társasház használt lakás
Ingatlan

Értékálló lakás? - Budapest és az ország ezen részein még a nehéz időkben sem rettennek meg a vásárlók

Portfolio
Az idei év kiemelkedő a lakáspiaci forgalom tekintetében, nem volt azonban ez így a tavalyi évben, amikor mindenki érezte, hogy a járvány a tranzakciók számának is odatett. A kesergés helyett tanulni is lehet a múltból: egy járványhelyzetben is értékálló ingatlant kereső befektetőknek érdemes azokat a területeket, illetve Budapesten belül azokat a kerületeket és körzeteket sorra venni, amelyek még egy ilyen jellegű válságos időszakban is helyt álltak.

Bár a KSH még nem publikálta 2020-as végleges lakóingatlan-forgalmi statisztikáját, az OTP Jelzálogbank 2019-es hasonló feldolgozottsági szintű adataival összevetve, 19%-os forgalomcsökkenés olvasható ki országosan az ádásvételeket tekintve. A végleges számokban megmutatkozó valós visszaesés mértéke ettől eltérhet, mindenesetre ez alapján a teljes tavalyi tranzakciószám 130 ezer körülire becsülhető.

A lakáspiac és az építőipart együtt érintő hatásokról is szó lesz egy hét múlva az Építőipar 2021 konferencián.

2020-ban, az érezhetően visszaesett lakáspiaci forgalom számokban:

Országosan 19%-kal, míg a fővárosban 16%-kal esett vissza a 2020-as fogalom.

Leginkább a kisebb városokat viselte meg válságos időszak, országosan együtt kezelve az összes kisvárost, 23%-os visszaesés volt mérhető, míg a nagyobb, megyei jogú városokban ez 20% volt. Ezeknél jobban teljesített Budapest, ahol 16%-os csökkenést mértek a forgalomban, a legértékállóbbnak pedig a községek tűntek, ahol csupán 15%-kal kevesebb adásvétel ment végbe, az OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján.

Megyei bontásban a legnagyobb, közel 46%-os forgalomcsökkenést Pest megyében mutatják az adatok. A különös, és kifejezetten nagy csökkenésre utaló szám mögött technikai ok húzódik: ebben a térségben lassabb az adatfeldolgozás, így még sok tranzakció nem futott be az adatbázisba. Az adatok beérkezését követően a Pest megyei számok biztosan változni fognak, hiszen 2021 elején, de már 2020-ban is, éppen a Budapest körüli településeken, az agglomerációs térségekben volt az egyik legnagyobb az érdeklődés a vásárlók részéről.

Pest megyét leszámítva nagy, 25%-ot meghaladó a visszaesést mértek Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében. A sorrend másik végén, mindössze 5%-os csökkenéssel Somogy megye áll. Ennek a magyarázata a Balaton déli parti településeinek pandémiás helyzetben a korábbiakhoz képest is megugró keresettsége. A megyeszékhelyek közül is mindegyikben visszaesett az adásvételek száma tavaly, a legnagyobb mértékben, 40%-ot is meghaladóan, Pécsen. A másik véglet Szekszárd volt, ahol mindössze 5%-os csökkenést mutatnak a számok.

A járások 20 százaléka kiállta a próbát

A járások többségében, 81%-ában csökkent a forgalom 2019-hez képest, a197 járásból 159-ben volt mérhető visszaesés, de így is akadt 38 olyan terület, ahol forgalomnövekedést vagy stagnálást mértek. A stagnáló csoportba döntően a csekély forgalmú járások tartoznak, ahol alacsony – akár csak alig néhány tucatnyi darabszámú – bázisról mérhető a növekedés. Emellett a falusi CSOK valószínűsíthető forgalomélénkítő hatása is szerepet játszhat az elsősorban az északkeleti és délnyugati országrész járásaiban jellemző forgalomnövekedésben.

Kivételek természetesen vannak, így a stagnáló tranzakciószámú területi egységek közé tartozik a megyeszékhely központú járások közül a Szekszárdi járás, míg a növekvő forgalmú kategóriát a főváros legnépesebb, XI. kerülete, illetve a Balatonnál a Siófoki, a Marcali és a Balatonfüredi járás erősíti. Míg ez utóbbi háromnál az okok között elsősorban a Balaton rendületlenül növekvő népszerűsége, a XI. kerület esetében nagy volumenű újlakás-építések által generált forgalmi többlet állhat. A legnagyobb mértékű – a térképen 45%-ot meghaladó – forgalomcsökkenést elkönyvelő járások közül a legtöbb Pest megyei. (Amit a lassú adatfeldolgozás még jelentősen átírhat.)

forgalom_otp_jarasonként
Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép

Budapesten a XI. kerület hasított az új építéseknek köszönhetően

A nem teljes körű NAV adatbázis alapján Budapest egészében 16%-kal, a végleges, valós számokban várhatóan 26–28 ezer közé csökkent tavaly a tranzakciók száma.

A visszaesés a XI. kerület kivételével minden kerületre érvényes. A 12%-os növekedést Újbudán viszont két nagy újlakás-projekt végszerződés szerint 2020-ban százas nagyságrendben eladott lakásai okozhatták, ezek nélkül a többi kerülethez hasonlóan, csökkenésbe váltva lecsúszott volna a dobogóról.

A csökkenő forgalmú kerületek között a legjobban a XV. kerület teljesített, itt alig 1%-os visszaesést mértek, de a XIX. és XIV. kerületben is 5% alatti volt a csökkenés. A szinte lenullázódó Airbnb-forgalom miatti keresletátrendeződés fényében nem meglepő, hogy a lista másik végén a belvárosi V., VI. és VII. kerületek állnak 35–45% közötti tranzakciószám-csökkenéssel. A befektetési célú vásárlók elmaradása egyelőre nem tudni, milyen tartós lesz, hiszen a vonzó árak hamar visszacsalogathatják őket a korábban élénken pörgő belvárosi lakáspiacra. Főleg a külföldieket, akik a forint árfolyamgyengülése miatt szinte évekkel korábbi árakon vásárolnak a saját devizájukban mért fizetőeszközüket alapul véve, még akkor is, ha az elmúlt hetekben a 360 forintos szintről már jócskán eltávolódott a magyar deviza.

Ha még mélyebbre ásunk...

Irányítószám-körzetenként vizsgálva, a 161-ből 28-ban nőtt csupán a forgalom tavaly. A nagyobb arányú élénkülés természetesen bekövetkezhet „valós”, piaci alapú keresletnövekedés miatt, részben azonban a csekély éves forgalom miatti bázishatás is indokolhatja a forgalomnövekedést például az 1038-as, az 1151-es, az 1213-as vagy 1222-es körzet esetében. Néhány egyébként is nagy forgalmú körzetben (pl. 1047-es, 1107-es vagy 1139-es) a jelentős volumenű lakásépítések általában rövid idő alatt megkötött végszerződéseinek adatai emelhették meg a tranzakciós volument.

A legnagyobb visszaesést (több mint 45 százalékos) mutató körzetek csoportjában 16 irányítószám szerepel, ebből 6 szűkebben vett belvárosi (V., VI. és VII. kerületi) rész, ami tehát elsősorban az ott korábban aktív befektetési célú vásárlók elmaradását jelzi.

forgalom_otp_budapest_szamok
Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BLU
39–92 m244.3–126.6 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–105 m228–105 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m226–67 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
házépítés építkezés