irodák ingatlanpiac
Ingatlan

Ha egyszer beszállsz, abba sem akarod hagyni: tovább vásárolnának az ingatlanbefektetők

Portfolio
Akár 50 százalékos növekedésre is számíthat a globális ingatlanbefektetési piac, a Colliers 2021-es várakozásokat összefoglaló jelentésében ugyanis a megkérdezett befektetők szinte egytől egyig a portfóliójuk bővítésére készül.

A befektetők kifejezetten optimisták a piac 2021-es fellendülésére vonatkozóan, a Colliers International Group által készített jelentés (Global Capital Markets 2021 Investor Outlook) szerint a befektetési aktivitások 50%-os növekedését várnak az év második felében, utalva ezzel az ingatlanpiacba vetett bizalom visszatérésére, köszönhetően a vakcinák megjelenésének, és a kormányok gazdaságélénkítő tevékenységének. 

“Az igen jelentős mértékű, globálisan felhalmozott tőke és a reáljavak iránti igény következtében az év folyamán a befektetők nyitottak az eddig felgyülemlett tőke felszabadítására és a megfelelő lehetőségek kiaknázására.” – mondta Tony Horrell, a Colliers International globális tőkepiaci igazgatója. “Várakozásaink szerint a kockázati görbe felfelé tolódása várható, összhangban a befektetők ingatlanok széles körére való nyitottságával, az idősek otthonától a közösségi infrastruktúrát érintő projektekig.”

Airport City Logisztikai Park
4680 m24.5–4.5
Prologis Park Budapest-Budaörs
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Gyál
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-M1
KIADVA m24.7–4.7
ctPark Budapest East - ULL6
20112 m24.75–9.5
ctPark Budapest West - BIA5
11087 m24.9–9.5

A közel 300 megkérdezett – köztük főbb intézményi befektetők, tőzsdén jegyzett, ingatlanokkal foglalkozó cégek, önálló befektetési alapok, magánbefektetési alapok, családi vállalkozások és külső vagyonkezelők – bevonásával készült jelentés alapján

a befektetők 98%-a portfóliójának bővítését, 60%-a pedig több mint 10%-kal történő bővítését tervezi.

Emellett az EMEA régióban a válaszadók 67%-a, az Egyesült Államokban pedig a válaszadók 88%-a következő befektetését már 2021 első negyedévére időzíti.

Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Balance Loft
340 m213.5–13.5
Capital Square
814 m214.5–15.5
Infopark (E)
674 m213–14
Millennium Tower II
3583 m215.5–17
Máriássy irodaház
823 m211–11.9

Az iroda továbbra is kiemelt célpont, a logisztika pedig az új "sztártermék"

  • Az első vonalbeli városi irodák továbbra is kiemelt befektetői célpontok. A nemzetközi tőkével rendelkező befektetők a főbb kereskedelmi központok – úgymint New York, London és Sydney – irodapiacát kiemelkedően vonzónak találják. Az irodapiaci eszközök tekintetében az egészségügyi, fenntarthatósági és technikai előírásoknak való megfelelés kiemelt jelentőséggel bír.
  • Szárnyal a lakópiaci és a logisztikai szektor. Minden régióban mindkét szektor a befektetők három legfőbb választása között szerepel. Az ezen ingatlanok iránti, intenzív kereslet a befektetőket földrajzi nézőpontjuk szélesítésére ösztönzi.
  • Lehetőség ígérkezik az olcsóbb kiskereskedelmi és rekreációs intézmények ”új életre keltésére”. A befektetők ezen szektorokban 20% feletti árcsökkenésre számítanak, mely ritka lehetőséget tartogat az elhanyagolt ingatlanok felújítási, átalakítási célú akvizíciójára.
  • Nagyobb szerepet kapnak az alternatívák, a platformok és a partneri kapcsolatok. A pandémia felerősítette az alternatív eszközök – úgymint adatközpontok, idősotthonok, valamint élettudományokkal kapcsolatos eszközök – iránti érdeklődést.
Az EMEA befektetők által preferált eszközök 2021-ben: Lakóingatlanok 17%, logisztikai ingatlanok 26%, adatközpontok 11%, irodaházak 31%, retail 8%, hotelek 7% 

Itthon az erős visszaesés után már csak felfelé van út

Magyarországon is a befektetési tevékenység jelentős növekedésére lehet számítani, a tavalyi év 45%-os volumencsökkenését követően az idei év várhatóan erősebb aktivitást fog mutatni, és ha a tranzakciós szám, illetve az összesített befektetési érték nem is éri el a 2019-es év szintjét, de segít a 2020-as visszaesést mérsékelni. 

„Az aktív befektetők sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek olyan modern építészeti- és technológiai megoldásokra, melyek biztonságos munkafeltételeket biztosítanak a bérlők és munkavállalóik részére. Ennek következtében számos korai fejlesztés vagy nehezen adaptálható épület keresleten kívülre kerülhet, illetve a várt 160 000 négyzetméternyi új kínálat hosszabb ideig tartó bérbeadási időszaka jócskán kétszámjegyű szintre fogja emelni az üresedési rátát - mondta el Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának tőkepiaci igazgatója.

Vécsey Bence
Colliers International Hungary, ingatlan befektetési üzletág igazgató
Vécsey Bence 2006-ban csatlakozott a DTZ Közép-kelet-európai befektetési csapatához, ahol intézményi ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadást részben magyarországi, illetve régiós ingatlanügyletek
Tovább
Vécsey Bence 2006-ban csatlakozott a DTZ Közép-kelet-európai befektetési csapatához, ahol intézményi ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadást részben magyarországi, illetve régiós ingatlanügyletek Tovább

Irodák esetében újra előtérbe kerül a lokáció kiemelt fontossága, valamint a bérlők pénzügyi helyzete. Logisztikai és raktárépületek tekintetében hatalmas túlkereslet mutatkozik, mely jelentős árfelhajtó hatással volt erre a szegmensre, így az ilyen befektetések egyértelműen a COVID helyzet nyerteseként jellemezhetőek. A kiskereskedelmi ingatlanok felemás teljesítményt mutattak, mely középtávú trend marad. A klasszikus bevásárlóközpontok és a bevásárlóutcai üzletek küzdenek, míg a strip mallok és retail parkok jó teljesítményt mutattak fel.

nyugdíjas nő getty stock
bear
bét
vww
kinai vakcina keleti vakcina europai unio 210226
vakcinák oltóanyag oltás

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
budapest lakások felújítás