új lakások
Ingatlan

Átárazott új lakások: a valóságban is megkapták a vásárlók az áfacsökkentést?

Portfolio
Az új lakások mintegy 40 százalékát árazták át a fejlesztők 2020 vége és 2021 eleje között, ugyanakkor ez a jelenség a sok ellentétes irányú és mértékű ármozgásnak köszönhetően, nem volt szembetűnő az átlagárakban. Bár sok lakásnál, ahol tavaly még 27 százalékos áfával kellett számolni valóban csökkentek az árak idéntől, a kedvezmény mértéke azért nem 22 százalékpont volt. Az elmúlt hónapok árváltozásai jól szemléltetik, hogy milyen valós hatása van egy adócsökkentésnek, aminek az egyik kihangsúlyozott célja az lenne, hogy a vásárlókat juttassa kedvezőbb helyzetbe.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk a Budapesti Lakáspiaci Riport adatairól, ami alapján 2021 első negyedévére a budapesti új építésű lakások átlagos négyzetméterára 972 ezer forintra nőtt, ami közel 3 százalékos drágulásnak felel meg egy éves időtávon. 

Bár az átlagárakban csak enyhe változás ment végbe, az egyes projekteknél azért voltak ármozgások, főleg 2020 év végén. Az 5 és 27 százalékos áfa már korábban is egy igen érdekes árazási helyzetet teremtett a hazai újlakás-piacon, tavaly év vége felé pedig, amikor már tudni lehetett, hogy pár hónap múlva 22 százalékpontos csökkenés következik be az áfatartalomban, tovább bonyolódtak az árazási stratégiák. Hiába élt csak 2021. január elsejétől az áfakedvezmény, a fejlesztők már hónapokkal korábban elkezdték átárazni a 27 százalékos projektjeiket, a vásárlók közül pedig sokan nettó ár+áfára vonatkozó előszerződéseket kötöttek, hogy a fizetés teljesítésénél, amit január 1-je utánra időzítettek, már csak az 5%-ot kelljen megfizetni. 

A június 10-ei Építőipar konferencián a lakásépítési piac kérdéseivel is foglalkozunk. Részletekért kattints!

Lefelé, vagy felfelé áraztak a fejlesztők?

Az év végi árakhoz képest a lakások mintegy 40 százalékát átárazták a fejlesztők.

A tavaly csak 27 százalékkal értékesíthető projektek esetén az áfaszabályozás változása döntő többségében az árak csökkenését okozta, a tipikus árváltoztatási magatartás ugyanakkor csak egy enyhe mértékű mérséklés (2,5 millió forintnál kisebb) volt, sőt, 200 lakásnál drágulás figyelhető meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába csökkent az áfatartalom, a fejlesztők  egy része azt teljes egészében a saját bevételeként realizálta, sőt vélhetően az élénkebb lakáspiaci kereslet miatt még emelte is az árakat. 

A tavaly is 5 százalékkal értékesíthető lakások többségében drágultak, legtöbbjüknél 2,5 millió forintnál kisebb növekedés volt látható. A drágulásnak itt is vélhetően az erősebb vásárlói érdeklődés volt az oka, illetve a drágulást a lakások magasabb készültségi foka is magyarázhatja. 

Összességében, ha a csak azokat a lakásokat vesszük figyelembe, ahol módosították az árakat az elmúlt fél év során, vagyis azóta, amióta kiderült, hogy januártól már minden lakás egységesen a kedvezményes áfával értékesíthető, az engedmény mértéke 7,3 százalék volt. 

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Budai Walzer I. ütem
28–91 m232.7–92 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Harsánylejtő Lakópark
59–75 m259.9–92.9 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m226–67 M Ft
vendeglato_terasz
föld
iran eromu

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
passzív ház zöld ház