Most kiderülnek a valódi árak: tömegével dobják piacra külföldi ingatlanjaikat a bajba jutott kínai cégek
Ingatlan

Most kiderülnek a valódi árak: tömegével dobják piacra külföldi ingatlanjaikat a bajba jutott kínai cégek

Portfolio
Egyre gyakrabban teszik ki a kínai befektetők a tulajdonukban lévő külföldi ingatlanokra ez eladó táblát - írja a Bloomberg. A kínai ingatlanválság ugyanis rontja a likviditásukat, amit az ingatlanok eladásával próbálnak megoldani. Az így kapott vételárak segítenek végre pontos számokat felállítani arról, hogy mekkora bajban is van az iparág, eddig ugyanis nem volt elég tranzakció.

A hitelköltségek emelkedése által kiváltott világméretű visszaesés már több mint 1000 milliárd dollárt törölt ki az irodai ingatlanok értékéből – mondta a lapnak a Starwood Capital Group elnöke, Barry Sternlicht. A teljes kár azonban még mindig ismeretlen, mivel nagyon kevés eszközt adtak el, így az értékbecslők kevés friss adattal rendelkeznek.

Tavaly az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére süllyedt a lezárt kereskedelmi ingatlanügyletek száma világszerte, a tulajdonosok nem voltak hajlandók meredek árengedményekkel eladni az épületeket. A piac viszont aggódik amiatt, hogy ez a kivárás jelentős nem realizált veszteségeket rejthet.

Az aktuális ingatlanpiaci folyamatokkal részletesen foglalkozunk a március 7-i Property Warm Up 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A New York Community Bancorp 27 éves mélypontját érte el kedden, miután részben a problémás ingatlanhitelek miatt csökkentette osztalékát és felhalmozott tartalékait. Az Európai Központi Bank aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a régió bankjai túl lassúak voltak ahhoz, hogy leírják a hitelek értékét, az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyelete pedig felülvizsgálja a magánpiacokon, köztük az ingatlanpiacokon végzett értékeléseket. Most viszont

az elmúlt évtized kínai terjeszkedése során megszerzett tengerentúli eszközök új tételei kezdenek megjelenni a piacon, mivel a kínai befektetőknek készpénzre van szükségük az adósságuk kifizetéséhez.

Ez pénzügyi veszteséget jelent: a guangzhoui székhelyű China Aoyuan Group Ltd. egysége például, amely egy 6 milliárd dolláros adósság-átütemezési terv közepén van, tavaly év végén a 2021-es vételárhoz képest mintegy 45%-os kedvezménnyel értékesített egy telket Torontóban.

Az eladások Ausztráliában is erősödnek, ahol a néhány évvel ezelőtt még ambiciózus kínai fejlesztők legtöbbje mára nagyrészt abbahagyta a vásárlást és inkább a projektek kiürítése felé fordult. A Country Garden Risland-i egysége nemrég 250 millió ausztrál dollárért adott el egy telephelyet Melbourne külvárosában, emellett egy Sydney-i fejlesztési eszközt is eladott mintegy 240 millió ausztrál dollárért.

Európa sem jelent kivételt, tavaly a Shimao Group Holdings Ltd.-hez köthető londoni irodaházat például 15%-kal olcsóbban értékesítették a 2022-es korábbi eladásához képest, de más londoni érdekeltségek is piacra kerülhetnek. A Country Garden egyik londoni leányvállalata már 10 millió font feletti értékvesztést könyvelhetett el.

A piac minden tranzakcióval egyre jobban tisztázza az értékeket, amiket az értékbecslők más eszközök értékelésére használhatnak fel, így ez széles körben értékvesztést idézhet elő, ami a hitelbiztosítási értékekre is hatással lesz.

A kereskedelmi ingatlanpiacon ugyanakkor nem Kína az egyetlen potenciális feszültségforrás. A dél-koreai befektetők is rosszul időzítettek az irodapiacokon, de a németek is nagy engedményekkel adnak el ingatlanokat. Az Egyesült Államokban a regionális bankoknál lejáró hitelhullám is várhatóan a mögöttes eszközök értékesítéséhet vezet, de kétségtelenül Kína az, ahol az eladókat talán a legtöbb dolog ösztönzi a gyors értékesítésre. A kérdés, hogy a piac mennyire veszi komolyan az így eladott ingatlanok árazását.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!