budapest
Ingatlan

Már nem a külföldiek, hanem a magyarok vásárolják fel Magyarországot: elképesztő szinten a hazai ingatlanbefektetők aránya

Portfolio
2021 második negyedévében a kereskedelmiingatlan-piac szempontjából releváns ágazatok teljesítménye javult, ugyanakkor a növekedés ingatlanpiacra gyakorolt pozitív hatása elmarad a korábbi ciklusokban tapasztaltaktól, ami részben a járvány közvetlen hatása (a turizmus tartós visszaesése), részben pedig az általa felgyorsított trendekből (az otthoni munka és az e-kereskedelem térnyerése) adódó bizonytalanságnak tulajdonítható - derül ki az MNB legfrissebb, Kereskedelmiingatlan-piaci Jelentéséből. Az iroda-, raktár- szálloda és retail piaci betekintés mellett az is kiderült, hogy közel 80 százalékra duzzadt a magyar befektetők aránya a hazai ingatlanügyletek során, amire még az aktív évnek számító 2019-ben sem volt példa.

A kereskedelmi ingatlanok piacát (irodák, raktárak, szállodák, retail egységek, vagyis üzletek és bevásárlóközpontok) több ágazat pozitív változása is támogatja, így többek között a pénzügyi szektor, a feldolgozóipar, a kereskedelem és logisztika, valamint az IKT szektor (információs és kommunikációs technológiák) erős teljesítménye az ingatlanpiaci szegmensekre is jó hatással van. 2021 eddigi időszakában az IKT szektort érdemes kiemelni, aminek a teljesítménye duplázódott 2010 és 2021 között.

mnb kereskedelmiingatlan-piaci jelentés
Forrás: MNB Kereskedelmiingatlan-piaci Jelentés
Már csak 3 hét és díjazzunk az ingatlanpiac legkiemelkedőbb projektjeit, tranzakcióit. Ha kíváncsi vagy a győztesekre, vagy csak együtt ünnepelnél a szakmával, gyere el a Portfolio Property Awards díjátadóra!

Iroda- és raktárpiac dióhéjban

2021 első félévében a budapesti irodapiacon 0,7 százalékponttal 9,8 százalékra, az ipar-logisztikai piacon pedig 2 százalékponttal 4 százalékra emelkedett a kihasználatlansági ráta. Míg az irodapiacon a mutató emelkedésének fő oka a lecsökkent kereslet, addig az ipar-logisztika szegmensben főként a bővülő kínálat említhető.

A 2021-es harmadik negyedéves irodapiaci és raktárpiaci mutatókról itt számoltunk be:

A kiskereskedelmi szegmensben a fogyasztás és látogatottság élénkülésével a kihasználatlansági mutató stagnált.

Az iroda- és ipar-logisztikai piacokon jelentős átadási volumen várható, ebből kifolyólag folytatódhat a kihasználatlansági ráták emelkedése, ezen szintek azonban – különösen az ipar-logisztikában – nem jelentenek túlzott piaci kockázatot.

Az átlagos bérleti díjak csökkenése egyik szegmensben sem volt jellemző, előretekintve viszont az ipar-logisztikai ingatlanok bérleti díjai kapcsán merülhet fel a korrekció lehetősége. A kínálat bővülése másrészről Magyarország nemzetközi logisztikai versenyképességét is javítja, ami az új kereslet növelésén keresztül stabilizáló tényező lehet a bérleti díjak tekintetében.

Forrás: MNB Kereskedelmiingatlan-piaci Jelentés

A szállodapiac eddig lassú javulást mutatott, az üzletek forgalma gyorsan helyreállt

A hazai szállodák forgalma a járvány hullámainak enyhülésével javult, de a szektor a 2019-es átlagos havi forgalmat még idén júliusban sem érte el. Az elmúlt években elindult élénk szállodafejlesztési aktivitás közel 3 ezer új szobával növeli a kínálatot a következő másfél évben, míg egyes elemzések a nemzetközi turizmus járvány előtti szintjének elérését 2024-re várják.

mnb kereskedelmiingatlan-piaci jelentés szálloda
Forrás: MNB Kereskedelmiingatlan-piaci Jelentés

2021 első félévében a reálkeresetek növekedéséhez és a fogyasztói bizalmi indikátor javulásához képest a kiskereskedelmi forgalom visszafogottan teljesített, amit a szolgáltatások második negyedévtől tapasztalt élénkülése kompenzált fogyasztási oldalon. A kiskereskedelmi üzlettípusok többsége erősen kitett a járványnak, de a hullámok és a meghozott járványügyi intézkedések enyhülésével a forgalom gyorsan helyreállt.

2021. június-július végére a legtöbb üzlettípusban sikerült elérni a 2019-es átlagos forgalmat.

A korlátozások fokozatos feloldásával a bevásárlóközpontok látogatóinak száma jelentősen nőtt a második negyedévben, azonban a 2019-es szinttől még jelentősen elmaradt.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
VABA Irodák

VABA Irodák

1119 Budapest, Vahot utca 6.
Kiadó terület: 4692 m2
Bérleti díj: 14.9 – 14.9 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Tarolnak a hazai befektetők a magyar ingatlanpiacon

2021 első félévében a hazai kereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma 15 százalékkal nőtt éves alapon, és 0,6 milliárd eurós forgalmat ért el.

Ennek jelentős részét (58 százalékát) néhány nagy összegű tranzakció adta, 78 százaléka pedig hazai befektetőkhöz kötődött.

Elkölthető likviditás továbbra is rendelkezésre áll a piacon, a befektetői érdeklődés is jelen van, de az árkeresés és az egyes szegmensek kilátásai miatt óvatosak a vásárlók. A mérsékeltebb befektetési kereslet mellett azonban az eladó ingatlanok kínálata is csökkent, ami a hozamok csökkenését eredményezi. Előretekintve, a több országban már elindított monetáris szigorítási ciklus is szűkítheti az ingatlanbefektetések által kínált hozamfelárakat.

Forrás: MNB Kereskedelmiingatlan-piaci Jelentés

270 milliárd forintnyi a hitelállomány a moratóriumban lévő szállodásoknál és a kiskereskedelmi szektorban

A hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek állománya 2021. június végére 18 százalékkal nőtt éves alapon. 2021 első félévében a hitelintézetek 22 százalékkal több kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban, miközben a forinthitelek projekthitel-állományon belüli aránya korábban nem látott szintre, 21 százalékra emelkedett, az NHP Hajrá hatására. A bankok az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein érdemben nem változtattak az első félévben, amivel párhuzamosan megnövekedett hitelkeresletet érzékeltek. A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján, az intézmények 2021 második felére a hitelezési feltételek enyhítését helyezték kilátásba, azonban az iparág-specifikus kockázatok miatt az óvatosság továbbra is fontos szempont marad.

A hitelintézetek moratóriumra jogosult kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitel-állományának 46 százaléka – ezen belül a szállodát finanszírozó hitelek 80 százaléka – vett részt a programban 2021. június végén, ami magasabb a teljes vállalati hitelállományra vonatkozó aránynál. A kockázatosabb szálloda és kiskereskedelmi szegmenshez kapcsolódó, moratóriumban lévő projekthitel-állomány 270 milliárd forintot tesz ki ugyanakkor e hitelek között magasabb a további moratóriumra jogosult szerződések aránya. A kereskedelmiingatlan-piacról eredő potenciális kockázatokat a bankrendszer képes lesz kezelni, tőkeellátottsága megfelelő szintű.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart DOWNTOWN

BudaPart DOWNTOWN

1117 Budapest, Dombóvári út 28
Kiadó terület: 7840 m2
Bérleti díj: 17.5 – 18.5 EUR
Átadás:
2023

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Getty Images

bull
forint bankjegy
praga
elektromos autó töltő
aram_energia
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
daruk191130gettybudapest