Előfizetői tartalom

Ennyivel érhetnek többet a magasabb energiahatékonyságú lakások

Portfolio
Központi kérdéssé vált az új lakások esetében az energiahatékonyság, különösen miután 2022 júliusától már csak azok a lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek teljesítik a legalább BB energiahatékonysági követelményt. A meglévő lakóingatlan-állomány energiahatékonysága azonban a kiadott tanúsítványok alapján alacsony. A 2016 óta (új és használt lakásokra is) kiadott energetikai tanúsítványok kevesebb mint negyede kapott CC, vagyis korszerű vagy annál jobb besorolást – derül ki egy korábbi MNB Lakáspiaci Jelentésből. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatain végzett jegybanki kutatásból az is kiderül, hogy a jobb energiahatékonyság milyen mértékben jelenik meg az új lakások kínálati áraiban.

Az eredeti terv szerint már 2021. január 1-jétől szigorodott volna az új építésű lakásokra vonatkozó energiahatékonysági követelmény, ezt azonban többször kitolva, végül 2022. július 1-től vezették csak be. Mindez azt jelenti, hogy CC helyett már csak legalább BB besorolású, vagyis a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő lakás kaphat használatbavételi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái