Előfizetői tartalom

Építőipar: Ellentámadásba lendültek az építőanyag-kereskedők!

MTI
Az otthonfelújítási támogatást igénylők kettős árhatással néznek szembe: az építőanyagok árának emelkedése mellett jelentősen nőttek a lakossági felújítási szolgáltatások kivitelezői díjai is, mindez pedig kedvezőtlen hatással van a támogatások értékére és hatékonyságára - közölte a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) csütörtökön az MTI-vel. Talán nem is csoda, hogy előkerült ez az érvelés, hiszen ahogy a mai részletes elemzésünkben is kitértünk rá, az első sokkot a szakmunkások hiánya, a látványos csúszások és a szárnyaló bérek jelentették. Csak egy példa, a hidegburkolás esetében a nettó munkadíj 2019-ben még 3500-4000 forint körül mozgott négyzetméterenként, ez a díj 2021 tavaszán a vidéki megyeszékhelyeken 8000, a fővárosban és vonzáskörzetében már akár 10 000 forintra emelkedett, júliusban pedig már helyenként elérte a 12 000 forintot.

Kiemelték, hogy az építőanyagok import összetevőket is tartalmazó részének 2021-es áremelkedése mögött a világpiacon jegyzett nyers- és alapanyagok árrobbanásának továbbgyűrűző hatása tapasztalható, ugyanakkor a lakossági felújítások kivitelezési munkadíjainak emelkedésére ilyen okot nem látnak. Kapcsolódó cikkünk 2021. 07. 08. Ez verhette ki a kormánynál...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái