantáziát látnak a szaktorban.

Mi történt 2020-ban?

Az idei harmadik negyedév végén 2,35 millió négyzetmétert tett ki a teljes hazai ipariingatlan-állomány, melynek alig több mint 2 százaléka, 54 ezer négyzetméter állt csak üresen, 5 ezer négyzetméternél nagyobb egybefüggő terület pedig mindössze egy helyen volt bérelhető. Egyértelműen eszközhiány van, noha a hazai és a külföldi befektetői érdeklődés is nagyon erős. A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet közel 177 ezer négyzetmétert tett ki, ami 30 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A következő években az elérhető termékek bővülésére lenne szükség ahhoz, hogy az igények helyet találhassanak maguknak. A 4,5 euró körüli bérleti díjak is magasak, ráadásul ez a most épülő big boxok esetében akár 4,9 euró is lehet, a városi logisztikai projektek esetében pedig 4,65-4,9 euró. Az állomány növekedése a bérleti díjak csökkenését eredményezhetné.

Az idei év legnagyobb tranzakciói közé sorolható egy 35 700 négyzetméteres előbérleti megállapodás, melynek során a Lenovo a CTPark Budapest East-ben kötött szerződést. Emellett regisztráltak egy 28 585 négyzetméteres bérletmegújítást a Batta Park épületében, egy előszerződést a CTPark Budapest South DNH2 épületében 28 460 négyzetméteren, valamint egy 24 800 négyzetméteres hosszabbítást és egy 20 800 négyzetméteres bővülést a Prologis Park Budapest Sziget területén.

Az állomány idén 104 ezer négyzetméterrel bővült. Átadták a CTPark West új csarnokát 31 320 négyzetméteren, elkészült a CTPark South legújabb, 22 840 négyzetméteres raktára, az East Gate Business Park 17 780 négyzetméteres új fázisa, a Prologis Harbor DC11-es 13 520 négyzetméteres, a Budapest Dock Szabadkikötő 10 000 négyzetméteres, és a BUD Cargo City 8700 négyzetméteres épülete is.

Mi várható a következő években?

A koronavírus-járvány néhány hónap alatt több éves fejlődést hozott a kiskereskedelemben. Az idei évben megmutatkozott, hogy az ellátási láncok rugalmasságának növelése érdekében magasabb készletszintekre van szükség főleg ott, ahol a járvány előtt alacsony volt az online kereskedelem aránya, például az élelmiszeripari termékek esetén. Ehhez jön még az e-kereskedelem térnyerése, ami együttesen a logisztikai ingatlanok iránti keresletet erősíti. Erre az igényre jött létre idén a HelloParks, ami a meglévő állományhoz képest hatalmas megaparkokkal bővítené a következő években a hazai állományt.

A társaság Fóton, egy 76 ha-os területen építi az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központját, ahol összesen 330 ezer négyzetméternyi raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség. Ezen túl Maglódon is van egy telkük, ahol további 193 ezer négyzetméternyi raktár-, könnyűipari- és irodaterület kialakítását tervezik. Ez egyébként a jelenlegi állomány 22 százaléka.

ipari-terkep-bp-366504 forras colliers
A Budapest-környéki ipariingatlan-állomány területi eloszlása, Forrás: Colliers

A városszéli óriásraktárak mellett a felhasználókhoz legközelebb lévő városi logisztika is felértékelődik. A csomagautomatákat üzemeltető legnagyobb piaci szereplők további bővítéseket jelentettek be. Hosszabb távon elképzelhető, hogy erősödni fog a belvárosi kereskedelmi ingatlanok logisztikai célú újrahasznosítása, akár a plázák utcai bejáratú, könnyen elérhető üzleteinél. A gyártó cégek pedig az ellátási láncok stabilizálása és a kockázatok csökkentése érdekében bizonyos elemeket közelebb hozhatnak Európához, ami újabb logisztikai ingatlanokra teremthet igényt.

Összességében tehát mind globálisan, mind Magyarországon a logisztikai ingatlanokra egyre nagyobb az igény. Ezek arra számítunk, hogy Budapest környékén jelentősen emelkedni fog a spekulatív fejlesztések száma, míg a vidéki városokban továbbra is a gyártáshoz, összeszereléshez köthető igény lesz a legerősebb. Az viszont biztos, hogy az ingatlanpiac ezen ágazata izgalmas időszak előtt áll.

Címlapkép forrása: Getty Images

london brexit tower híd nagy-britannia
oltás vakcina
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás