Hilton, Mátyás-templom
Ingatlan

Közel 180 ingatlant venne a főváros helyi védelem alá

Portfolio
Úgy tűnik kezd egyre inkább nosztalgikus megítélés alá esni a szocializmus sokat kritizált, sokak által kifejezetten rondának tartott építészeti stílusa. A Fővárosi önkormányzatnál élen járnak ebben, ugyanis egy új tervezet szerint közel 180 darab, elsősorban 1945 és 1980 között épült ingatlant vennének helyi védelem alá - írja a pestbuda.hu. A listán olyan ikonikus épületek is szerepelnek, mint a budavári Hilton hotel épülete, de lakótelepek és munkásszállók is bekerültek.

Közel 180 ingatlant venne helyi védelem alá a Fővárosi Önkormányzat egy a héten közzétett rendelet-előterjesztés nyomán. A listán I., II., III., V., VII., VIII., XI., XII., XIII., XIV., XV. XVI., XVIII., XXI. kerületi ingatlanok szerepelnek.

A védetté nyilvánítás értelmében az ingatlanokat nem lehet majd elbontani és átalakításukra is csak a jelenlegi (de felújított) arckép megőrzése mellett lenne lehetőség.

A listán olyan ikonikusnak mondható épületek szerepelnek, mint a budavári Hilton hotel épülete vagy a Déli pályaudvar főépülete - ez utóbbi egyébként érdekes fejlemény, hiszen a déli elbontása, parkosítása már régóta tervben van, a mostani tervezet szerint viszont bármi is legyen a pályaudvar sorsa, a főépület biztosan marad (egy esetleges parkosítás esetén még értékes épület is lehet, akár kulturális célú felhasználásra is). Védelem alá kerülne továbbá a budai várban a háború után elbontott házak helyére épült összes lakóépület, de a csillebérci gyermekvasút több állomásépülete is.

Fortepan, déli
A Déli pályaudvar 1978-ban. Forrás: Fortepan

Érdekes továbbá, hogy több lakótelep is felkerült a listára. A legnagyobb közülük az óbudai kísérleti lakótelep (a Váradi utca, Bécsi út, Reménység utca és Zápor utca által határolt területen), melynek épületeire ránézve talán nem a "műemlék" szó jut elsőre eszünkbe (jelentőségét viszont az adja, hogy a lakótelep az elsők között volt, amit az állam a nagy lakásépítési programjában - 15 év alatt egymillió lakás építése - felépült az '50-es évek végén, '60-as évek elején). Védelmet kaphat továbbá a Fiastyúk utcai lakótelep és a Lehel utcai kislakótelep is.

Óbudai kísérleti lakótelep
Az Óbudai kísérleti lakótelep. Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A védelemre javasolt épülete többsége lakóépület, de vannak közöttük egészségügyi létesítmények, volt pártszékházak a II. kerületben és Csepelen, ipari létesítmények, bisztró, iskola, egykori munkásszálló Csepelen és az 1897-ben épült Hevesi Sándor téri Magyar Színház 1966-ban befejeződött átépítése is.

Az előterjesztés indoklása szerint "a rendelet fő célja a Budapest főváros városképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

Védelem alá helyezéssel megakadályozható az építészeti értékek bontása és azok a beavatkozások, amelyek az építészeti értékek érvényesülését zavarnák.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze közleményében hozzátette, a Várostervezési Főosztály az egész fővárosban vizsgálatot tart annak érdekében, hogy melyek azok az ingatlanok, melyek védelemben még nem részesültek, de érdemesek rá.

Az előterjesztésről a főváros lakossági fórumot is tart, melyre január 20-án, csütörtök délután kerül sor. A fórumon személyesen és online formában is részt lehet venni.

Címlapkép: MTI Fotó/Faludi Imre

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
london felhőkarcoló