irodapiac
Ingatlan

Nézd meg, a hazai irodaállomány mekkora része rendelkezik zöld minősítéssel

Portfolio
Folyamatosan növekszik a zöld minősítéssel rendelkező épületek aránya és az irodák kihasználtsága is a kontinentális európai irodapiacon – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából. A cég által elemzett összes kontinentális európai városban a zöld minősítésű épületek alacsonyabb üresedési rátával és gyorsabb bérbeadási sebességgel rendelkeztek, mint a kontinens egész piacának átlaga. Európai viszonylatban Budapest élen jár nemcsak a zöld minősítések arányát tekintve, de a kettős minősítéssel rendelkező épületek számában és az üresedési ráták ranglistáján is az élbolyba tartozik.

A budapesti ingatlanpiac európai viszonylatban élen jár a zöld minősítések viszonylatában, amit hűen tükröz, hogy

a teljes (3 956 000 négyzetméter területű) irodaállomány zöld minősítéseinek aránya öt év alatt 32 százalékról 43 százalékra nőtt.

Az épületek 79 százaléka BREEAM, 35 százalékuk pedig LEED minősítésű, ennek megfelelően bizonyos épületek két minősítést is birtokolnak. A szintén népszerű WELL minősítés aránya európai viszonylatban még viszonylag alacsonynak mondható, a hazai ingatlanállomány 3,5 százaléka rendelkezik ezzel a minősítéssel. Az európai tendenciáknak megfelelően a budapesti minősített irodák üresedési aránya is alacsonyabb a teljes piaci üresedési rátához viszonyítva.

ATENOR - RoseVille
15503 m220–20
BIF Tower
7500 m216–18
Infopark (E)
674 m213–14
VABA Irodák
4692 m214.9–14.9
myhive Haller Gardens
13726 m214.5–17

A zöld minősítés kapcsán az irodák árazásában is meghatározó különbség figyelhető meg. Budapest legnagyobb irodai alpiacán, a modern irodai állomány negyedének otthont adó Váci úti irodafolyosón a zöld minősítés 8,5 százalékkal növeli meg az irodák bérleti díját: a jelenleg elérhető A kategóriás irodák kínálati ára átlagosan 14,9 EUR/négyzetméter, míg zöld minősített állományban ugyanez az értek 15,5 EUR/négyzetméter.

 „A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a zöld minősítéssel rendelkező épületekkel kapcsolatos előnyök visszatükröződnek a piaci értékekben. Az elmúlt öt évben a tanúsítvánnyal rendelkező irodaházak aránya 24 százalékról 31 százalékra nőtt a főbb piacokon egész Európában, ami megerősíti, hogy a bérbeadási trendeket egyre inkább befolyásolják a fenntarthatósági törekvések” – fejtette ki Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE Magyarország ügyvezetője. „Érdemes megjegyezni, hogy az erős környezeti teljesítménnyel rendelkező épületek is általában újabb, korszerű eszközök, így nehéz pontosan meghatározni a fenntarthatósági tanúsítványnak tulajdonított bérleti díj mértékét. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalások világszerte növekednek, így arra számítunk, hogy a fenntartható épületek iránti kereslet tovább fog gyorsulni.”

Címlapkép forrása: Getty Images

jpmorgan shutter
háziorvos járvány
hitel szerződés moratórium
elemző
autowallis
ralph
francia ország koronavírus járvány hullám omikron

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
new york