acél vas
Ingatlan

Még idén véget érhet a durva áremelkedés az építőipari vállalatok szerint

Portfolio
Az alvállalkozói díjtételek, a saját tevékenységek, valamint az alapanyagárak is tovább nőttek az ÉVOSZ által az építőipari vállalkozások körében készített friss felmérés szerint. Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedése, a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét: a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket egyaránt.

Az árváltozások következtében a legtöbb esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezéseket megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg. Koji László, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta: "Habár az év első felében tapasztalt drasztikus árváltozások mértéke mára csökkenni látszik, részben a kormányzati intézkedések hatására, 2021 év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérhetünk az év eleji árakhoz."

Az építőipar helyzetéről is lesz szó a szeptember 15-ei Property Investment Forumon. A programért kattints!

Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozás megkérdezésével mutatja be a tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és -kereskedők által tapasztalt helyzetet. A megkérdezettek mintájában kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. A válaszadók 75%-a a kivitelezésben dolgozik, fele budapesti vagy pest megyei székhellyel rendelkezik.

Budapesten a 2021. I. félévi építőanyag-árak és a szolgáltatások díja kisebb mértékben emelkedett, mint vidéken, ez a különbség a második félévben a várakozások szerint kiegyenlítődik.

A cégek nettó árbevétele az előző évhez képest jobban csökkentek a budapestiek körében, mint az ország többi területén működő vállalkozásnál. Országosan átlagosan 6 %-kal emelkedett az ágazatban működők árbevétele.

Az árbevétel csökkenéséről elsősorban a budapesti vállalkozások számoltak be, nekik viszont az árbevétel-arányos jövedelmezőségük magasabb szintet képvisel. A jövedelmezőség az idei évben a válaszadók közel felénél várhatóan nem fog javulni, sőt a fővárosiak inkább a jövedelmezőség csökkenésére számítanak.

A felmérés eredménye jól tükrözi, hogy a kivitelezők az áremelkedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni vállalási áraikban, azokat kénytelenek a nyereség rovására elkönyvelni. Az alacsony jövedelmezőségi szint egyébként is a piaci szereplők közül főleg a kivitelezőknél tapasztalható, 10% feletti értékről inkább az építőanyag-gyártók és -kereskedők számolták be. „A válaszadók a tevékenységüket akadályozó tényezőként elsősorban az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését, és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket említették az évek óta jelen lévő szakmunkáshiánnyal együtt.” – tette hozzá az ÉVOSZ elnöke.

A vállalkozások az év hátralévő részében az építőanyag-árak megtapasztalt nagy mértékű emelkedésének megtorpanásában bíznak - minden vizsgált termék és szolgáltatás tekintetében. A magas szinten mozgó építési kereslet megfelelő minőségű kielégítéséhez fontos tényező a kiegyensúlyozott, kiszámítható építőanyag-piac, mely a közeljövőben remélhetőleg a régi mederbe kerül. Ehhez szükséges lépés az import áruk arányának csökkentése, illetve az szükséges import szomszédos, közeli országokból történő biztosítása.

Árváltozások 2021. I. félévben (2020 végéhez képest százalékosan)
Jellemzően használt építőanyag-csoportok árváltozása
  Budapest Országos
Beton 11% 19%
Tégla 9% 17%
Zsalukő 13% 18%
Gipszkarton 18% 23%
Falazóhabarcsok, adalékanyagok 9% 19%
Bitumenes szigetelőanyagok 10% 20%
Hőszigetelő anyagok 38% 45%
Faanyagok 86% 160%
Tetőcserép 15% 17%
Meleg padlóburkolatok 15% 18%
Hideg padlóburkolatok 10% 13%
Szaniter áruk 13% 16%
Elektromos kábelek, vezetékek 35% 35%
Elektromos szerelvények 15% 20%
Gépészeti szerelvények 25% 37%
Forrás: ÉVOSZ, Portfolio

Az személyi jellegű ráfordítások közül országosan a projektvezetők bére emelkedett, 13 százalékkal, a megkérdezett építőipari cégek beszámolója szerint. Budapesten a legmagasabb, 10 százalékos emelkedés a műszaki vezetők havi bruttó bérében következett be.

Az egyéb költségek tekintetében az alvállalkozói díjtételek ugrottak meg a leginkább 2020 és 2021 között, Budapesten ez az emelkedés 16 százalék volt, míg országos átlagban 28 százalék. A megkérdezett cégek a saját tevékenységük árváltozásairól is beszámoltak, ezek alapján a tervezés 9-12 százalékkal, a kivitelezés 10-14 százalékkal és a mérnöki szolgáltatások 8-11 százalékkal drágultak.

Árváltozások 2021. I. félévben (2020. év végéhez viszonyítva százalékosan)
Személyi jellegű költségek változása
  Budapest Országos
Segédmunkás munkás havi átlag bruttó bére 9% 12%
Betanított munkás havi átlag bruttó bére 8% 11%
Szakmunkás havi átlag bruttó bére 9% 12%
Termelésirányító, műszaki vezető havi átlag bruttó bére 10% 12%
Létesítményfelelős (projektvezető) havi átlag bruttó bére 9% 13%
Egyéb költségek változása
  Budapest Országos
Alvállalkozói díjtételek összesen 16% 28%
Fuvarköltség 10% 13%
Építési törmelék elszállítása, lerakása 11% 19%
Iroda- és lakókonténer bérleti díja 9% 13%
Építőgépek bérleti díja 7% 11%
Banki költségek 4% 5%
Saját tevékenység árváltozása
  Budapest Országos
Tervezésnél 9% 12%
Kivitelezésnél 10% 14%
Mérnöki szolgáltatásnál, lebonyolításnál 8% 11%
Forrás: ÉVOSZ, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

német választás 2021 szavazás voksolás
vakcina
orosz légierő SU-25 vadászgép
aszfalt, útépítés, bitumen
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
aszfalt, útépítés, bitumen