STA_5726
Ingatlan

A 2019-es fejlesztési volument még legalább 2-3 év, amire elérjük

Portfolio
Milyen kockázatot lát a szakma a jövő állami, önkormányzati projektjeivel és a piaci projektekkel kapcsolatban? Vajon 2022 után milyen ösztönzők lehetnek? Mennyi munka lesz az építőiparban? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettek a Portfolio Építőipar 2021 konferencia második szekciójának szakértői, Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlandivízió-vezetőjének moderálásában.

Elindult a rakpart és a Lánchíd felújítása és hamarosan a Blaha Lujza tér felújítása is elkezdődik. A pénzügyi, gazdasági és politikai kockázatok részben összefüggésben állnak egymással, de arra törekszünk, hogy a jövőben is legyenek fejlesztési projektek, ezek finanszírozása azonban még nem egyértelmű, a főváros pénzügyi lehetőségei szűkülnek. Ennek ellenére nemcsak közlekedési-infrastrukturális beruházásokban, hanem például ingatlanfejlesztésekben, lakásfejlesztésekben is gondolkodunk, a főváros fontos célja a kompakt fejlődés - mondta el - Balogh Samu Márton, a főpolgármester kabinetfőnöke, Budapest Főváros Önkormányzata. A kabinetfőnök hozzátette, hogy a covid hatására erősödik a digitalizáció, valamint felértékelődik az otthon, aminek az építőiparra nézve is hatása lesz. Mindez erősítheti a városból való kiköltözést, amire a főváros élhetőségének javításával lehet válaszolni. Úgy gondoljuk, hogy a bejelentett 3000 milliárdos fejlesztési keretből a közlekedésfejlesztésen túl Budapest élhetőségének fejlesztésére is kellene költeni.

STA_5648

Támogatjuk a rozsdaövezeti szabályozások megjelenését, egyrészt mert ez a kompakt város szempontjából egy jó gondolat, másrészt ezek olyan elhelyezkedésű területek, ahova az emberek tömegközlekedéssel tudnak eljutni. A szabály megvalósulása azonban kicsit kiszámíthatatlan amiatt, hogy térképi kijelölés helyett egy bizottság határozza meg az érintett területeket. Fejlesztőként az, hogy Magyarország kormánya dönt ebben, egyfajta központosítottságnak tűnik. A szabályozásnak az urbanisztikai szempontokon túl az áfa kérdése kapcsán gazdasági hatása is van, amihez olyan támogatások kötődhetnek, ami a fejlesztéseket még hatékonyabbá tehetik – mondta el Dr. Takács Ernő, a WING Zrt. portfolióért felelős vezérigazgató-helyettese, (az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), elnöke).

A szakember hozzátette, hogy a 2019-es fejlesztői lendületet megtörte a pandémia, jelenleg a fejlesztőknél az újratervezés időszaka van. Egyelőre egy kivárás jellemzi a piacot, amit a jövőbeli stratégiai elképzelésekhez alkalmazkodással töltünk, hogy kihozzuk belőle a legnagyobb előnyöket.

A 2019-es fejlesztési volument még legalább 2-3 év amire elérjük.

Kivitelezői kapacitásproblémát most is érzékelünk, így a kapacitást bővíteni és a hatékonyságot növelni kellene. A fenntarthatósági szempontok miatt pedig nemcsak az épületüzemeltetésben, de az alapanyagokban is újratervezésre van szükség, úgy gondolom, hogy el fog indulni egy ilyenfajta szemléletváltozás mind a vásárlói, mind az ingatlan használói oldalon – tette hozzá.

STA_5689

Egyetértés van a főváros és a kormány között abban, hogy a főváros autóforgalmát csillapítani kell, a városban haladó autók fele a városon kívüli ingázókhoz köthető. A főváros és a kormány között a vita csak a fejlesztések lebonyolítása kapcsán van, például a vasúti területek rozsdaövezeti fejlesztésében, akárcsak a fővárosi közlekedésekben. Azt gondoljuk, hogy a projektjeink kiállják az idő próbáját, nem csak választásokig gondolkodunk. A legnagyobb fejlesztési projekt most a Déli Körvasút, melynek új megálló részben már kivitelezési szakaszban vannak, részben pedig most kezdődik a kivitelezésük. A másik nagy projekt a déli HÉV-ek Kálvin térig történő meghosszabbítása, ami ezekben a városrészekben is nagyon sok ingatlanfejlesztési potenciált kinyit. A Dél-Nyugati pályaudvarok közti vasúti alagút nem a következő pár év projektje, először a pályaudvarok felújítása van napirenden, de fontos a vízió, hogy a pályaudvarok mostani felújítása illeszkedjen ebbe. Uniós forrásból ezek keretét kell megteremteni. A szabályozásokon túl szemléletformálásra van szükség, érdemes ezt a pluszt beletenni, hogy minőségi javulás következhessen be - emelte ki Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

STA_5682

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

diam
perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
portugália shutter