építőipar konferencia
Ingatlan

A NAV annyi adatból dolgozik, mint egy 96 év hosszú HD minőségű film mérete

Portfolio
A pénzügyi kérdések és a digitalizációs, adatelemzős törekvések sokszor nehézkesen épülnek be egy építőipari cég életébe. Sok a feladat a tervezéstől a megvalósításig. Finanszírozás, árfolyamkockázat, adóügyek, kötvények, támogatások, körbetartozás, határidők. Ha nem lenne elég a szakmával járó rengeteg extra teher és újdonság adaptálása, lekövetése, megoldása, akkor még ott egy jóadag pénzügyi kérdés és kockázat is. A beruházás tervezésére és a kiadások ütemezésére, illetve pontos felmérésére szerencsére már van technológia, sőt egy BIM alapú költségvetési szoftver már a geometrikus terveket is képes pénzügyi modellé konvertálni. A pontos számítások a hatékonysághoz is hozzájárulnak, ami egy elengedhetetlen része annak, hogy kevésbé fájjon a cégeknek a teljesen fehér adózás, és a megfelelően bejelentett munkások alkalmazása. Ez ugyanis a cél, amit a NAV a rendelkezésre álló leírhatatlan és felfoghatatlan mennyiségű adatával igyekszik is ösztönözni.

Hogyan lehet pénzügyi kontroll alatt tartani az építkezést?

A beruházásnak vannak tervezhető és tőlünk független költségei, ám a siker kulcsa a finanszírozás kézben tartása. Jogos igény, hogy a beruházó már az épület tervezésekor azt az összeget szeretné tudni, amelybe a megvalósítás kerül - kezdte el előadását Reicher Péter, régió igazgató, Graphisoft SE.

Az egyik alapvető kérés, hogy 10 perccel miután egy építész behúzott egy vonalat a tervekbe, a beruházó már tudhassa, hogy az mennyibe fog neki kerülni.

Eddig nem volt technológia, amely a geometrikus terveket pénzügyi modellé konvertálná. A BIM alapú költségvetési szoftver naprakészen kalkulálja és mutatja az épületmodell kivitelezési árát, illetve használatával az építési folyamat végig követhetővé válik. Reicher Péter elmondta, hogy az elmúlt 5 évben az informatikusoknak az okozott problémát, hogy az összes geometriát, hogyan építsék be a szoftverekbe. Ezután egy jó mennyiségi kimutatásra volt szükség, hiszen a költségek megfogásának 70 százaléka a megfelelő mennyiség kalkulálásán múlik. Ha a geometria és a mennyiségi kimutatás megvan, egy országos klasszifikációs rendszer a következő lépés, ezzel BIM-alapon, az árak, az idő, a költségek, a mennyiség is össze tud kapcsolódni. A pénzügyesek innentől kezdve már cash flow-t tudnak nézni.

Olyan szoftvert kerestünk és fejlesztettünk, amit mi BIM alapú költségvetési rendszernek hívunk. Ebben a tervszámok ugyanabban a rendszerben vannak vizsgálva mint a tényszámok. Vagyis a tervezési szakaszban számított költségek és mennyiségek - az idő előrehaladását is kezelve - a tényleges számokkal, a már beépített anyagokkal, a köbméterre számított pontos kivitelezéssel együtt legyen kezelve.

A szakember hozzátette, hogy a tűpontos kivitelezés és anyagrendelés mellett a keletkezett hulladék minimalizálható, és ráadásul a szoftverben az árazás titokban tud maradni, miközben a cég pénzügyese látja, hogy az egyes költségtételek milyen időzítéssel lesznek aktuálisak.

építőipar konferencia
Reicher Péter, Építőipar 2021 konferencia

Pénzügyek és a NAV tervei az építőiparban

A konferencia következő kerekasztal-beszélgetésében a moderátor, Bán Zoltán, vezérigazgató, Net Média Zrt. (Portfolio) arról kérdezte a szakértőket, hogy vállalati és ellenőrzési oldalról mit élnek át az építőiparban.

Horváth Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezető-helyettese arról számolt be, hogy ebben az iparágban az áfacsalások mellett a foglalkoztatással való visszaélés a leggyakoribb, ami ellen fel kell lépniük a NAV-nál. A digitalizáció sok folyamatot egyszerűsített, ugyanakkor pont az építőipar az egyik olyan szektor, ahol sok helyszíni ellenőrzést is kell végezni. Ebben azonban az a tömérdek adat, amit az évek során gyűjtöttek a cégekről sokat segíthet. Tavaly 2500 helyszíni ellenőrzést végeztek, ennek 33 százaléka zárult bejelentéssel.

Az elmúlt 5 évben gyűjtött hatalmas digitális adatvagyont megpróbáljuk célzott kiválasztásra, kockázatelemzésre felhasználni. Ez azért kedvező, mert nemcsak ellenőrzésben, hanem hiánypótlási felhívásban, vagy az azonnali beavatkozásban is segít. 7,4 petabyte (gigabyte=109, petabyte=1015) adatunk van, ez olyan adattömeg, mint egy HD minőségű 96 év hosszúságú film.

- részletezte Horváth Gábor, majd az idei éves tervekről elmondta, hogy az építőipar egy olyan ágazat, amely a NAV-nak továbbra is folyamatos feladatot ad. Szeretnék ezt az ágazatot fehéríteni, eddig 1100 helyszíni ellenőrzés zajlott és 1200 utólagos, ezt az év során tovább folytatják. A foglalkoztatási bejelentések mindig kritikus területnek számítanak, ezen belül vannak speciális és vitás kérdések, például hogy ha egy nagyobb kivitelező alvállalkozója elmulasztja a foglalkoztatottjának a bejelentését, akkor azért ki a felelős egy helyszíni ellenőrzéskor, hiszen a megrendelő cég területén dolgoznak, de mégis közvetlenül más cégnek. Az 5 és a 27 százalék alkalmazásának a kérdésköre is sokszor hibaként előkerül.

építőipar konferencia
Építőipar konferencia 2021

Sütő Balázs, gazdasági vezérigazgató-helyettes, Market Építő Zrt., az adatgyűjtés kapcsán felhívta rá a figyelmet, hogy az adóhatáságnál valószínűleg már megvan sok olyan adat egy cégről, amit egymás mellé téve, fény derülne az adókapcsolatokra. A kérdés, hogy ezt a nagy mennyiségű adatvagyont a NAV hogyan tudja felhasználni. A legnagyobb kihívás az iparágban, hogy az aktívan dolgozó társaságok 95 százalékban maximum 4 főt alkalmazó vállalkozások.

Vállalkozás lehet az, ahol a dolgozók száma az egy autóba ültethető munkások számával egyezik meg?

- tette fel a kérdést a vezérigazgató-helyettes, majd folytatta:

A hatékonyság javítása az adatok gyűjtésével, elemzésével érhető el.

Sütő Balázs kitért arra is, hogy a nagyvállalatok miért nem szeretnek sok kis alvállalkozóval dolgozni. A kisebb, például 4 fős csapatok munkáját megszervezni egy 200 fős csapattá, az hatalmas munkát jelent és sokkal könnyebb lenne valódi jogi társaságokkal szerződést kötni:

Olyanokkal, akiknek valóban oda lehetne adni a munkákat, és ne adj isten, még a garancia időszakában is léteznének.

A szakember hozzátette, hogy nagy küzdelem, hogy publikusan csak kevés adathoz lehet hozzájutni, így nehezebb a beszállítók szűrése. Mégis szükséges, hiszen enélkül nem lehet elkerülni, hogy leálljon egy építkezés, mert kiderül utólag, hogy az odaszállított eszközök, vagy anyagok egy kérdéses cégtől származnak, és azt a NAV akármikor lefoglalhatja, ami további időbeli csúszást, kötbéres helyzetet teremtene. Az előzetes ellenőrzés azért is nehézkes, mert a jogi oldal sértetlenségére is figyelni kell a gyűjtött adatok kapcsán.

A konferencia további beszámolói:

Képek forrása: Stiller Ákos

medvetozsdebika_frankfurtitozsde
richter4_forras_richter
GettyImages-1233503994
koronavírus vállalati tőke nyereség befektetés
usa dollar

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
új lakások