Előfizetői tartalom

Átárazott új lakások: a valóságban is megkapták a vásárlók az áfacsökkentést?

Portfolio
Az új lakások mintegy 40 százalékát árazták át a fejlesztők 2020 vége és 2021 eleje között, ugyanakkor ez a jelenség a sok ellentétes irányú és mértékű ármozgásnak köszönhetően, nem volt szembetűnő az átlagárakban. Bár sok lakásnál, ahol tavaly még 27 százalékos áfával kellett számolni valóban csökkentek az árak idéntől, a kedvezmény mértéke azért nem 22 százalékpont volt. Az elmúlt hónapok árváltozásai jól szemléltetik, hogy milyen valós hatása van egy adócsökkentésnek, aminek az egyik kihangsúlyozott célja az lenne, hogy a vásárlókat juttassa kedvezőbb helyzetbe.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk a Budapesti Lakáspiaci Riport adatairól, ami alapján 2021 első negyedévére a budapesti új építésű lakások átlagos négyzetméterára 972 ezer forintra nőtt, ami közel 3 százalékos drágulásnak felel meg egy éves időtávon.  Kapcsolódó cikkünk 2021. 03. 10. Hol, mennyiért tudunk ma Budapesten új lakást venni?...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés