budapest lakások felújítás
Ingatlan

Kiégett a szemünk: íme a legdrágább eladó lakások Budán

Portfolio
Ismerjük azt a jelenséget, amikor egy tulajdonos valójában nem is szeretné annyira eladni a lakását, de a valóságtól teljesen elrugaszkodott áron azért meghirdeti, hátha valakinek annyira megtetszik, hogy a piaci ár többszörösét is kifizeti. Vannak persze olyan unikális, valamilyen szempontból (Dunára néző panoráma, minőségi berendezés, elhelyezkedés) nagyon különleges lakások, amelyek az adott környék átlagárától eltérnek, de amikor átlagos lakások tucatjait látjuk valamely hirdetőoldalon kétszeres-háromszoros piaci átlagáron, akkor kissé elkerekedik a szemünk. Vélhetően a vásárlást ténylegesen szándékozóknak is. A teljesség igénye nélkül, összegyűjtöttünk néhányat a piaci árnál jóval drágább lakóingatlanok közül.

A hivatalos és kevésbé friss statisztikák alapján 2021-ben 900 ezer és 1 millió forint között alakult Budapesten az I., a II. és a XII. kerületekben az átlagos négyzetméterár. Azóta eltelt több mint fél év, így indokolt lehet, hogy ezekre 10-12%-ot rászámoljunk, így kapva körülbelül 1-1,1 milliós négyzetméterárakat.

Az Otthon Centrum frissebb, de nem az összes adásvételt magába foglaló adatai alapján, 2022 első félévében az I., II. és III. kerületben kerekítve 1,1 milliós négyzetméterár volt a mértékadó, a XII. kerületben pedig 1 millió forint.

Ezekkel a számokkal indultunk neki az ingatlan.com kínálatának, és jó néhány meglepő találatra bukkantunk. A keresési lista több mint 4000 lakásból állt (I., II., és XII. kerületekben) voltak abszolút értékben drágább, illetve olyan luxus lakások is, amelyek az itt bemutatott 2-3 milliós négyzetméterárat jóval meghaladták, de sok esetben azok olyan felszereltséggel rendelkeztek (pl. medence a teraszon) ami miatt indokolt lehet az 1,1 millió/forint/m2 átlagtól való eltérés.

Felújítandó lakás a Várban 290 millió forintért

Több mint 3 millió forintos négyzetméteráron árulnak egy 94 négyzetméteres felújítandó lakást a Tárnok utcában. A 290 millió forinton felül a négyszobás lakás felújítási költsége vélhetően még jó néhány 10 millió forintba kerülne. A pici átlag közel háromszorosát vélhetően a Mátyás templom közelségével magyarázná a hirdető, ahogy ezt a leírásban egyébként ki is emelik.

lakás a várban
Kép forrása: ingatlan.com

330 millióért: "A lakás vételével a rózsadombi életérzés azonnal együtt jár"

3,27 millió forintos négyzetméteráron lehet hozzájutni egy a több mint 90 éve épült villalakáshoz, amely megvételével a hirdetés szerint "azonnali rózsadombi életérzés is együtt jár". A 100 négyzetméteres, háromszobás lakóingatlant a II. kerületben, Pasarét vagy Törökvész városrészek egyikén (a hirdetésben mindkettő szerepel, plusz a rózsadombi életérzés is) helyezkedik el, egy háromlakásos villaépületben. A házról azt írják, hogy jó állapotú, ám a tető és a homlokzatot is fel kell újítani. Sajnos belső képeket nem látunk a lakásról, de aki nem riad vissza a háromszoros piaci átlagártól, annak szívesen küld a hirdető.

Kép forrása: ingatlan.com

Rózsadombon, "teljes körűen felújított, jó állapotú lakás eladó" negyedmilliárdért

A kínálati listában találtunk egy 97 négyzetméteres, 252 millió forintos II. kerületi négyszobás lakást, amely a leírtak szerint "pár évvel ezelőtt teljes körű felújításon esett át, így tisztasági festés után már költözhető is". Bár az képről nem állapítható meg, hogy valóban minden vezeték, illetve mélyfelújítási munka megtörtént-e pár éve, az ablakcsere vélelmezhetően elmaradt, így a 2,6 millió forintos négyzetméterár mellett az új tulajdonosnak ezzel is számolnia kell még, ha például a magasabb rezsiárak mellett növelni szeretné a lakás hőtartását.

ingaltan.com lakás
Kép forrása: ingatlan.com

"Ritka lehetőség" 300 milliós lakás a Dolgos utcában

Kitűnő állapotú lakásként hirdetnek 299,99 millió forintért eladásra egy 109 négyzetméteres négyszobás, 4. emeleti lakást a XII. kerületi Dolgos utcában. Az adatok alapján a 2000-2010 között épült a társasház, így akár az újszerű kategóriába is beleférhetne. A kéterkélyes otthonért a piaci átlagár 2-2,5-szeresét kéri el a hirdető, vagyis 2,68 millió forintos négyzetméteráron hirdette meg.

ingatlan.com lakáshirdetés
Kép forrása: ingatlan.com

Eladó csúsztatott zsalus társasházban 125 milliós 60 négyzetméteres lakás

A Horvát utcában 124,9 millió forintért, vagyis több mint 2 millió forintos négyzetméteráron hirdetnek egy 60 négyzetméteres eladó lakást. A hirdetésben ugyan újszerűnek írják a lakást, a több mint 90 lakásos csúsztaott zsalus társasház még az 1980-as években épült. Az eladni kívánt lakás a 8. emeleten van, így vélhetően a panoráma miatt árazták a kerületi átlag kétszeresére.

ingatlan.com lakás
Kép forrása: ingatlan.com
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m227.59–115.72 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–90 m250–150 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft
Westside Residence
30–108 m235–110 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Címlapkép: Getty Images

fehér ház amerika elnök fehérház
3-as metró forrás bkk
ekb
Elindult az uniós pénzosztás a napelemre, ablakcserére
napelem ház

Holdblog Mi is a Goldilocks?

Archívumunkból (2020) A tőkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp "Goldilocks" gazdaság...

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
napelem ház