getty, teherautó, bánya, export, szállítás
Ingatlan

Építőipar: bejött az ijesztegetés, azonnal behúzta a kéziféket az építőanyagmulti

Portfolio
Bár konkrét törvénymódosításokat még nem fogadtak el, már most látszik, hogy az építőanyagpiac egyes szereplői nem szeretnének a kormány tegnapi bejelentéseivel szembe menni, kockáztatva egy esetleges GVH vagy NAV ellenőrzést, amik mostanában egyre szaporodnak az iparágban. Mivel az építőanyagok ára drámaian megemelkedett, a kormány, a korábbi híreket megerősítve, tegnap többek között azt a döntést hozta, hogy az építőipari termékek kivitelét engedélyhez fogja kötni. Vélhetően ennek hatására is, a budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég, a Mapei Kft. ma reggel bejelentette, hogy a hazai igények zavartalan kielégítése érdekében fékezte exportját.

Mivel az építőanyagok ára drámaian megemelkedett, a kormány tegnap többek között azt a döntést hozta, hogy az építőipari termékek kivitelét engedélyhez fogja kötni, vagyis Magyarországról meghatározott építőanyagokat a bejelentést és a bejelentés tudomásulvételét követően lehet csak kivinni. Ide tartoznak az acél- és vastermékek, a szigetelőanyagok, a homok, kő, kavics és sóder (homokos kavics). A részletes bejelentést az alábbi cikkekben írtuk meg:

A bejelentést megelőzően az építőipar szereplőivel a lehetséges hatások mellett arról beszélgettünk, hogy vajon elég lesz az ijesztegetés, vagy bele kell állni a cselekvésbe is a kormánynak? Egyelőre úgy tűnik, hogy elég volt a bejelentés ahhoz, hogy az egyik legnagyobb építőipari segédanyaggyártó cég máris reagáljon, noha várható, hogy a kormányzati bejelentést konkrét intézkedések is fogják követni.

A bejelentés után a Mapei Kft. hangsúlyozta, hogy az év második felében csak akkor szolgálják ki az exportot, ha már a hazai keresletet kielégítették.

"Hasonló a helyzet, mint 2017-ben, amikor a megnövekedett belföldi igények miatt az export befagyasztására kényszerültünk. Jelenleg erre nincs szükség, azonban folyamatosan figyeljük a magyar piacot és csak akkor exportálunk, ha a hazai piaci igényeket már kiszolgáltuk” – tájékoztatott Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
Atenor - RoseVille
15503 m220–20
BudaPart CITY
11450 m216.5–18.5
Millennium Tower III
KIADVA m215.5–17
VITAL BUSINESS CENTER
3500 m29–15
Víziváros Office Center
KIADVA m214.5–15

Az ügyvezető elmondta, hogy a cég alapanyagellátása stabil, termékhiány nincs, azonban néhány termékcsoportban - az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, valamint szintetikus vízszigetelő lemezek területén - előfordulhatnak jelentős csúszások. Markovich Béla szerint őszre várható a jelenlegi alapanyaghiány, ellátási nehézségek és megnövekedett kereslet miatti helyzet normalizálódása.

Mivel a legfontosabb most a hiány elkerülése az érintett termékekből, ezért a hazai lakosság és a beruházók folyamatos kiszolgálása érdekében remélhetőleg a jövőben több hasonló bejelentés is érkezik az exportra is gyártó hazai, és a jelentősebb multinacionális cégek részéről.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1057903830
kreml moszkva oroszország
kockázat számítás laptop tablet
nyar_meleg_hoseg

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
normafa