Előfizetői tartalom

Így borította meg a háromgyermekesek CSOK-ja a gyermek nélküliek új lakáshoz jutását

Portfolio
A lakáspiacot érintő családtámogatások kétségtelenül rengeteg családot juttatak könnyebb helyzetbe a lakásvásárlási lehetőségeket tekintve. Főleg a három, vagy annál is több gyermekesek örülhettek, miközben az ennél kevesebb gyermekes családoknak, illetve a családalapítás előtt állóknak, vagy azoknak, akik ezen már évtizedekkel korábban túl voltak, viszont nehezebbé vált megvásárolni egy nagyobb lakást az árak meredek emelkedése miatt. Nehéz különválasztani az áremelkedésben az ingyenmilliók hatását, illetve az általános lakásár-növekedést, mégis azt érezhetjük, hogy az eladók és a fejlesztők is bátrabban áraznak, ha tudják, hogy sok vásárló több millióval, vagy tízmillióval lett gazdagabb egyik napról a másikra. Az egyes családtípusok lakáshoz jutási helyzetét mutatta be az MNB a legfrissebb jelentésében.

Egyértelmű, hogy az elmúlt években bevezetett családtámogatási és otthonteremtési kedvezmények az arra jogosult családok számára érdemi pozitív hatást gyakoroltak a lakásvásárlás elérhetőségére mind vidéken, mind pedig a fővárosban. Nem ennyire egyszerű a helyzet azonban azoknál a már felnőtt gyermekes lakásvásárlóknál, vagy a még gyermek nélkülieknél, akik kiestek a támogatások köréből. Sőt, még az egy, vagy két gyermekesek lakáshoz jutása sem lett feltétlenül egyszerűbb - pénzügyileg könnyebb - a tavaly/tavalyelőttig gyorsan növő lakásárak miatt, hiszen az ő CSOK-os támogatási összegük relatíve alacsony egy lakás árához képest.

Az elmúlt években a nem elégséges kínálati alkalmazkodás és a magas kereslet hatására emelkedő ingatlanárak következménye, hogy még a CSOK és a Babaváró hitel nominálisan rögzített támogatási összegeinek hatása is mérséklődött.

Vidék és fővárosi összehasonlításban elmondható, hogy a CSOK támogatás és a babaváró hitel maximális összegének kihasználása egy három gyermeket vállaló vidéki házaspár 75 négyzetméteres újlakás-vásárlását szinte teljes egészében fedezi, míg a fővárosban közel 40 százalékkal csökken ezáltal a szükséges hitelösszeg mértéke. Ráadásul szabad felhasználású hitel lévén a babaváró hitel új és használt lakás vásárlásakor, bizonyos korlátok mellett, egyaránt felhasználható önerőként, így a társadalom szélesebb körét érintheti.

Miről szól a cikk?

  • A gyermek nélküliek rosszul jártak
  • Hogyan változott időben a lakáshoz jutási lehetőség a gyermek nélküliek, illetve a gyermekeseknél?
  • Ki a támogatás vesztese és győztese?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés