Előfizetői tartalom

Lakásárak: újabb meglepetés a KSH legfrissebb számaiban

Portfolio
Megjelent a KSH legújabb, 2022 első negyedéves, előzetes lakásárakat tartalmazó árindexe. Noha ez a további adatok beérkezésével szinte biztosan módosulni fog, egyelőre az látható, hogy az idei év első három hónapjában a vártnál is nagyobbat ugrottak az országos lakásárak. Az átlagos drágulás 20,5 százalékos volt a megelőző év azonos időszakához képest. Az igazi vízválasztó azonban várhatóan az idei második-harmadik negyedév lesz a lakásárakban. Bár abban nincs meglepetés, hogy az első félévben még az inflációnál is nagyobb mértékben emelkedtek az árak, de a háború kitörése és az azzal párhuzamosan zajló gazdasági nehézségek, emelkedő kamatok és rezsigondok az előttünk álló időszakban megtorpanást, lassabb értékesítési időket, sőt akár visszaesést is okozhatnak egyes használt ingatlantípusok árában. Az új és az energetikai szempontból hatékonyan üzemeltethető használt lakások árszintje egyelőre nincs veszélyben.

Az idei év elején jelentősen gyorsult a lakásárak emelkedési üteme. A KSH előzetes adatokat tartalmazó lakásárindexe szerint éves szinten 20,5 százalékkal mentek feljebb az országos lakásárak, míg a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest 6,7 százalék volt az áremelkedés. A használt lakásoknál ez 21,2, míg az újaknál 16,8 százalékos éves áremelkedésnek felel meg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés