Előfizetői tartalom

Véget érhet a lakásépítési láz Németországban

Portfolio
Tavaly tavasszal a német újlakásépítési piac kilátásai nagymértékben romlottak. A kamatfordulat, az építési költségek újbóli megugrása és a szövetségi támogatások átrendeződése miatt a finanszírozás lehetetlenné vált és a piaci fordulat elkerülhetetlen volt. Közel egy évbe telt mire a hivatalos lakásépítési engedélyek számai alapján pontosabban meg lehet becsülni a középtávú piaci korrekciót és nemcsak találgatásokra kell hagyatkozni - írja Ludwig Dorffmeister, az Euroconstruct német tagintézetének kutatója.

A lakásépítés költségei az elmúlt két évben összesen negyedével emelkedtek és az új lakáshitelek kamatai is 1,4%-ról 3,6%-ra nőttek 2022-ben (10 éven keresztül rögzített kamatlábak voltak). Ráadásul, a német kormány tavaly úgy döntött, hogy a jövőben az energiahatékony felújításokat támogatja majd és csupán évi 1 milliárd eurót szán az új építésekre. Sajnos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés