Előfizetői tartalom

Tolonganak a vásárlók, igazi piaci hangulat uralkodik az új lakásoknál

Portfolio
A használt és az új lakások piaca is kezd egyre eseménydúsabbá válni, 2021 elején elindultak a vásárlások, aminek eredményeként 2020. december és 2021. február között több, mint 1600 új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ez közel fele a tavalyi egész éves új otthonokra számolt tranzakciószámnak. Ilyen ütemmel, akár meg is duplázódhat az idei szerződéskötések száma. A korábbi időszakokból már megszokhattuk, hogy ha új lakásról van szó, akkor a XIII. kerület jeleskedik, de a belső-pesti kerületek is szép számmal vonzzák az új tulajdonosokat. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján mutatjuk be, hogy hol, mennyi új lakásra csaptak le idén év elején.

Az előző negyedévekhez képest a 2021-es téli időszak kimagasló vásárlói érdeklődést mutatott nemcsak a használt, de az új építésű lakóingatlanoknál is. 

2020. december és 2021. február között több, mint 1600 új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ami körülbelül megegyezik a 2019 őszi értékesítési számokkal. Összehasonlításképp, 2020-ban, amikor a lakások egy részét még 27 százalékos áfával lehetett értékesíteni, összesen 3500 új építésű ingatlant vásároltak meg Budapesten, így az idei első negyedév biztatóan indult a fejlesztők számára. A kedvezményes lakásáfa visszavezetésével a kínálati oldalról eltűnt a legnagyobb kockázati tényező, ugyanakkor a vevői oldalon továbbra is számolni kell a pandémia gazdasági hatásaival.

A magasabb számú új bejelentés és eladás szinten tartotta a szabad lakások számát, így ez körülbelül megegyezik az előző negyedévivel, összesen 6770 lakásból választhatnak jelenleg az érdeklődők. Habár az újonnan bejelentett lakások száma az elmúlt egy évben egyszer sem volt olyan magas, mint az idei első negyedévben, a relatíve magas értékesítési számok miatt a megvásárolható lakások száma stagnált.

Miről szól a cikk?

  • Mennyi új lakást adtak el 2021 elején Budapesten?
  • A legnagyobb új budapesti projektek
  • Hol volt a legtöbb értékesítés kerületenként? Angyalföld még mindig befutó

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés