Előfizetői tartalom

Lehet-e vis maior a koronavírus a hazai ingatlanpiacon?

Portfolio
Csaknem egy évvel a COVID-19 járvány kitörését követően számos vezetőben fogalmazódik meg (újra) a kérdés, hogy milyen hatást gyakorol a világjárvány a vállalat szerződéses viszonyaira. Mentesülhet-e a társaság a koronavírus miatt vis maior-ra hivatkozással valamely korábban vállalt kötelezettség alól? Illetve ugyanez fordítva: köteles a beszállító eleget tenni vállalásainak akkor is, ha azok a járvány, illetve az arra reagáló kormányzati intézkedések révén ellehetetlenülnek vagy teljesítésük aránytalanul nehezebbé válik? Milyen áron kénytelen a cég leküzdeni a szerződéses kötelezettségei teljesítését nehezítő, a koronavírussal összefüggésben álló akadályokat? Esetleg szükséges-e a cég szerződéseit újrafogalmazni, vagy legalábbis az újonnan kötendő szerződésekbe kifejezett rendelkezést beiktatni a koronavírus lehetséges következményeire vonatkozóan? A témáról Perlaki Szabolcs ügyvédet, az OPL alapító partnerét kérdeztük.

Bármennyire is jogosak gazdasági összefüggésben a fenti kérdések, a jog és a jogász nem tud rájuk mindenkor és minden esetben érvényes válaszokat adni. A szerződéses kötelezettségek megítélése az adott szerződés sajátosságaitól és a konkrét eset körülményeitől függ. Ráadásul a törvényi szabályozás sem minden esetben nyújt eligazítást. A magyar polgári jogban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés