pif2021
Ingatlan

Így lehet olcsó és fenntartható az ingatlan változó energiakörnyezetben is

Portfolio
A Portfolio Property Investment Forum 2021 Konferencia Zöld szekciójában tartott előadást Tóth Zoltán, az E.ON Hungária Csoport egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezetője "Fenntartható ingatlanok a változó energiakörnyezetben" címmel. Az előadásból kiderült, hogy a cégcsoport milyen fejlesztések mentén tudja csökkenteni egy bevásárlóközpont, vagy egy irodaház energetikai költségeit, de szó volt a 4D transzformáció jegyében megvalósuló fenntarthatósági törekvésekről is.
Az energiapiac változása, jelenje és jövője lesz a fókuszban szeptember 30-án. A részletekért kattints!

Tóth Zoltán előadásában többek között arról számolt be, hogy energetikai szolgáltatóként, milyen fejlesztéseket hajtanak végre az üzemeltetés területén, a fenntarthatóság és a zöldülés jegyében. Az energiapiac rendkívül változó, dinamikus időszakokat él át, és ezzel az E.ON Csoport is lépést tart: összesen 4,5 millió zöld energiával ellátott ügyfele van. Az utóbbi időben a nagy termelők mellé bejöttek a kisebbek is, akik bele tudnak szólni a villamosenergia körforgásában. Az ő becsatornázásuk is egy olyan feladat, melynek meg kell felelni annak érdekében, hogy a cég elmondhassa magáról, törekszik a fenntarthatóságra.

A 4D transzformáció jegyében egy új fajta energiavilágnak az alapjait igyekszik lefektetni: az első „d” a dekarbonizáció, mely a fenntarthatóság alapköve, hiszen megújuló energiaforrásokra támaszkodik, és végső célja az energiahatékonyság. A decentralizáció jegyében osztott termelésre törekszik a cégcsoport, rugalmas hálózatok kialakítására, hatékony energiatárolásra és a fogyasztói szabályozás lehetővé tételére. A harmadik „d” a digitalizáció, mely elsősorban hatékony adatmenedzsmentet, digitális infrastruktúrát, automatizációt, sőt robotizációt foglal magába, de ide tartoznak még az okos otthonok, okos városok vagy éppen az okos gyárak koncepciói is. És végül a demokratizáció jegyében a lakossági fogyasztók megjelenése, a fogyasztóvédelem, és a termeléshez való hozzáférés kerül középpontba.

Tóth Zoltán
E.ON Hungária Csoport, Egyedi ügyfél és települési megoldások értékesítési vezető
Tóth Zoltán a Miskolci Egyetemen végzett közgazdászként. Az elmúlt több, mint 20 évben a magyarországi IT és telco piac számos nagyvállalatánál vezetett és fejlesztett értékesítési szervezeteket. Piac
Tovább
Tóth Zoltán a Miskolci Egyetemen végzett közgazdászként. Az elmúlt több, mint 20 évben a magyarországi IT és telco piac számos nagyvállalatánál vezetett és fejlesztett értékesítési szervezeteket. Piac Tovább

Mindezekből is kitűnik a vállalat egyik legfőbb, és legaktuálisabb üzenete az, hogy

komplexen, közösen kell gondolkodni, cél a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és az ellátás biztosítása. Az energiahatékonyság jegyében a fűtés és a hűtés hatékonysága javulhat, ezáltal a gáz és vízfogyasztás csökkenhet.

pif2021
Kép forrása: Berecz Valter/Portfolio

Energiahatékonyság a gyakorlatban

Az előadás második fele a konkét példákról szólt. Kevesen tudják, hogy 2019-ben az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 000 négyzetméteren épített az E.ON egy 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőműparkot. A projekt megvalósulásával a gyárterületen működik Európa legnagyobb, épületen kialakított fotovoltaikus rendszere.

Emellett a komplex energetikai szolgáltatások részét képezik a különféle hőtermelési, hűtési, villamosenergia-termelési, világítási megoldások, és az egyéb hatékonysági fejlesztések.

Folyamatosan törekszünk olyan energiahatékonysági megoldások bevezetésére, melyek által az ügyfelek költségei is csökkenthetnek

-mondta el Tóth Zoltán.

A gyakorlatban ma már egy bevásárlóközpontot vagy egy irodakomplexumot számos módon energiahatékonyabbá lehet tenni: a hűtőtornyok felújításával például a vízfogyasztást lehet csökkenteni, a mágneses iszapleválasztók segítségével pedig az ellátásbiztonságot lehet növelni. A vízbetörések kiszűrésével értelemszerűen a kezelt víz költségét lehet csökkenteni, míg a gázmotorok felújításával az energiahatékonyságot lehet növelni.

Címlapkép forrása: Berecz Valter/Portfolio

donald-trump-colin-powell-elhunyt-botrany-kozlemeny
ethereum
Románia kormányalakítás
Műanyag szemét hulladék óceán tenger
evergr

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Living Kassák passage