zöld új lakás
Ingatlan

Itt a válasz! - Ezért kerül 1,5 millióba egy négyzetméter lakás

Portfolio
Rendszeresen felmerül a kérdés az emberekben, hogy ugyan már "mi a bűnbánat" kerül egy új lakásban 1,5 millió forintba négyzetméterenként. A válasz évente meg is érkezik. Most az OC Solutions szakértője mondja el tételesen a választ. Na ezért.

Ahogy az OC Investment Solutions emlékeztet rá, a 80-as években Márkus Lászlónak volt egy bohózata a „Mi került ezen a fotelon 7200 forintba?” címmel, amiben a zseniális színész kiborul a drágán vásárolt fotel miatt, és darabokra szedi, hogy megnézze mi van benne és tételesen összeírja, hogy miből állhat össze a fotel ára.

Vincze Edit
OC Investment Solutions, ügyvezető
Több mint két évtizede dolgozik az ingatlanszakmában,  közel 16 éve az Otthon Centrum Holdig egyik meghatározó vezetőségi tagja. Az OC Investment Solutions-t 10 éve irányítja, mely évről-évre ere
Tovább
Több mint két évtizede dolgozik az ingatlanszakmában,  közel 16 éve az Otthon Centrum Holdig egyik meghatározó vezetőségi tagja. Az OC Investment Solutions-t 10 éve irányítja, mely évről-évre ere Tovább
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m255.25–211.81 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m233–169 M Ft
Westside Residence
30–108 m235–110 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Sokan az új lakások árcédulája láttán is hasonló kérdéseken törik a fejüket, így - anélkül, hogy szétszedtünk volna egy lakást - összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tételeket, amikkel a fejlesztőknek számolniuk kell a tervezéskor. Íme a lista:

 1. A telek vételára
 2. Több esetben van bontási, és/vagy régészeti költség, ha korábban ipari jellegű tevékenység zajlott a telken, akkor talajszennyezettségi mentesítés, geodéziai vizsgálat, talajmechanikai vizsgálatok, foghíjtelek esetében a szomszéd épület statikai vizsgálata, telekalakítási költség
 3. Sok esetben - főleg nagyobb lakásszám esetén - vállalásokat kell tenni különböző infrastrukturális jellegű fejlesztésekre, vagy utat, közművek, intézmények fejlesztéséhez kell hozzájárulni jelentős összeggel
 4. Építész, gépész tervezés, engedélyeztetés költsége
 5. Ügyvédi költség
 6. Marketing költség
 7. Értékesítési költség
 8. Kivitelezési költség
 9. Menedzsment költség
 10. Adó és járulék költségek
 11. Banki és/vagy finanszírozási költségek
 12. Adminisztratív költség
 13. Egyéb humán erőforrás költség
 14. Előre nem látható költségekre tartalék
 15. Végül a vételár része természetesen a profit is

"Lehet azonban olyan veszteség is, amely már akkor realizálódik, mielőtt még egy kapavágást is tett volna a fejlesztő. Érheti olyan meglepetés, hogy a telket még 400 lakás építésre alkalmasnak vásárolja és annak megfelelő vételárat fizet érte, de az önkormányzat KSZT-t módosít, és nem enged csak 250 lakást. Egy ilyen változás például komoly újragondolást igényel." - mondta el Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője.

lakáskiállítás
Szeptember 23-25. között újra megnyitja kapuit a lakáskiállítás! További részletek hamarosan!

"Az ingatlanfejlesztésben rejlő kockázati tényezők jelentősek, - különösen a mostani háborús, inflációs időszakban - a beruházók profitelvárása ehhez a kockázati szinthez igazodik, de jellemzően nem extrém módon. A jelenlegi piacon az elszabadult és nehezen kalkulálható építőipari alapanyagárak meghatározók a négyzetméterárakban, így ez az egyik legnagyobb költségtétel egy fejlesztésben. A felsoroltak közül szinte csak egy-két tétel van, aminek esetleg lehetne kedvezőbb a költsége ahhoz, hogy visszatérjünk az év eleji 1 millió forint körüli négyzetméterárakhoz Budapesten. Ennek azonban a realistása nulla.

Látunk már korrekciókat a vállalási árakban, van már alkulehetőség és kedvezőbb szakipari ajánlatok is előfordulnak, de ez markáns árcsökkenést sajnos nem tud eredményezni. A vas, a fa, a kerámiacserép, a tégla ára is napi mozgásban van, ami ma X forint, az holnap után már X+. Még a lekötött tételek árában is lehet mozgás és a bérköltségekben is további emelkedés várható. Mi az OC Investment Solutionsnél továbbra is azt látjuk, hogy kevesebb új lakás van és lesz a piacon, az árak csökkenésére pedig nem látunk esélyt." - osztotta meg véleményét a szakértő.

Címlapkép forrása: Getty Images

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások