Előfizetői tartalom

Veszélyben az építőipar? - Kivégezheti a cementgyártókat a 90%-os bányajáradék

Portfolio
A 90%-os kiegészítő bányajáradék, illetve a magas energiaköltségek szinte ellehetetlenítik a hazai cementgyártók működését, két cementgyártó vállalat elmondása szerint az előállítási költséget sem fedezi a tavaly megállapított 20 ezer forint/tonna cementár, amit ha meghaladnak, 90%-os járadékfizetési kötelezettséget vesznek a nyakukba. A hosszabb távú veszteséges termelés az egész cementellátást, így a betonellátást és az építőipart is veszélyeztetheti, ha jövő év tavaszáig nem lesz valamilyen változás, amikor beindulnak újra az építkezések (ha beindulnak). Az érintett feleket kérdezte meg a 24.hu a cikkében. 

Tavaly nyáron vezette be a kormány a kiegészítő bányajáradékot, amely egy új különadó volt a szektor legnagyobb szereplőire szabva (pontosan 11 cégre). A rendelet értelmében azokra a cégekre vonatkozik a különadó, amelyek kőfejtés, gipsz, kréta bányászata, kavics-, homok-, agyagbányászat, cementgyártás, illetve mész-, gipszgyártás tevékenységet végeznek és a 2019....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés